ONT Leox zamiast Funbox 10 – co warto wiedzieć?

ROZWIĄZANE

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

ont leox zamiast FB10

@kondi06napisał(-a)

...

korzystając z własnego DNS nie zauważyłem by jakaś przeglądarka korzystała ze swojego dns

...

A jednak nowe profile już od jakiegoś czasu tak robią. Nie wierzysz, to sprawdź. Chyba że może masz w swoim DNSie blokowane rozwiązywanie nazw tych DNSów przeglądarkowych. Nie wiem jaką masz konfigurację i prawdę mówiąc nic mi do tego czy potrafisz to skonfigurować, czy nie.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 37
  • 92
  • 0

ont leox zamiast FB10

OpenVPN jest na synology, a co Wireguard to konfigurowałem go nawet na dokerze. I nie idzie w żadnym kierunku. najlepsze jest to że wcześniej działało na FB6, jak przeszedłem na FB10 przestało działać. konfiguracja niestety nie będzie taka sama bo niektórych opcji nie ma w FB10 tych co były w FB6.

Mam ADguard który ma wyłączność w ruchu DNS ustawiony w filtrze na UDM SE.

*Scaliłem wpisy - moderator Wojciech.

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

ont leox zamiast FB10

@kondi06napisał(-a)

najlepsze jest to że wcześniej działało na FB6, jak przeszedłem na FB10 przestało działać. konfiguracja niestety nie będzie taka sama bo niektórych opcji nie ma w FB10 tych co były w FB6.

Mógłbyś podać jakieś konkrety? Jakie VPNy działały i na czym,? Co musiałeś skonfigurować na FB6 aby zaczęło działać i jakich ustawień brakuje w FB10?

• 37
  • 92
  • 0

ont leox zamiast FB10

VPN na synology działał - OpenVPN, a było tam ustawienie poziomu zapory sieciowej i jej całkowite wyłączenie. wtedy wszystkie porty przepuszczał . a tutaj jest poziom Niski i blokuje on normalnie porty, zresztą przekierowanie też Gucio daje.

• 2928
  • 13882
  • 129

ont leox zamiast FB10

@kondi06 Chciałbym Ci pomoc albo przynajmniej uwierzyć, że to wina FB10. Niestety nie przedstawiasz żadnych informacji technicznych mogących naprowadzić na rozwiązanie problemu.

• 37
  • 92
  • 0

ont leox zamiast FB10

Przedstawiam informacje które mam. Nic więcej nie mam. miałem spięte 2 nasy synology z sobą za pomocą openVPN na porcie 1194. przekierowanie portu było zrobione oraz wyłączony firewall na FB6. po przejściu na FB10 i ustawieniu przekierowania oraz Poziomu niskiego(nie ma wyłączenia) serwer nie jest widziany. innych zmian nie było, oprócz rzecz jasna oferty z 1Gb/s do 8Gb/s. Orange stwierdziło że jest taka możliwość iść VPN jest blokowany przez nowego FB10 i nie ma możliwość nic zmienić. na tym zakończyłem temat. Po tym chciałem przejść do VPN ubiqiti, na początku nie działał, a teraz wymaga posiadania publicznego IP. Dlatego rozpocząłem walkę o tryb bridge. tam nie ma nic więcej w tej kwestii. 

• 2928
  • 13882
  • 129

ont leox zamiast FB10

@kondi06 Do OpenVPN potrzebne jest tylko przekierowanie jednego portu UDP lub TCP i nic więcej. W szczególności nie potrzeba modyfikować ustawień zapory ani tym bardziej jej wyłączać, ponieważ ten port na domyślnym poziomie zapory nie jest blokowany na wyjściu. Należy za to sprawdzić za pomocą, na przykład, Wiresharka czy przekierowanie przechodzi przez FB10 i/lub sprawdzić działanie funkcji DMZ.

• 37
  • 92
  • 0

ont leox zamiast FB10

Przekierowanie nie przechodzi przez FB10, cały czas pokazuje iż są porty zamknięte. DMZ jest niemożliwy, bo nie mam nic innego podłączanego do FB10 niż swój router i dekoder. zresztą tak jak pisałem, zabawa w konfigurowanie tego badziewia nie ma już dla mnie najmniejszego sensu. niech wrzucą w końcu tryb bridge. nawet odpłatnie i po sprawie. 

• 2928
  • 13882
  • 129

ont leox zamiast FB10

@kondi06napisał(-a)

Przekierowanie nie przechodzi przez FB10, cały czas pokazuje iż są porty zamknięte.

Widzę, że nie masz ochoty na diagnostykę i weryfikację konfiguracji. Gdybyś jednak zmienił zdanie to zapraszam na priv.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3025
  • 15985
  • 80

ont leox zamiast FB10

@kondi06 Zgłoś problem i niech to zdalnie naprawią 😎