Nagła zmiana źródła dostępu WiFi

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16120
  • 66996
  • 868

@Jaros1  to, że urządzenia łączą się do silniejszego sygnału, to normalne. Kwestia jak SWB jest podłączony do FB, z jakim poziomem sygnału? 

Jeśli odległość jest za duża, lub są zakłócenia, to urządzenie odbiorcze decyduje z którego brać internet. Jeśli SWB nie ma netu, bo sygnał jest za słaby, przełączać może się na FB...

Warto sprawdzić stan połączenia między SWB i FB 

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3992
  • 18818
  • 96

@Jaros1  Utwórz sobie różne SSID dla obu urządzeń. np WIFI_Funbox i WIFI_Repeater. Wtedy będziesz mógł sam decydować, które urządzenie ma dostęp do danej sieci.   

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 17
  • 35
  • 0

Nie wiem czy tak się da, jeśli wiesz gdzie to zrobić to proszę o informacje.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3992
  • 18818
  • 96

Nie mam pojęcia. Nie miałbym sumienia uruchomić w domu czegoś takiego:) 

Ale sprawdź, wejdź na Funboksa, gdzieś w zakładce podłączonych urządzeń sprawdź IP tego SWB i potem wpisz to IP  w przeglądarkę.  No ale jest też szansa, że żadnego IP nie pokaże.  

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 17
  • 35
  • 0

SWB z Funboxem jest połączony siłą sygnału -68dBm

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16120
  • 66996
  • 868

@Jaros1  to na skraju zasięgu. Może siła sygnału odbieranego ( która jest płynna) powoduje zerwania połączenia i automatycznie wyszukiwanie innego źródła z netem? Przestaw SWB bliżej, lub na testy połącz kablem. 

Nie twierdzę, że to powód problemów, ale wykluczyć taki scenariusz wypada 

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3248
  • 17441
  • 85

@Jaros1 daj SWB bliżej FunBox, bo teraz to masz połączenie na granicy użytkowej, lub połącz kablem 😎

Inna sprawa to rozdzielanie pasm, ja bym proponował nie rozdzielać, niech 2,4 i 5 GHz jest razem 😎