- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mam router Funbox 6,który był podłączony do karty sieciowej 2,5Gb jaka jest na płycie głównej Gigabyte B550 Aorus Elite V2 rev1.0.Niestety karta padła,bo nie świecą się diody informujące o działaniu karty i w Windows 11 nie jest wykrywana.Postanowiłem kupić taką kartę sieciową: Asus XG-C100C tylko zastanawia mnie czy do tej karty kablem RJ45 podłączę Funbox 6 i bez problemu będę miał prędkość swiatłowodu 600Mb/s?
Proszę o bardzo dokładną odpowiedź
Szczęśliwego Nowego Roku
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Karta przez ciebie wspomniana wyciga wg specyfikacji 10Gb, także 600Mbps dla niej to bułka z masłem...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Podłączenie Funbox 6 do karty sieciowej PCIe
Jeśli komputer jest zepsuty to dokupywanie do niego drogich i super wydajnych kart sieciowych nie za bardzo ma sens, IMHO.
Od strony standardów eternetowych nie ma oczywiście przeciwwskazań. W sprawnym komputerze ta karta wynegocjuje 1Gbps w połączeniu z FB6, bo na tyle pozwalają porty tego rutera. Czyli będzie pracowała poniżej 10% swoich możliwości. Jeśli w ogóle ruszy w tym zepsutym komputerze.
Prędkość na światłowodzie, czyli do rutera FB6 nie zależy od tego co i jak do niego podłączysz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jak pisałem chyba ,ale nie pewny,padła mi tylko zintegrowana karta sieciowa na płycie głównej,bo jak pisałem nie świecą się diody informujące o jej działaniu. Może karta nie padła i działa,ale jak to sprawdzić,gdy Funbox 6 pokazuje,że po kablu jest połączenie-pomarańczowa dioda,ale w komputerze karty nie wykrywa w Windows 11 Pro 64 bit 24H2 i brak dostępu do Internetu.
Teraz mnie zastanawia cały czac czy karta sieciowa Asus XG-C100C w połączeniu z routerem będzie pracować poniżej 10% swoich możliwości 🤔
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Skoro nawet nie jesteś pewien czy padła ta karta, to skąd wiesz że nic innego nie padło? Oddaj komputer do serwisu i nie kombinuj.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@lukcio40napisał(-a)
...Teraz mnie zastanawia cały czac czy karta sieciowa Asus XG-C100C w połączeniu z routerem będzie pracować poniżej 10% swoich możliwości 🤔
Ruter ma porty 1Gbps. Karta ma port 10Gbps. Stąd 1/10 = 10%. Czy to rozwiewa Twoje wątpliwości?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak i nurtuje mnie jedno osiągana prędkość swiatłowodu na karcie Asus XG-C100C i czy będzie to 600Mb/s,a może mniej. Może nie zawracać sobie tym głowy,bo nie warto.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Karta przez ciebie wspomniana wyciga wg specyfikacji 10Gb, także 600Mbps dla niej to bułka z masłem...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@lukcio40napisał(-a)Tak i nurtuje mnie jedno osiągana prędkość swiatłowodu na karcie Asus XG-C100C i czy będzie to 600Mb/s,a może mniej. Może nie zawracać sobie tym głowy,bo nie warto.
To jest karta eternetowa. Nie podłączysz jej do swiatlowodu. Czego nie rozumiesz?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mi chodzi o podłączenie routera Funbox 6 kablem RJ45 z kartą jaką mam zamiar być może kupić zamontowaną w komputerze,bo coś źle wcześniej napisałem i ciekawi mnie,jak po podłączeniu Funbox 6 do karty sieciowej Asus XG-C100C kablem RJ45 czy Funbox 6 bedzie działał z prędkością łącza jaką mam w umowie?
Chyba teraz napisałem dobrze o co mi chodzi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131napisał(-a)
@lukcio40napisał(-a)
...Teraz mnie zastanawia cały czac czy karta sieciowa Asus XG-C100C w połączeniu z routerem będzie pracować poniżej 10% swoich możliwości 🤔
Ruter ma porty 1Gbps. Karta ma port 10Gbps. Stąd 1/10 = 10%. Czy to rozwiewa Twoje wątpliwości?
To może jeszcze raz. Chcesz mieć 600Mbps i pytasz czy na karcie ktora daje 10000Mbps jest to możliwe? O to pytasz? No to odpowiedziałem, j.w., że przepłacisz bo tylko w maksymalnym obciążeniu, czyli gdy będziesz puszczał speedtest, karta będzie pracowała na jakieś 6% (600/10000) swoich możliwości. O ile w ogóle będzie pracowała, bo tego w zepsutym komputerze nikt ci nie zagwarantuje.
- « Poprzedni
- Następny »