Konfiguracja drugiego dekodera w usłudze multiroom na Mikrotiku

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 37
  • 108
  • 0

Witajcie, jestem przed podpisaniem umowy z orange i mam kilka pytań odnośnie konfiguracji IPTV na mikrotiku:

1. Ta konfiguracja obejmuje z tego co widzę jeden dekoder, a jak yo zrobić w przypadku drugiego w usłudze multiroom? Dodaje się po prostu analogicznie konfigurację drugiego dekodera?

2. Co w przypadku jeśli chciałbym puścić drugi dekoder po wi-fi? mam ubiquiti unifi, czy po skonfigurowaniu od strony mikrotika wystarczy, że po stronie unifi utworzę nową sieć i nowy SSID, który przypiszę do vlan 838?

3. Obecnie mam mikrotika haP ac2 i trochę nie mam miejsca w MT aby fizycznie go tam bezpośrednio podłączyć bo będzie orange, drugi WAN (inny dostawca), switch duży, switch PoE pod kamerę / unifi i trochę mi się wejścia kończą - czy przepuszczenie vlanów 838 i 839 na switchu + zaznaczenie ustawienie IGMP snooping umożliwi mi podłączenie dekodera nie do mikrotika a do switcha? czy może jednak odżałować kasę na większy router np. na mikrotik RB4011iGS+RM (10x ethernet + 1 SFP) i dekoder lepiej podpiąć pod mikrotika?

24 ODPOW. 24

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@marsonnapisał(-a)

2. Co w przypadku jeśli chciałbym puścić drugi dekoder po wi-fi? mam ubiquiti unifi, czy po skonfigurowaniu od strony mikrotika wystarczy, że po stronie unifi utworzę nową sieć i nowy SSID, który przypiszę do vlan 838?

Musisz zapamiętać jedną rzecz: po stronie LAN nie potrzeba żadnych VLANów do obsługi IPTV. Na Ubi możesz oczywiście utworzyć osobny SSID dla IPTV i dopuścić w nim ruch multicastowy a wyłączyć go w pozostałych sieciach. Trudno mi ocenić czy i w jakim stopniu wpłynie to na ogólną wydajność WiFi bo ograniczysz multicast ale dołożysz kolejną sieć.

• 37
  • 108
  • 0

Problem z konfiguracją Mikrotik i dekoderem 4K Multi

Dzięki za odpowiedzi - ciekawi mnie jeszcze jak to jest z multiroom czy wymaga jakichś specjalnych zabiegów czy nie, no nic - pewnie za około miesiąc wszystko będzie jasne bo wtedy kończy mi się okres wypowiedzenia u macierzystego ISP i będzie mógł wejść orange.

Jeszcze tylko jedno pytanie - widzę, że jest kilka tych dekoderów, brać ten 4K multi czy można inny gdyby np. nie mieli, nie chcieli dać itd? No i też pytanie do tych co mają - jak jest z jego obsługą? Ja sobie poradzę, ale drugi dekoder będzie używany przez mojego tatę, który delikatnie mówiąc jest z techniką na bakier czy on działa tak, że jak go się włączy od razu pojawia się kanał TV czy trzeba przechodzić po jakichś zakładkach bo wtedy będzie dla Niego problem.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

Program nie pojawia się po włączeniu na żadnym dekoderze. Zawsze trzeba coś wcisnąć, żeby zniknęło przesłaniające go menu. Tego się nie da zmienić. Orange odmawia prośbom o zmianę tej sytuacji z niezrozumiałych powodów.
"Multiroomu" w obecnej ofercie TV nie ma i jest dostępny jedynie dekoder Multi 4k (jeden). Możesz oglądać na drugim TV przez aplikację Orange TV, ale do tego musisz mieć swój dekoder (albo TV) pod Android TV 12. To bez dodatkowych opłat i transmisja do aplikacji idzie przez normalny internet, nie wymaga żadnej specjalnej konfiguracji rutera. Ba, nawet jest możliwa poza siecią LAN.
Chyba że mówimy o umowie na starych zasadach, ale IIRC nowych umów na startych zasadach nie da się zawrzeć. Tak czy siak konfiguruje się protokół multicast, on jest sterowany przez IGMP, liczba dekoderów (z technicznego punktu widzenia) może być dowolna, zmiana tej liczby nie wymaga żadnej zmiany konfiguracji rutera.

