Ping - praktyczne różnice użytkowe między Funbox 6 a Funbox 7

ROZWIĄZANE

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 8
  • 0

Cześć, 

Mam Funboxa 6 na łączu 600mbps. Czy jak przejdę na Funboxa 7 na łączu 1gbps to zauważę jakąś istotną zmianę w zwinności internetu? Poza jednym mam same urządzenia wifi 6, więc tutaj nic się nie zmieni, ale może Funbox 7 jako nowsza konstrukcja jest po prostu szybszym routerem? Jak to jest?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

Operator wynajmuje wyłącznie takie rutery, które w pełni obsługują łącze do którego są wynajmowane. FB3 do prędkości 1Gbps będzie tak samo dobry jak FB7, ping będzie identyczny. Oczywiście po kablu. Nie mieszajmy do tego WiFi czy internetu mobilnego, bo to kompletnie co innego. WiFi FB3 jest znacznie słabsze niż WiFi FB7. Ale po co polegać na nim? Przecież można sobie sprawić takie WiFi jakie się chce mieć i na FB się nie oglądać. Dla prędkości 2Gbps do której operator nie dopuszcza w tej chwili ani FB3 ani nawet FB6, znaczenie ma nie tyle wydajność rutera czy jego WiFi, tylko fakt że port eternetowy tych starszych ruterów jest wolniejszy niż łącze.
Oczywiście to są i tak wszystko dość specyficzne sprzęty, na pewno nie są brane z górnej półki. Tylko że to raczej dotyczy możliwości innych niż po prostu szuflowanie pakietów. To robią adekwatnie.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

12 ODPOW. 12

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 431
  • 1557
  • 4

jeżeli korzystasz z wifi 7 i masz urzadzenie z wifi 7 powinienes odczuć jakąś różnicę

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5933
  • 57

@yoy  najważniejsze są parametry łącza, a nowy ruter ich nie zmieni.

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 8
  • 0

Może i najważniejsze są parametry łącza, ale to nie wszystko.

Jak miałem Funboxa 3 i kupiłem router Asus to mimo, że podłączyłem router do routera, więc teoretycznie dodatkowe urządzenie, to nagle internet przyspieszył bo wszystkie urządzenia były obsługiwane przez szybszy router Asus a nie starego Funboxa 3.

Moje pytanie dąży do tego, czy sama konstrukcja routera, jego procesor, pamięć i inne podzespoły powodują, że net faktycznie, zauważalnie szybciej działa.

Bo jeśli nie to może przejście na Funboxa 7 nie ma sensu...

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 431
  • 1557
  • 4

Na omnibooku Orange można tylko się dowiedzieć, że Funbox 6 ma 512 MB RAM, a Funbox 7 - 2 GB RAM. Niestety ci nie powiem jaki jest procesor.

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1223
  • 5046
  • 44

Nowsza konstrukcja też ma znaczenie np. ping jest głównie zależny od sieci ale też opóźnienie poduje sam router.
Niedawno miałem MC8512 i porównując z moim MC888 po wi-fi, na tym nowszym ping był ~1/4 mniejszy na 5GHz. Utrata pakietów czyli stabilniejsze łącze też m.in. zależy od routera. Tak że stabilne łącze to złożona kwestia.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2844
  • 12105
  • 74

Jak ja Wam zazdroszczę, że odczuwacie różnice czasowe rzędu tysięcznych części sekundy. 

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1223
  • 5046
  • 44

@atlas_cudow 

Haha, to nie jest tak...a właściwie jest.

Jeżeli ktoś gra online, szczególnie w strzelanki to odczuje różnice w ping. Natomiast utrata pakietów jest odczuwalna nawet przy oglądaniu filmów, jest niby buforowanie ale nie zawsze to niweluje zacięcia obrazu.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2844
  • 12105
  • 74

@Zeusek  Ale ja nie mówię o utracie pakietów, tylko o walce o kilka ms ., czyli np o 0.005 s.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

Operator wynajmuje wyłącznie takie rutery, które w pełni obsługują łącze do którego są wynajmowane. FB3 do prędkości 1Gbps będzie tak samo dobry jak FB7, ping będzie identyczny. Oczywiście po kablu. Nie mieszajmy do tego WiFi czy internetu mobilnego, bo to kompletnie co innego. WiFi FB3 jest znacznie słabsze niż WiFi FB7. Ale po co polegać na nim? Przecież można sobie sprawić takie WiFi jakie się chce mieć i na FB się nie oglądać. Dla prędkości 2Gbps do której operator nie dopuszcza w tej chwili ani FB3 ani nawet FB6, znaczenie ma nie tyle wydajność rutera czy jego WiFi, tylko fakt że port eternetowy tych starszych ruterów jest wolniejszy niż łącze.
Oczywiście to są i tak wszystko dość specyficzne sprzęty, na pewno nie są brane z górnej półki. Tylko że to raczej dotyczy możliwości innych niż po prostu szuflowanie pakietów. To robią adekwatnie.