Nie można wyświetlić tego widżeta.

Najbardziej efektywna konfiguracja WIFI dla Funbox 10

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 12
  • 38
  • 0

Cześć,

nabyłem wczoraj nowy router od Orange - Funbox 10 z WIFI7. Jako że nie jestem żadnym specjalistą w konfiguracji sieci, a znam totalne podstawy, chciałbym jak najefektywniej i optymalnie skonfigurować router oraz sieć w mieszkaniu. Podpisałem umowę na 8GBs/1GBs i chciałbym aby sieć w domu była jak najbardziej wydajna.

O ile we wcześniejszych wersjach rozdzielanie pasm na Wifi 2,4ghz oraz 5,ghz było bardzo proste, na FB10 z Wifi7 jest tych opcji trochę więcej, które powodują że mam trochę pytań, a wiem że jest to grono osób z olbrzymią wiedzą, doświadczenie i mam nadzieję że mi pomożecie ;).

Wifi rozdzieliłem na osobne zakresy 2,4 / 5 / 6 oraz Wifi7. Przy konfiguracji każdej z tych sieci, mam opcje zaanwasowane, orpócz Wifi7. 

Problem mam z tym że np: jak konfiguruje 2,4 czy 5ghz lub 6 ghz to mogę zanaczyć Wifi Standard i wybrać/zaznaczyć: Wifi 6ghz oraz Wifi 7.

Pytania:
1. Czy dla tych wszystkich pasm, zaznaczyć Wifi 6ghz oraz Wifi7 ? Co jest najbardziej optymalne ? O co w tym chodzi ?
2. Przy konfiguracji 6GHz nie mogę oznaczyć Standardu Wifi 7, oznaczone na sztywno jest Wifi 6.
3. Jaki nadać rodzaj zabezpieczeń dla poszczególnych zakresów dla najlepszej zgodności, szybkości? Wifi 7 oraz 6GHz mają na sztywno WPA3 i nie da się tego zmienić. Jakie dla 2,4ghz oraz 5ghz ?
4. Czy wybór kanałów dla poszczególnych pasm dać na Auto, czy lepiej sobie testować, który najlepiej się u mnie sprawdza: zasięg/prędkość ?

24 ODPOW. 24

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14730
  • 60588
  • 748

@NathanPole  pytanie : jakie masz odbiorniki i w jakim domu?

Ustaw wszystko na auto i weryfikuj na bieżąco jak to działa. Nie ma ustawień uniwersalnych i najlepszych dla wifi, bo to żywy organizm i z systemem SMART i tak działa po swojemu ..analizując otoczenie sieciowe 

• 12
  • 38
  • 0

Dziękuje za odpowiedź. 

A co z tym zaznaczaniem Wifi Standardu dla poszczególnych pasm ?

Sprzęty to pełen przekrój od mostków Awara + Hue na 2,4ghz oraz laptopow, telefonwo czy tabltów, konsol z wifi 6 i wifi 7 🙂

• 14730
  • 60588
  • 748

@NathanPole  tym bardziej zauważysz, że cześć może mieć problemy z zbyt wysoką klasą wifi, oraz np szyfrowaniem WPA3. Tylko testy i wypośrodkowanie ustawień dla wszystkich urządzeń 

Wierz mi...czasem nie potrzebujemy wifi7 do poprawnego działania urządzeń 

• 12
  • 38
  • 0

Jasne, rozumiem to, chodziło mi o taki kompromis złoty środek dla ustawień Wifi. 

Czyli Wifi Standard dla niższych pasm dla 2,4 i 5ghz lepiej zostawić Wifi 6 albo nawet wyłączyć?
WPA2 dla 2,5 oraz 5ghz ? Czy dla 5ghz WPA2/WPA3 Mixed czy jakoś tak ?

• 14730
  • 60588
  • 748

@NathanPole  zacznij od tego co masz w defaulcie to zobacz jak wszystko działa ..teoretycznie wszystko powinno działać nawet dla urządzeń łączących się w niższej  klasie, ale....

Weryfikuj na urządzeniach, bo samo wifi w FB działa constans 

Wiele też zależy od zasięgu 

• 12
  • 38
  • 0

Kurde, nie wiem co było w default... a jak zrobie restart do domyślnych, to od nowa zacznie się przypisywanie urządzeń i ich nazw oraz parowanie wszystkich urządzeń z siecią ... ehhhh 😄

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 1173
  • 4829
  • 22

Jak dasz tą samą  nazwę sieci i to samo hasło, to urządzenia same złapią sieć. Nie trzeba będzie ich parować ponownie.

• 14730
  • 60588
  • 748

@NathanPole  to zacznij od teraz,  z tymi ustawieniami. Będziesz widział to, co szwankuje 

• 12
  • 38
  • 0

Wrócę z pracy to siądę dalej do kombinowania ale mam dość... ogólnie też jest taki problem, że jak dokonam zmian w ustawienia wifi, następnie zapiszę, router sie restartuje i ustawienia które zostały rzekomo zapisane się nie zapisują 🙂 hehehe