- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ont leox zamiast FB10
@kondi06napisał(-a)...
na FB10 nie masz opcji zmiany serwera DNS - ta opcja też jest wyłączona.
...
Ustawienie serwera DNS na FB10 to tylko informacja dla DHCP wbudowanego w FB10. Na urządzeniach końcowych możesz sobie ustawić jaki chcesz DNS. Jak ci przeszkadza ten z DHCP, to możesz sobie postawić własny serwer DHCP który rozpropaguje taki serwer DNS jakiego sobie zażyczysz.
BTW: nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego, że w tej chwili większość przeglądarek i tak tego serwera DNS nie używa, używa za to własnych, których adresów też się nie da skonfigurować. Masz o to pretensje do producentów przeglądarek?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ont leox zamiast FB10
@kondi06napisał(-a)na FB 10 nie mogę puść serwera vpn( blokowany port jest) [...]
Jaki to port ? Weź no zmień sobie login do neostrady wg tej instrukcji (bez_ochrony-login@neostrada.pl)i żaden port nie powinien być blokowany. https://www.orange.pl/kid,4000377334,id,4002357192,title,Bezpieczny-Dostep,article.html?searchedElem...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ont leox zamiast FB10
@BORAXJeżeli uważasz, że operator nie blokuje pewnych portów to wygląda na to, że musisz nadrobić pewne zaległości w wiedzy technicznej:)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ont leox zamiast FB10
Bardzo dobrze ten gościu z Leolabs gada, właśnie o to się cały czas rozchodzi żeby NIE było narzucania sprzętu przez ISP, potem podaje przykład: Dało się to rozwiązać w Niemczech - da się i w innych krajach tylko że to samo nie przyjdzie, operatorzy też muszą zacząć działać w tym kierunku.
Ładnie podsumował na końcu: Zamiast walczyć z tymi którzy podmieniają urządzenia od ISP na swoje lepiej te siły spożytkować na to żeby umożliwić klientom korzystanie z urządzeń które im pasują.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ont leox zamiast FB10
Operatorzy powinni oferować router lub wkładkę SFP/SFP+ lub ONT
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ont leox zamiast FB10
... no i oczywiście wszyscy powinniśmy być młodzi, piękni i bogaci. Fakty są jednak inne, operatorzy tego nie chcą. Możemy sobie tu na ten temat gardłować do bólu, nie mam złudzeń że to coś zmieni. Cieszę się że nie jest gorzej, bo mogłoby być. Nawet jeśli zostanie udostępniony szybszy ONT, to usługi nadal będą skonstruowane tak, aby zniechęcać do własnych rozwiązań. I tak będzie nawet jeśli jakimś cudem panu z leolabs uda się wcisnąć swoje produkty do oferty Orange. W co zresztą wątpię.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ont leox zamiast FB10
Oczywiście że operatorowi lepiej kontrolować własny sprzęt niż kogoś. Ale można poinformować użytkownika co chce mieć swój router, że dostarczają poradniki na podłączenie internetu i TV oraz bezpłatną pomoc za pomocą Maxa. Reszta jest płatna. Po prostu chodzi głównie o możliwość zainstalowania ONT/wkladki
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ont leox zamiast FB10
@M_Scofieldnapisał(-a)
Bardzo dobrze ten gościu z Leolabs gada
duka trzy po trzy, cóż z tego, że może mieć wiedzę, powinien najpierw poćwiczyć występy publiczne.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ont leox zamiast FB10
@Samotnick Tak, nie mogę odpalić serwera VPN na synology, również ten na UDM SE też nie działa.
@j131 W chwili obecnej mam swój router UDM SE i mam ustawionego DNS na adguard, oczywiście mam też rozwiązywanie nazw lokalnie za pomocą nginx. I korzystając z własnego DNS nie zauważyłem by jakaś przeglądarka korzystała ze swojego dns. a przepraszam, jak ustawiłem DNS na urządzeniu lokalnie to nie zawsze był wykorzystywany, ale powiązanie go z DHCP rozwiązało problem.
Więc tak mam pretensje że orange wymaga bym miał badziewie co przy 100 urządzeniach w sieć po prostu się wywala. a jednocześnie twierdzi że posiadanie urządzenia klasy korporacyjnej za 2 tyś może im rozwalić sieć.
Mnie wystarczył by tryb bridge. i mam swój dobry sprzęt a ich niech se działa
------------
Scaliłem wpisy i dodałem wywołania zęby oprawić czytelność
Mikołaj
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ont leox zamiast FB10
@kondi06napisał(-a)Tak, nie mogę odpalić serwera VPN na synology, również ten na UDM SE też nie działa.
To muszą być ograniczenia oprogramowania w w/w produktach, że zainstalowane na nich VPNy nie chcą działać za NATem. OpenVPN czy Wireguard nie mają wbudowanych takich ograniczeń.