VLAN 838 nie powinien być w ogóle konfigurowany, nie jest on do niczego potrzebny. Na tym interfejsie co prawda dostaje się jakiś adres IP (prywatny), ale to tylko wtedy jeśli ruter "podszyje" się pod Funboxa. To nie jest do niczego potrzebne, a może zaszkodzić. Wiem że wszystkie "poradniki" piszą że "tak trzeba", ale zapewniam cię, że są w błędzie. W sesji DHCP nie tylko ten do niczego nieprzydatny adres na VLAN 838 jest ustawiany, ale także niedziałający serwer DNS i NTP. Mostkowanie tego interfejsu z innymi nie ma żadnego sensu i niczego nie daje. 

Do działania TV konieczny jest (poza dostępem do internetu) tylko interfejs na VLAN 839, z odpowiednim egress, wsparcie dla protokołu IGMP v2, i igmpproxy. Jedyny kruczek (poza altnet 10/8 czy 10/10), to fakt że igmpproxy nie zadziała bez jakiegoś IP na interfejsie upstream (tym z VLAN 839), więc coś tam prywatnego trzeba wpisać. Cokolwiek wystarczy, i im bardziej prywatne tym lepiej. Wcale nie powinien to być adres IP uzyskany na VLAN 838 ( a tylko to daje mostkowanie tych interfejsów), ustawianie konfiguracji w ten sposób jest niecelowe. Ten adres nie jest używany nigdzie poza twoim ruterem. W ogóle żadne mostki po stronie WAN nie są potrzebne. VOD jest dostarczane przez internet (czyli razem z całym innym ruchem zaszyte we VLAN 35).

• 37
  • 108
  • 0

@j131napisał(-a)

"Multiroomu" w obecnej ofercie TV nie.

Naapewno? Kontakt z infolinią przed momentem powiedział, że do 4 TV i 4 dekoderów, jeszcze specjalnie podpytałem czy można mieć różne dekodery i podobno można mieć - no nie ukrywam, że to trochę zmienia postać rzeczy jak faktycznie nie to nie ma co brać TV idę do polsatu.

• 8676
  • 35094
  • 293

W ofercie infywidualnej, na nowe umowy, oficjalnie nie ma multiroom. Jeśli BOK co innego ci mówi to oczywiście trzymaj się tego co ci mówią i upewnij się że na umowie masz wszystko uwzględnione co uzgodniłeś.

• 37
  • 108
  • 0

Dzwoniłem dzisiaj do mojego opiekuna biznesowego dopytać jak to jest z multiroom i stwierdził, że się pozmieniało na przestrzeni tygodnia ostatniego i, że można dobrać teraz pakiet Ekstra TV za 40 zł bez zobowiązania na zasadzie włącz / wyłącz z miesięcznym okresem wypowiedzenia, w dodatku nawet do pakietu start TV można dobrać multiroom i dekoder. Pytanie zatem czy ktoś testował multiroom na mikrotiku i to jeszcze po wi-fi? Bo w tej sytuacji ponownie skłaniam się ku orange TV, temat nie wiązania się umową jest bardzo przekonywujący 😉

Dodatkowe pytanie do tych co mają orange TV i korzystają z aplikacji czy da się nagrywać w chmurze z poziomu aplikacji czy do nagrywania potrzebny jest ich dekoder? Bo jeśli da się nagrywać z poziomu aplikacji to sam będę korzystał z aplikacji i dobiorę tylko jeden dekoder ale jeśli nagrywanie jest tylko na dekoderze to trzeba będzie wziąć 2 dekodery.

