- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Konfiguracja switcha i ONT, aby działała telewizja
Witam, trochę znam się na sieciach, ale to już dla mnie trochę bardziej zaawansowane zadanie, którego nie mogę rozwiązać. Uruchomienie IPTV orange bez FunBoxa. Mam switch zarządzalny (Cisco CBS250) i jak czytałem na innych portalach i tutaj, w zasadzie 3 porty wystarczą, ale nie wiem już jak dokonać konfiguracji aby IPTV działało, bo chciałbym aby z ONT kabel szedł najpierw do switcha, a potem ze switcha do dekodera i do routera, czyli:
Port 1: ONT (35/838/839)
Port 2: Dekoder (838/839)
Port 3: Router (35)
Jak tego dokonać? Może Pan jest w stanie pomóc? Przy użyciu switcha Cisco pomiędzy ONT a routerem/dekoderem, bo router nie wspiera tagowania i VLANów tak "zaawansowanych"
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dekoder komunikuje się również przez "zwykły" internet, ten z VLAN-u 35, po protokole HTTP / HTTPs. Dlatego obawiam się, że podłączenie dekodera tylko do VLAN-ów 838 i 839 nie zadziała.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ustaw sobie priorytety dla 838 i 839 na 4
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pełny opis usług ze "zwykłego" internetu z których korzysta dekoder, jest zawarty w regułach firewalla dla interfejsu <TV>. Te usługi to: NTP (koniecznie do serwerów Orange!), HTTP, HTTPS, SSDP. Oprócz tego "standardowe" DHCP i DNS, które mogą być dostarczone przez router.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Lepszej instrukcji niż podana w oryginalnym temacie nigdzie nie znajdziesz. Problematyczne jest to że dekoder musi dostawać pakiety z trzech różnych VLAN.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Hej, dzięki póki co za odpowiedzi. Wydaje mi się jednak, że może mówimy o różnych rozwiązaniach. Mi chodzi o takie jak opisane tutaj: Orange FTTH Triple Play na własnym sprzęcie - Trzepak.pl a dokładnie Wariant 1. Możecie coś pomóc i jako że w zaawansowane konfiguracje sieciowe mało się bawiłem to bym potrzebował prostszych (sorki) instrukcji. Myślałem, że zrobiłem jak opisane w tym linku, ale nie działa i tak. Pewnie jakaś prosta sprawa dla was, no ale dla mnie już nie. No i chodzi o to że konkretnie mam switch Cisco CBS250, a nie takie rozwiązania jak Microtik lub inny router unixowy... Czy da się coś takiego zrobić jak w Wariancie 1 i na switchu wskazanym? Z góry dzięki za sugestie i rozwiązania
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@kr_s86 Odpowiadam konkretnie: Twój scenariusz na tym konkretnie sprzęcie jest nie do wykonania (zwłaszcza, gdy nie masz doświadczenia sieciowego)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@kr_s86napisał(-a)...
mam switch Cisco CBS250
...
Czy da się coś takiego zrobić jak w Wariancie 1 i na switchu wskazanym?
...
Może teoretycznie się da, ale w praktyce nikt tego tu nie sprawdzał, więc na bardzo konkretne rady w zakresie konfigurowania tego Cisco raczej nie masz co liczyć. Zawsze możesz spróbować, kierując się sugestiami z trzepaka i z naszego forum. Jeśli jakimś cudem by Ci się udało, to się pochwal - na pewno zyskasz wdzięczność przyszłych pokoleń.