PXE Boot Funbox10

Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy
  • 1
  • 4
  • 0

PXE Boot Funbox10

Witam serdecznie,

Czy jest możliwość skonfigurowania Funboxa10 by działało PXE Boot czy muszę dorzucić zewnętrzny serwer DHCP?

Pozdrawiam!

5 ODPOW. 5

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2843
  • 12103
  • 74

PXE Boot Funbox10

Na 95% nie wspiera.   

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2398
  • 10489
  • 94

PXE Boot Funbox10

Funbox ma podstawowe możliwości konfiguracji DHCP więc to nie wystarczy żeby ustawić konfigurację PXE Boot. Więc pozostaje dodatkowe urządzenie.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 37
  • 108
  • 0

PXE Boot Funbox10

Witam

Co prawda nie mam jeszcze orange światłowód a co za tym idzie funboxa 6 ale nie koniecznie potrzeba dodatkowego urządzenia. Nie zawsze trzeba w ogóle konfigurować DHCP na routerze pod PXE, można wykorzystać tzw. proxy DHCP, np. w postaci DNSmasq - wykorzystywany jest wówczas istniejący serwer DHCP a obsługą żądań PXE zajmuje się oprogramowanie na końcówce utrzymującej serwer PXE, więcej np. tutaj - pod Windowsem natomiast jest całkiem fajne narzędzie serva które integruje w sobie wszystko, serwer PXE, serwer TFTP i właśnie wspomniany ProxyDHCP. Lata temu nawet napisałem artykuł na temat tego softu na jednym z blogów więc o ile funbox nie ma jakichś odgórnych ograniczeń to da się obyć bez dotykania w ogóle DHCP na routerze, ja tak robiłem.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

PXE Boot Funbox10

Jakiś dodatkowy serwer być musi. Czy wyłączysz serwer DHCP na FB czy nie to i tak coś musisz uruchomić w LAN, żeby PXE miało skąd dane brać.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 37
  • 108
  • 0

PXE Boot Funbox10

Zgadzam się, moja odpowiedź miała na celu zasygnalizowanie, że nie trzeba koniecznie zmieniać routera tylko ze względu na to, że chcemy mieć PXE w sieci, no i zwróć uwagę, że pisałem tutaj o zintegrowanych rozwiązaniach, np. w postaci Serva gdzie ProxyDHCP jest niejako elementem całego stacku, w końcu w sieci i tak musisz mieć serwer PXE, bo skądś musisz pobierać obrazy do zbootowania, więc skoro tak to fajnym pomysłem jest zintegrowanie wszystkiego razem na jednym urządzeniu i wówczas nie musisz w ogóle dotykać funboxa czy ściślej rzecz biorąc jakiegokolwiek routera.