Nie można wyświetlić tego widżeta.

Podłączenie drukarki do sieci IoT?

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 5
  • 18
  • 0

Cześć,

Czy jest możliwe podłączenie drukarki do sieci IoT, w taki sposób, by była widoczna z sieci głównej? Z tego co rozumiem opcja "częściowa izolacja sieci" powinna umożliwić łączenie się z urządzeniem w IoT?

LTanas1_0-1736955703809.png

Na razie próby nieskuteczne. Tzn. drukarka jest bez problemu odnaleziona, gdy zmieniam na sieć IoT i nie ma do niej dostępu z sieci głównej. 

Ze strony Orange: 

Do wyboru są trzy opcje izolacji sieci Wi-Fi dla IoT:

• pełna – sieć IoT nie jest dostępna z żadnej innej sieci (Wi-Fi domowe/Wi-Fi dla gości);
  • częściowa – sieć IoT jest dostępna tylko z sieci prywatnej (Wi-Fi oraz ETH);
  • wyłączona – sieć IoT jest dostępna z sieci prywatnej oraz sieć IoT ma dostęp do sieci prywatnej (Wi-Fi domowe/Wi-Fi dla gości).

Wybór wariantu izolacji sieci zależy od sposobu komunikacji urządzeń IoT/SmartHome z urządzeniem zarządzającym ich pracą:

• jeśli urządzenia komunikują się w chmurze (większość urządzeń IoT/SmartHome), polecamy wariant pełnej izolacji;
  • jeśli urządzenia nie komunikacją się w chmurze, polecamy sorzystać z izolacji częściowej żeby zapewnić komunikację między urządzeniami.
7 ODPOW. 7

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 897
  • 3582
  • 31

Nie wiem jak to tam działa ale u mnie po zaznaczeniu izolacji sieci to drukarka przestała być widoczna poza swoją 2,4GHz.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6816
  • 27951
  • 223

@LTanas1 

Ale po co pytasz, skoro w pytaniu zamieszczasz gotową odpowiedź? Najwyraźniej (co nie dziwi) drukarka do działania musi się kontaktować z tym klientem który drukuje, a jest poza siecią IoT. Żadna separacja w tej sytuacji nie jest możliwa. Albo chcesz tą drukarkę używać, i wtedy jej nie izolujesz, albo nie chcesz, i wtedy (nie wiem po co ci ona potrzebna) możesz ją izolować.

Alternatywnie, jeśli musisz mieć tą drukarkę w sieci IoT, to klient drukujący musi też być w sieci IoT.

PS. Drukarka jako taka nie powinna być postrzegana jako część Internet of Things. To część normalnej sieci LAN, jedyna separacja o jakiej bym myślał, to właśnie odcięcie jej od internetu, ale to zapewnia domyślna konfiguracja FB.

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 5
  • 18
  • 0

Drukarka nie łączy się z siecią domową po włączeniu w tej sieci "WPA2/WPA3 Personal". Myślałem o podłączeniu jej pod IoT jako obejściu tego problemu. 

Zrozumiałem zdanie "częściowa – sieć IoT jest dostępna tylko z sieci prywatnej (Wi-Fi oraz ETH);" jako informację, że urządzenie w IoT będzie dostępne z sieci prywatnej. To jednak nie działa, stąd pytanie. 

• 6816
  • 27951
  • 223

@LTanas1napisał(-a)

Drukarka nie łączy się z siecią domową po włączeniu w tej sieci "WPA2/WPA3 Personal". Myślałem o podłączeniu jej pod IoT jako obejściu tego problemu. 

Zrozumiałem zdanie "częściowa – sieć IoT jest dostępna tylko z sieci prywatnej (Wi-Fi oraz ETH);" jako informację, że urządzenie w IoT będzie dostępne z sieci prywatnej. To jednak nie działa, stąd pytanie. 

A, o to chodzi. Jeśli chcesz utrzymać poziom szyfrowania, to nie możesz używać tej drukarki poprzez WiFi, tego się nie rozwiąże. Natomiast można to obejść podłączając drukarkę do LAN kabelkiem. Jeśli drukarka nie ma wbudowanej karty sieciowej, to pewnie ma port USB, i w związku z tym można ją podłączyć eternetem do "print serwera" z takim portem. Jako najprostszy może służyć sam FB.

Albo obniż wymagany poziom szyfrowania w LAN - pod względem bezpieczeństwa będzie to równoważne temu co planowałeś, czyli dopuszczeniu IoT do LAN.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 20106
  • 58145
  • 788

@LTanas1 podejrzewam, że częściowa izolacja może nie otwierać portów,  dzięki którym jest widoczna drukarka z sieci IoT. Czy jak wyłączysz izolację, to drukarkę widzisz w sieci?

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2391
  • 11431
  • 95

@ketrasaArtur Częściowa izolacja jest zapewne oparta na conntracku. Nie sądzę aby komuś chciało bawić się w konfigurowanie zakresu portów.

@LTanas1 Ping do drukarki wraca? ARP zwraca adres sprzętowy drukarki (pytam bo nie wiem jaka tam jest adresacja)?

• 6816
  • 27951
  • 223

@LTanas1 

Zanim zaczniesz zabierać się na serio za wyważanie tych drzwi, zastanów się co właściwie chcesz osiągnąć.

Jeżeli uważasz, że podłaczenie do sieci IoT czegoś co nie spełnia kryteriów poziomu szyfrowania dla sieci głównej jest akceptowalne, a jednocześnie chcesz umożliwić temu czemuś korzystanie z zasobów sieci "głównej" (do której żeby się dostać normalnie trzeba używać mocniejszego szyfrowania), to jest to przecież równoważne obniżeniu szyfrowania w całej sieci i równie dobrze możesz przekonfigurować sieć główną.

"Częściowa izolacja" teoretycznie powinna być dobrym rozwiązaniem, bo nie powinna dawać dostępu z sieci IoT do sieci głównej, a jedynie dostęp z sieci głównej do sieci IoT. W teorii to powinno być dobre rozwiązanie. Ale skoro sprawdziłeś, że dla tej drukarki to nie wystarczy, to nici z pomysłu, nie ma co drążyć, IMHO. No chyba że uda ci się znaleźć sposób na zachowanie "częściowej izolacji" przy sterowniku widzącym drukarkę. Być może wystarczy ją skonfigurować "w ciemno", znając jej IP.