ZTE MC8531 - problem z przerywaniem internetu. Soft nie jest przeznaczony dla Europy

Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy
  • 1
  • 4
  • 0

ZTE MC8531 - problem z przerywaniem internetu. Soft nie jest przeznaczony dla Europy

IMG_8602.png

IMG_8601.png

 Dobry wieczór, 

mam takie pytanie zakupiłem sprzęt MC8531. Niestety posiada wersje oprogramowania Hongkong. I urządzenie ma pewne problemy z agregacją. Prędkość internetu jest okey. 500-650Mbps. ( Dla porównania w moim ZTE MC888A ULTRA x65 mam 650-900, natomiast rzadko kiedy się zdarza ale też ze wywala internet. Jednostka wojskowa znajduje się ode mnie w granicach 70-100m) Ping spoko, natomiast urządzenie często mimo zasięgu, przy dużym obciążeniu nadajników potrafi wyskakiwać informacja o braku internetu, ale nie na samym urządzeniu tylko np na TV. Wielokrotnie kontaktowałem się w tej sprawie z serwisem ZTE, natomiast jedyne co potrafią mi polecić to zmianę na urządzenie przeznaczone na rynek europejski, czyli żadna pomoc. Urządzenie posiadam od października zeszłego roku, zwrot niemożliwy. Wcześniej nie było takich dolegliwości.  

Moje pytanie jest takie czy ma ktoś informacje gdzie znajdę oprogramowanie globalne i jak je zainstalować. (Podobno problem może wynikać z tego że oprogramowanie HK inaczej agreguje niż europejskie.) Nie mogę zrobić nawet aktualizacji, musiałbym włożyć inną kartę najlepiej chińską. Podobni w aktualizacjach ZTE wprowadzane są tylko poprawki zabezpieczeń. 

IMG_8578.png

*Post wydzieliłem z tematu "Nowość od ZTE, 5G Ultra" - moderator Wojciech.

2 ODPOW. 2

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1943
  • 8315
  • 69

Nowość od ZTE, 5G Ultra

@Somee  ustaw dns ręcznie 1.1.1.1 i 8.8.8.8 powinno pomóc

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3782
  • 17343
  • 95

Z tego co piszą w necie to MC8531 nigdy nie występowało na rynku innym, niż Azja więc softu na EU nie ma. Na Europę jest bliźniaczy model G5 Ultra coś tam (jakiś symbol).. Z resztą nawet gdyby był soft EU, to wgranie tego nie byłoby proste. Musiałbyś szukać tzw, framework i podkładać pliki. Co do samego problemu z netem, to tak jak @Glut wspomnial , może DNS pomoże ale nie każdy router zezwala na zmianę DNS. Ja bym zmienił połączenie (APN) na IPv4.