Nie można wyświetlić tego widżeta.

Podłączenie Funbox 6 do karty sieciowej PCIe

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 69
  • 325
  • 0

Mam router Funbox 6,który był podłączony do karty sieciowej 2,5Gb jaka jest na płycie głównej Gigabyte B550 Aorus Elite V2 rev1.0.Niestety karta padła,bo nie świecą się diody informujące o działaniu karty i w Windows 11 nie jest wykrywana.Postanowiłem kupić taką kartę sieciową: Asus XG-C100C tylko zastanawia mnie czy do tej karty kablem RJ45 podłączę Funbox 6 i bez problemu będę miał prędkość swiatłowodu 600Mb/s?

Proszę o bardzo dokładną odpowiedź

Szczęśliwego Nowego Roku 

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 786
  • 3309
  • 18

Karta przez ciebie wspomniana wyciga  wg specyfikacji 10Gb, także 600Mbps dla niej to bułka z masłem...

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

26 ODPOW. 26

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6718
  • 27566
  • 219

@lukcio40 

Jeśli komputer jest zepsuty to dokupywanie do niego drogich i super wydajnych kart sieciowych nie za bardzo ma sens, IMHO.

Od strony standardów eternetowych nie ma oczywiście przeciwwskazań. W sprawnym komputerze ta karta wynegocjuje 1Gbps w połączeniu z FB6, bo na tyle pozwalają porty tego rutera. Czyli będzie pracowała poniżej 10% swoich możliwości. Jeśli w ogóle ruszy w tym zepsutym komputerze.

Prędkość na światłowodzie, czyli do rutera FB6 nie zależy od tego co i jak do niego podłączysz.

• 69
  • 325
  • 0

Jak pisałem chyba ,ale nie pewny,padła mi tylko zintegrowana karta sieciowa na płycie głównej,bo jak pisałem nie świecą się diody informujące o jej działaniu. Może karta nie padła i działa,ale jak to sprawdzić,gdy Funbox 6 pokazuje,że po kablu jest połączenie-pomarańczowa dioda,ale w komputerze karty nie wykrywa w Windows 11 Pro 64 bit 24H2 i brak dostępu do Internetu.

Teraz mnie zastanawia cały czac czy karta sieciowa Asus XG-C100C w połączeniu z routerem będzie pracować poniżej 10% swoich możliwości 🤔

• 6718
  • 27566
  • 219

@lukcio40 

Skoro nawet nie jesteś pewien czy padła ta karta, to skąd wiesz że nic innego nie padło? Oddaj komputer do serwisu i nie kombinuj.

• 6718
  • 27566
  • 219

@lukcio40napisał(-a)
...

Teraz mnie zastanawia cały czac czy karta sieciowa Asus XG-C100C w połączeniu z routerem będzie pracować poniżej 10% swoich możliwości 🤔

Ruter ma porty 1Gbps. Karta ma port 10Gbps. Stąd 1/10 = 10%. Czy to rozwiewa Twoje wątpliwości?

• 69
  • 325
  • 0

Tak i nurtuje mnie jedno osiągana prędkość swiatłowodu na karcie Asus XG-C100C i czy będzie to 600Mb/s,a może mniej. Może nie zawracać sobie tym głowy,bo nie warto.

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 786
  • 3309
  • 18

Karta przez ciebie wspomniana wyciga  wg specyfikacji 10Gb, także 600Mbps dla niej to bułka z masłem...

• 6718
  • 27566
  • 219

@lukcio40napisał(-a)

Tak i nurtuje mnie jedno osiągana prędkość swiatłowodu na karcie Asus XG-C100C i czy będzie to 600Mb/s,a może mniej. Może nie zawracać sobie tym głowy,bo nie warto.

To jest karta eternetowa. Nie podłączysz jej do swiatlowodu. Czego nie rozumiesz?

• 69
  • 325
  • 0

Mi chodzi o podłączenie routera Funbox 6 kablem RJ45 z kartą jaką mam zamiar być może kupić zamontowaną w komputerze,bo coś źle wcześniej napisałem i ciekawi mnie,jak po podłączeniu Funbox 6 do karty sieciowej Asus XG-C100C kablem RJ45 czy Funbox 6 bedzie działał z prędkością łącza jaką mam w umowie?

Chyba teraz napisałem dobrze o co mi chodzi.

• 6718
  • 27566
  • 219

@j131napisał(-a)

@lukcio40napisał(-a)
...

Ruter ma porty 1Gbps. Karta ma port 10Gbps. Stąd 1/10 = 10%. Czy to rozwiewa Twoje wątpliwości?

To może jeszcze raz. Chcesz mieć 600Mbps i pytasz czy na karcie ktora daje 10000Mbps jest to możliwe? O to pytasz? No to odpowiedziałem, j.w., że przepłacisz bo tylko w maksymalnym obciążeniu, czyli gdy będziesz puszczał speedtest, karta będzie pracowała na jakieś 6% (600/10000) swoich możliwości. O ile w ogóle będzie pracowała, bo tego w zepsutym komputerze nikt ci nie zagwarantuje.