• 8676
  • 35094
  • 293

Zmiany, zmiany ale po cichutku. Raczej jesteś pionierem, bo nie przypominam sobie nikogo z ofertą biznesową i TV wypowiadającego się na NO. Tak że wątpię aby ktoś był w stanie odpowiedzieć na podstawie zweryfikowanych doświadczeń.
Od siebie mogę napisać tyle, że "nagrywanie" w multinagrywarce to nie jest żadne nagrywanie, tylko rezerwacja dostępu do materiałów w nieco dłuższym oknie czasowym niż w tym w którym i tak są one dostępne. Nazwa jest myląca, bo nic się nigdzie nie "nagrywa". Czy lista tych rezerwacji jest dzielona między apką/apkami a dekoderem? Być może, bo w przypadku dekodera Stream 4k w multiroom mogę to zweryfikować pozytywnie - powinno być podobnie w każdym innym układzie. Podobnie kwestia samej obsługi tego trybu w apce - skoro jest nawet w GO, to i w apce TV zapewne jest. Tylko pamiętaj, że są ograniczenia zarówno funkcjonalne jak i merytoryczne a nawet topologiczne. Czyli nie każdy program nie zawsze na tak samo długo można "nagrać" i nie każde "nagranie" można z każdego miejsca oglądać. Jest tu gdzieś podpięty temat z listą kanałów multinagrywarki - tam masz to wszystko uszczegółowione. Ten dekoder który dają teraz (Multi) w zakresie nagrywania nie różni się niczym od apki, IMHO. Jedyny dekoder który umożliwia prawdziwe nagrywanie to ICU100, gdyby taki udało ci się dostać, to warto. Tylko z kolei jego nagrania lokalne nie są z nikim/niczym dzielone - można je tylko na nim odtwarzać. A tak z ciekawości: ile sobie za ten rzekomy multiroom w tej ofercie "TV po nowemu" liczą?

PS. Podstawową zaletą dostępu do TV przez apki (w stosunku do dekodera takiego jak np. Multi) jest to, że nie trzeba nic konfigurować na ruterze - one dostają sygnał przez internet, to normalny streaming. Żadnej gimnastyki z VLANami i rutingiem niestandardowego multikastu. Jeśli się da obyć bez dekodera (z punktu widzenia zamówienia oferty), to jest to na pewno wygodniejsza opcja. Jedyna "wada" to 30 sekundowe opóźnienie sygnału, no i fakt że transmisja zjada wtedy pasmo. Ale czy warto kruszyć kopie o głupie 8Mbps?

• 37
  • 108
  • 0

Wklejam przedruk wiadomości jaką otrzymałem - będzie najprościej:

Dzień dobry,
w nawiązaniu do rozmowy przesyłam listę kanałów pakietów Start TV i Extra TV.

Wypożyczenie dekodera do usługi TV 4,99 zł / mies.

Opłaty za Multiroom:

1 zł – aktywacja, jednorazowo za każdą włączoną usługę
15 zł/mies. – abonament za każdą aktywną usługę
4,99 zł/mies. – za każdy wypożyczony dekoder do usługi

Po włączeniu pakietu Extra TV za 40 zł/mies. można dobrać dodatkowe pakiety:

Polsat Sport Premium - 20 zł/mies.

HBO - 39,99 zł/mies.
CANAL+ Seriale i Filmy - 29 zł/mies.
CANAL+ Super Sport - 69 zł/mies.

W załączniku był PDF z listą kanałów w Start TV + Ekstra TV. a wszystkie ceny odnoszą się do umowy na czas nieokreślony w zakresie TV.

P.S te 30s opóźnienia to raczej istotna kwestia przy transmisjach sportowych 😉 i w sumie to cenna uwaga, ono występuje tylko na aplikacji czy też na dekoderze?

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 426
  • 1540
  • 4

Te ceny można zobaczyć przy nowej ofercie, bo wczoraj sprawdzałem bo też patrzę na oferty. A opoznienia wystepują tylko na transmisji unicast, czyli dekoder 4k stream oraz aplikacja na TV