- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie wnikając dlaczego tak i zostawiając na boku pomysły z extenderami wifi, live plugumi itp....sytuację mam taką, że po przejściu na światłowód, Funbox 3.0 stoi na strychu a dekoder Samsung ICU 100 na parterze w salonie. Ze strychu do salonu idzie jedna skrętka, zatem albo podłączam ją do dekodera i nie mam na parterze WiFi (bo oczywiście Funbox tam nie dociera) albo podłączam ją do innego rutera i mam WiFi, ale nie mam telewizji. Dekoder podłączony skrętką do rutera pluje błędem L11-01 (Wybrany kanał nie jest dostępny).
Technik, który podłączał światłowód twierdził, że ruter musi mieć interfejs LAN 1Gb i będzie działać, inny technik, który naprawiał inny problem twierdził, że dekoder musi być bezpośrednio wpięty do FunBox'a albo że może wystarczy, że będzie w tej samej podsieci. Co powinienem wstawić między Funbox'a a dekoder, żeby działała telewizja i żeby to coś dawało WiFi ? Jakiś switch z access pointem ? Widziałem w EuroAGD urządzenie ASUS RTN12+ 3-in-1, jedną z opcji jest tryb access point. Dekoder ma opcję łączenia się z Funbox'em również po WiFi (działa, sprawdzałem), ale czy pośrednio przez access point zadziała ? Załączam rysunek poglądowy (wydziergany na szybko w Paint, więc szału nie ma 🙂 )
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Gino17m napisał(-a):
... testy pokazały, że dekoder podłączony do rutera, który dalej podłączony jest do FunBoxa komunikuje się z platformą TV, bo np. prezentuje katalog VOD i program TV. Ale kanałów już nie można oglądać - błąd: "Kanał niedostępny". 😭
Zależy od routera. Te prostsze nie przekazują VLAN-ów. Może spróbuj kombinację ze switchem. Było już o tym na forum, niektóre switche też nie chcą działać. Ja mam tak podłączony (sprawdzone - działa) switch D-Link+DGS-1008D
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Podłączenie dekodora Samsung ICU do Funbox 3.0 pośrednio
@Gino17m, a nie możesz podłączyć dekodera bezpośrednio a do wifi podłączyć na pierwszym piętrze, czyli w punkcie centralnym budynku, dodatkowy router wifi po zwykłym lanie z Funboxa? zawsze to bardziej realne rozwiązanie. Fakt...routery od OPL nie zadziwiają zasięgiem wifi... miejmy nadzieję że się to kiedyś zmieni 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Gino17mPoczytaj tu jak podłączyć http://www.orange.pl/ocp-http/PL/Binary2/2005884/4108050434.pdf
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ostatnie moje testy pokazały, że dekoder podłączony do rutera, który dalej podłączony jest do FunBoxa komunikuje się z platformą TV, bo np. prezentuje katalog VOD i program TV. Ale kanałów już nie można oglądać - błąd: "Kanał niedostępny". 😭
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Gino17mNajlepsze rozwiązanie dla ciebie https://nasz.orange.pl/t5/Baza-wiedzy-Pozosta%C5%82e-urz%C4%85dzenia/WiFi-Extender/ta-p/67
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Gino17m napisał(-a):
... testy pokazały, że dekoder podłączony do rutera, który dalej podłączony jest do FunBoxa komunikuje się z platformą TV, bo np. prezentuje katalog VOD i program TV. Ale kanałów już nie można oglądać - błąd: "Kanał niedostępny". 😭
Zależy od routera. Te prostsze nie przekazują VLAN-ów. Może spróbuj kombinację ze switchem. Było już o tym na forum, niektóre switche też nie chcą działać. Ja mam tak podłączony (sprawdzone - działa) switch D-Link+DGS-1008D
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
vdsl2 napisał(-a):@Gino17mNajlepsze rozwiązanie dla ciebie https://nasz.orange.pl/t5/Baza-wiedzy-Pozosta%C5%82e-urz%C4%85dzenia/WiFi-Extender/ta-p/67
Najlepsze w tym momencie, ale nie spełnia warunków brzegowych o jakich pisałem: "zostawiając na boku pomysły z extenderami wifi, live plugumi itp" 🙂
Dodatkowo nie wiadomo czy zadziała, bo pewnie są te same ograniczenia co przy live plugu tzn. oba gniazdka na tej samej fazie a wątpię, żebym miał strych i salon na tej samej fazie. Dodatkowo degradacja przepustowości jest spora, znajomy, który to testował mówił o spadku typu z 80 Mb do 20 Mb.
W tzw. między czasie wyszło, że dokoder i funbox "dogadują" się przy pobieraniu adresu przez DHCP, FunBox przez to wie komu strimuje content i mój projekt z ruterem ze sklepu wpiętym między Funbox i dekoder nie ma prawa zadziałać......no chyba, ze ktoś potrafi skastomizować soft na ruterze.....Ja muszę poczekać aż Orange wypuści na rynek dedykowane urządzenie serwujące access point.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie wiem co ty chcesz zrobić ale poczytaj tu https://nasz.orange.pl/t5/Modemy-i-routery/Funbox-3-0-koniec-z-w%C5%82asnym-routowaniem/m-p/20551
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
gmarek napisał(-a):
Gino17m napisał(-a):
... testy pokazały, że dekoder podłączony do rutera, który dalej podłączony jest do FunBoxa komunikuje się z platformą TV, bo np. prezentuje katalog VOD i program TV. Ale kanałów już nie można oglądać - błąd: "Kanał niedostępny". 😭Zależy od routera. Te prostsze nie przekazują VLAN-ów. Może spróbuj kombinację ze switchem. Było już o tym na forum, niektóre switche też nie chcą działać. Ja mam tak podłączony (sprawdzone - działa) switch D-Link+DGS-1008
Potwierdzam. W między czasie wykorzystałem mój ruter jako switch, tzn. wpiąłem FunBox'a w port LAN rutera (a nie w WAN) i wyłączyłem DHCP na ruterze. Trochę wtedy głupieje panel administracyjny, bo raz widzi tego "switcha" a raz nie widzi. Net po ethernecie zasuwa w zasadzie bez strat, jednak Wifi to już porażka - spadek do 1 Mb albo wogóle nie działa, ale to może być przypadłoś mojego rutera, który swoje latka ma. Ale jakby kupić oddzielnie switch i nowy ruter to będzie działać wg schematu przedstawionego przez kolegę...choć od techników dostałem informację, że taka konfiguracja nie jest oficjalnie wspierana/rekomendowana przez Orange.
Dodatkowo wyszło, że dokoder i funbox "dogadują" się przy pobieraniu adresu przez DHCP, FunBox przez to wie komu strimuje content. To dlatego z ruterem między nimi nie zadziała a ze switchem już tak.
Czyli opcje mam takie:
1. wykorzystać rozwiązanie kolegi gmarek
2. poczekać aż Orange wypuści na rynek dedykowane urządzenie serwujące access point, spięte z Funbox po ethernecie
Dzięki !
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »