- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Połączone Wi-Fi 2.4 i 5 GHz. Da się wymusić, aby urządzenia łączyły się z 5 GHz?
Dzień dobry.
Dawno mnie tu nie było. Jednak jak problem to zajrzałem. Mam FunBox 3 i do tego wifi smart box. Aby to razem działało musiałem oba pasma połączyć w jedną nazwę i jeden klucz. A więc z takim pytaniem. Czy jest możliwość przy podłączaniu jakiegoś urządzenia które działa w dwóch pasmach "narzucić" mu aby łączyło się z siecią w paśmie 5 GHz. Większość takich urządzeń łączy mi się w paśmie 2.4 GHz ale jest to u mnie pasmo tak "zanieczyszczone" że wolałbym aby łączenie było na tym drugim paśmie.
Pozdrawiam.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Połączone Wi-Fi 2.4 i 5 GHz. Da się wymusić, aby urządzenia łączyły się z 5 GHz?
W ustawieniach karty wifi trzeba by ustawić preferowane pasmo 5Ghz, nie zawsze jest to dostępne i wtedy urządzenia samo decyduje 😎
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Maniek_Konin z tego co kojarzę, to można rozdzielić pasma, tracisz tylko opcje SMART. Rozdziel, sparuj i powiedz czy działa
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć@Maniek_Konin
Wejdź do ustawień telefonu.
Znajdź ustawienia sieci Wi-Fi/sieci bezprzewodowych.
Poszukaj funkcji „Zaawansowane”/„Dodatkowe ustawienia” itp.
Stuknij w nazwę opcji „Pasmo częstotliwości sieci Wi-Fi”/„Zakres częstotliwości Wi-Fi”.
Zmień domyślny tryb automatycznego wyboru częstotliwości na 5 GHz.
Jeśli telefon nadal będzie łączyć się z pasmem 2,4 GHz, możesz spróbować użyć funkcji „Zapomnij sieć”
Może coś ci to pomoże 🙂