Niestabilne działanie routera Funbox 6

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35106
  • 293

@Sionnapisał(-a)

Nie nie zgłaszałem bo to też nie jest tak że jest to stan permanentny. Dzieje się tak raz na jakiś czas. Wiele tygodni działa stabilnie po czym jest jeden taki dzień gdzie świruje. 

Generalnie w domu mam też router Asusa DSL-AC68u przerobionego na reapeter przy pomocy customowego softu. Z jakiegoś dziwnego powodu (nie zawsze) gdy Funbox staje się niedostępny pod adresem 192.168.1.1 potrafi się zgłosić GUI Asusa, mimo że w GUI Funboxa można zobaczyć że otrzymał inny IP.

Nie ma to jak pełna informacja.

W pierwszym poście nic nie napisałeś o tym problemie, a on jednoznacznie wskazuje na winowajcę. Masz na prawdopodobnie dwa aktywne serwery DHCP w sieci, cud że ci to w ogóle działa.

Na twoim miejscu zamiast wiązać buta dżdżownicą sprawiłbym sobie jakiś normalny, porządny AP a z tego posklejanego WiFi zrezygnował. Ale oczywiście zrobisz jak będziesz uważał.

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 9
  • 28
  • 0

Problem z tymi asusami jest taki że:

1. Generalnie są fajne bo dają wiele możliwości.

2. Są dostępne te custom firmware-y.

3. Z jakiegoś wersja DSL-ac68u jest traktowana po macoszemu i nie ma jakiejś stabelnej wersji z trybem repeatera. Dla wersji RT-ac68u jest... Dlatego ktoś postanowił wziąć zmiany na Github niejakiego Gnutona który kiedyś zaimplementował obsługę trybu repeatera dla DSL-ac68u ale nigdy jej nie z merge-ował do "mastera" czyli nigdy nie wydał takiej wersji i nie była mocniej przetestowana.

I jest to jedyna wersja którą znalazłem.

Po kombinuje i się zobaczy.

• 8678
  • 35106
  • 293

Ripitery to zło. 😉

• 9
  • 28
  • 0

Powiem tak póki co miałem doczynienia tylko z takimi typowymi chinczykami wielkości trochę większej niż wtyczki do gniazdek. Zero praktycznie możliwości większej konfiguracji.

No ten Asus w trybie repeatera wydawał się spoko wyglądać choć domyślam się że technologie danego producenta typu AiMesh w Asusach działają znacznie lepiej i nie powodują tego typu różnych dziwnych rzeczy.

No ale to absurd aby teraz za każdym razem zmieniać urządzenie pełniące rolę repeatera czy czegoś podobnego tylko dlatego bo innej firmy jest teraz główny router.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2844
  • 12106
  • 74

@Sion  Chyba nie do końca rozumiesz, w czym rzecz. Masz konflikt IP  w sieci.  Musisz odróżnić IP nadane routerowi przez inny router od IP / adresacji sieci.  Zrób prawidłową konfiguracje, a będzie OK. FB od Orange nie ma tu nic do rzeczy. 

• 9
  • 28
  • 0

Mylisz się, już mnie uświadomili wcześniej. Gdybym był obeznany w tematach sieciowych to bym w ogóle tutaj nie pisał ale że nie jestem to przyszedłem tutaj bo FB.

A to co teraz było pisane to można uznać raczej za offtop w temacie repeaterów bo to repeater spowodował u mnie problem. No ale jak już się nim zajmę wieczorem i wszystko będzie znowu śmigać to z pewnością wszystkim zaangażowanym podziękuje za pomoc 😉

• 8678
  • 35106
  • 293

@Sionnapisał(-a)

Mylisz się

...

A ja idę o zakład że jednak nie. Opisane przez Ciebie objawy pasują jak ulał. Typy i modele urządzeń, póki sprawne technicznie, są bez znaczenia. Ale adresacja LAN musi być spójna. U ciebie nie jest. 

• 9
  • 28
  • 0

Nie rozumiesz :D. Przecież ci pisałem że już mnie uświadomili co jest problemem. 

A się uczepiłeś naszych dywagacji na temat sprzętu. 

Godne uznania zaangażowanie ale spokojnie serio :D.

Już zakończyłem swoją walkę z tym asusem. Otrzymał dynamiczny adres IP od FB i póki co wszystko działa poprawnie: FB dostępny na 192.168.1.1 a Asus na innym dynamicznym. Zobaczymy dziś jak będzie się zachowywać połączenia z urządzeniami w sieci. 

Jeśli mam być szczery to tam w tym Asusie w trybie repeatera nie ma zbyt wielu konfiguracji więc ciężko coś skopać. Czuje więc że to kwestia "_gnuton-snapshot-feature-repeater" czyli prawdopodobnie "nie do końca stabilnej" (delikatnie mówiąc) wersji firmware. Więc nie zdziwię się że za jakiś czas problem może wrócić ale przynajmniej będę już wiedział o co biega. Jak to napisał Samotnick "Uroki customowych firmware’ów".

Mam dobre przeczucia co do stabilności sieci (w najbliższym czasie przynajmniej) więc już teraz dziękuje zaangażowanym 😉

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2929
  • 13882
  • 129

@Sion Moim zdaniem miałeś ustawione prawidłowo (tak jak teraz) aby Asus pobierał adres z DHCP tylko coś się wykrzaczylo i urządzenie wróciło do z góry zdefiniowanej konfiguracji. Obawiam się, że po jakimś czasie problem powróci.

• 9
  • 28
  • 0

No zrobiłem hard reset bo nawet hasła nie pamiętałem 😉 więc zdecydowanie tak jak piszesz w obu tematach. Choć wtedy raczej miałem w asusie na sztywno IP ustawione czyli on narzucał IP funboxowi. Teraz to FB nadaje mu IP.