Problem z aktywacją usługi Orange VPN na routerze ZTE 5G MC888

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 4
  • 12
  • 0

Dzień dobry, 

Wykupiłem usługę Orange VPN dla mojej usługi internetu moblinego dla domu, aby typ NAT zmienił się z 3 na 2. Rozumiem, że do tego potrzebuję ip publiczny dynamiczny lub statyczny a nie CGNAT. Zrobiłem wszystko według instrukcji (tak jak na screenie) od Orange nawet wróciłem do ustawień fabrycznych aby to zrobić i nic, IP WAN routera nadal jest publiczny. Rozmawiałem z supportem technicznym i powiedzieli, że u nich usługa jest aktywna i został przydzielony mi adres IP. Nie mam pojęcia co więcej mogę zrobić bo wydaje mi się, że wyczerpałem środki stąd pytanie czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?

APN.jpg

*Temat przeniosłem z działu "Internet domowy" - moderator Wojciech.

12 ODPOW. 12

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2843
  • 12105
  • 74

Jesteś już kolejną osobą , która ma ten problem na ZTE. Już wcześniej doszliśmy do wniosku, że router nie akceptuje innego APN niż domyślnego . Nie udało się tego problemu rozwiązać. 

• 4
  • 12
  • 0

Dziękuję za informację. Czy jest w ofercie Orange inny router w którym ta usługa jest sprawdzona i działa? I czy mogę z tego względu wymienić go w salonie na inny model bez dodatkowych opłat

• 2843
  • 12105
  • 74

Ja bym się z tym zgłosił do ZTE.  Może mail do nich? Być może nie są świadomi tego problemu. Jeżeli dobrze im opiszesz usterkę to jest szansa, ,że wydadzą łatkę.  A jak sprawdzić, czy faktycznie tak jest? Wpisz totalnie błędne dane APN. Router powinien stracić dostęp do internetu a wg naszych poprzednich ustaleń dostęp do internetu cały czas będzie.

• 4
  • 12
  • 0

Dokładnie tak się stało jak mówisz, po wpisaniu błędnego APN nic się nie zmieniło, połączenie było cały czas takie samo. Wysłałem zapytanie do ZTE i czekam na odpowiedź. Dziękuję za próbę pomocy

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2204
  • 21

@Mkej Jeszcze rok temu używałem APN VPN na zte mc888 i wszystko działało tak jak powinno 

• 2843
  • 12105
  • 74

@arthurnapisał(-a)

@Mkej Jeszcze rok temu używałem APN VPN na zte mc888 i wszystko działało tak jak powinno 

Uwielbiam takie odpowiedzi w stylu "a u mnie działa"...  Samych wariantów mc888 jest kilka, a i w obrębie jednego wariantu jest pewnie kilka wersji. Może problem ma jakaś określona seria plyt głównych, albo jakiś build softu? Ciężko to określić.  Tak naprawdę, jeżeli Orange sprzedaje dużo tych routerów to dział techniczny mógłby też napisać maila do supportu ZTE. Taki e-mail od Orange na pewno miałby większą siłę przebicia niż od klienta.

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2204
  • 21

@atlas_cudow

@Mkej 

1. Dla mnie jako użytkownika forum, użytkownika mc888, który używał na nim usługi orange vpn informacja zwrotna na pytanie o ten model routera i usługę, której na nim używałem jest wręcz powiedziałbym obowiązkowa

2. Ta odpowiedź ma sugerować, że problem wcale niekoniecznie musi być stałą przypadłością tego modelu routera a przy tym, że "ustalenie", iż ten model routera nie akceptuje innego APN niż domyślnego nie koniecznie musi być prawdziwe 

3.Wyjaśnia, w kontekście pytania zadanego przez założyciela wątku "czy jest w ofercie Orange inny router w którym ta usługa jest sprawdzona i działa", że na routerze mc888, który nadal jest w ofercie Orange usługa jest sprawdzona i działa (a przynajmniej działała kilkanaście miesięcy temu)

4. Nie wiem co może być przyczyną nie działania usługi z punktu widzenia użytkownika. W ustawieniach bowiem żadnej filozofii przecież nie ma. O ile pamiętam - choć nie jestem pewny-  być może nie miałem ustawionego żadnego uwierzytelnienia (ani PAP ani CHAP). Ale czy to ma jakieś znaczenie? Być może nie

5. Jeśli nie działająca z punktu widzenia użytkownika usługa:

a - nie jest winą Orange

b- nie jest winą błędnych ustawień dokonanych przez użytkownika

c- to może być winą błędów w oprogramowaniu routera, co jednak nie oznacza, że na sprawnym mc888 nie da się ustawić innego apn. Np. na poprzednim egzemplarzu mc888, który miałem w ogóle nie łapało N78, a po wymianie w ramach rękojmi na nowy egzemplarz wszystko działa znakomicie

6.Nie mam niestety możliwości, aby w celach doświadczalnych, poświęcając 11 złotych, sprawdzić czy nadal "u mnie działa", bo nie mam taryfy, na której można włączyć orange vpn (ale czekam aż usługa będzie we flex 😉)

• 4
  • 12
  • 0

Mój model to dokładnie MC888BHWV1.0.0. Już czekam na odpowiedź od supportu ZTE, podałem im wszystkie informacje o które prosili. Próbowałem jak pisałeś zmienić ustawienia na NONE zamiast PAP/CHAP ale niczego to nie zmieniło niestety

• 2843
  • 12105
  • 74

Akurat zmieniłeś ustawiania szyfrowania i w Orange działają wszystkie.