Problem z grami online i połączeniem z komunikatorami

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5929
  • 57

@karolrzad  spróbuj go może przywrócić do ustawień fabrycznych i ustawić wszystko na nowo.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35096
  • 293

@karolrzadnapisał(-a)

...

Dziwne, nie odłączałem urządzenia, nie konfigurowałem go w żaden sposób, z dnia na dzień samo się to stało...

...

No i dlatego obstawiamy adresację - ta potrafi się zmienić sama z siebie, bez żadnego powodu. W dodatku operator coraz mocniej wchodzi w IPv6 więc jest to tym bardziej prawdopodobne. Alternatywnie może być i tak że co prawda IPv6 wymuszony przez operatora już u ciebie działał od jakiegoś czasu i wszytko było dobrze, ale ostatnio coś się u operatora w tym zakresie posypało i chwilowo nie działa. Zgłoszenie tego do BOK ma oczywiście sens. 

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 13
  • 40
  • 0

agregacji 2 sieci?

Niestety dzisiaj już nie mam możliwości restartu, zrobię jutro i dam znać jak poszło 

• 13
  • 40
  • 0

Dzień dobry

Jeśli chodzi "Bieżący APN" to zależna jest ona od tego co wpiszę w zakładce "APN" podczas edycji profilu. 

Więc jeśli w polu "Nazwa profilu" wpiszę przykładowo "Cry" a w polu "APN" wpiszę "Internet" to nazwa aktywnego profilu APN będzie "Internet" 

Wpisałem w nazwie profilu, APN oraz nazwie użytkownika "1" to zmieniło się na 1 więc wychodzi na to że się zapisuje. 

Zrobiłem również restart do fabrycznych ustawień i skonfigurowałem wszystko od nowa jednak problem dalej występuje.

Spróbuje się zaraz dodzwonić na infolinie i dam znać co z tego wyniknie. 

• 13
  • 40
  • 0

Po dłuższej rozmowie na infolinii najprawdopodobniej okazało się że router nie zmienia APN na IPv4 pomimo zapisywania i ustawiania go jako domyślny na stronie routera (na podstawie logów Pan stwierdził że cały czas łączy mnie przez IPv6).

Podobno Pan z infolinii miał już dzisiaj telefon z podobnym problemem. Zalecił mi oddanie routera do najbliższego punktu sprzedaży Oragne z informacją że nie zmienia się APN. 

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33092
  • 40639
  • 1403

I czekanie bez sensu na serwis. Tu rozwiązanie to zakup i konfiguracja Orange vpn.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

@karolrzadRozmowa z konsultantem odnośnie IP była zbędna. Wystarczy wejść na stronę, która poda ci IP, pod jakim jesteś widoczny na świecie. Np https://iplocation.io/ .  Jeżeli będziesz mieć ipv6 not detected to znaczy, że go nie masz.  

• 13
  • 40
  • 0

To konsultant sprawdził moje IP, ja mu nic nie sugerowałem

Na stronie "iplocation.io" faktycznie pokazuje mi że IPv6: Not Detected, tylko co to znaczy ?

Jutro podjadę do punktu sprzedaży, oddam router, zgłoszę problem i zobaczymy co będzie dalej. 

Oczywiście dam znać co i jak . 

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5929
  • 57

@karolrzad  to znaczy, że Ci nie działa adresacja IPv6

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 352
  • 1549
  • 5