Nie można wyświetlić tego widżeta.

Konfiguracja IPTV na OpenWRT/LuCI z dekoderem 4K Multi

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 27
  • 95
  • 0

@Yeconnapisał(-a)

W pierwszym wątku miałem na myśli nie "isolate clients", a właśnie opcję multicast to unicast. Nie mam jeszcze możliwości przetestowania do jutra, czy internet zwalnia podczas korzystania z IPTV tylko po WiFi, czy dotknięte są także inne urządzenia podłączone kablem do LAN. Z tego, co napisałeś, rozumiem, że problem dotyczy tylko WiFi (urządzenia po kablu mają max speed cały czas) i opcja multicast to unicast jest związana wyłącznie z WiFi?

Dokładnie tak. Jak nadal będzie szwankować przez kabel, to wyłącz całkowicie wi-fi.

@Yeconnapisał(-a)

Dziękuję za informację o GL.iNet. Jestem jednym z tych pechowców, którzy mają dokładnie ten model z tym samym procesorem. Mimo to, poza tym dziwnym odcięciem sieci za pierwszym razem, potem, kiedy wszystko działało, nie napotkałem żadnych problemów opisanych na GitHubie, takich jak crashe routera czy timeouty w logach kernela. Być może GL.iNet minimalnie zmodyfikował oprogramowanie, albo to pierwsze odcięcie internetu było efektem jakiegoś buga?

Jest taka szansa, że GL.iNet ma inaczej zaprogramowanie. Jest też szansa, że nie widać tych błędów w logach, bo część rzeczy jest wyłączona. Z czego co widziałem na GitHubie, to jest fix od Mediatechu na firmware. Zdziwiłbym się, gdyby GL.iNet miałby fixa szybciej od wszystkich, bo gdyby wszystko było ok, to ta opcja byłaby łatwo dostępna, a nie jest.

@Yeconnapisał(-a)

Mimo wszystko jestem zaskoczony, że internet działa lepiej bez tej opcji niż z nią. Jeśli ma to taki wpływ, czy jest coś innego, co mogę spróbować zrobić, aby sieć LAN nie była dotknięta IPTV? Ponieważ dekoder zawsze będzie podłączony przez kabel do tego samego portu, może można coś zmienić w poprzedniej konfiguracji sieci, aby bardziej precyzyjnie skierować ruch IPTV tylko do kablowego portu LAN, a nie do całego mostka br-lan (jeśli to ma sens)? Nic innego nie przychodzi mi do głowy. 😞

Też myślałem, by tak zrobić, ale ostatecznie porzuciłem ten pomysł, bo u mnie wszystko działało. 🤷

Gdybym miał twój router to bym wybrał dwie możliwe do przetestowania opcje:

Ja korzystam z obrazu od https://eko.one.pl/, bo wspiera dużo routerów

Znalazłem również obrazy tworzone na twój router przez społeczność, które są "bardziej zoptymalizowane"
https://forum.openwrt.org/t/mt6000-custom-build-with-luci-and-some-optimization-kernel-6-6-x/185241/

Choć tego drugiego nie korzystałem (bo nie mam tego routera 😂) to na oficjalnym forum OpenWrt, nie daliby raczej "wirusów", czy innych bubli.

Dodatkowo możesz bardzo prosto wrócić do oryginalnego firmwareu, nie mówiąc o łatwości instalacji.

Link do wiki OpenWrt do twojego routera: https://openwrt.org/toh/gl.inet/gl-mt6000

• 27
  • 95
  • 0

Udało mi się włączyć na chwilę mój router z OpenWrt, czyli Xiaomi AX3000T. U mnie opcja Multi do unicastu naprawia problem z internetem na wi-fi. Przetestowałem to na 5 GHz, 2.4 GHz oraz jak wygląda na PC.

Cały czas był włączony dekoder.

PC — Nie ma znaczenia. Speedtest pobiera z pełną prędkością, niezależnie czy jest ta opcja włączona, czy nie.

5 GHz — Z włączoną opcją mam bez problemu pobiera z maksymalną prędkością (620/120 Mb/s). Z wyłączoną opcją na chwilę mam 600 Mb/s, a po chwili spada prędkość. Test wysyłania nie rozpoczyna się, a uruchomienie kolejnego speedtestu, nie działa. By internet zaczął znowu działać, trzeba rozłączyć się z siecią i jeszcze raz się do niej podłączyć.

2.4 GHz — Z włączoną opcją mam do ok. 170 Mb/s. Z wyłączoną opcją maksymalna prędkość to ok. 1,5 Mb! Reszta rzeczy jest identyczna z 5 GHz.

Nagrałem tylko, jak to wygląda na 5 GHz, bo 2.4 GHz wygląda bardzo podobnie.
Wyłączona opcja - https://dubz.co/v/92c685
Włączona opcja - https://dubz.co/v/dbf307

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 22
  • 63
  • 1

Dzięki za informacje i sprawdzenie, jak to wygląda u Ciebie przy OpenWRT. Z ciekawości zapytam, czy również używasz dekodera 4K Multi?

Spróbowałem zflashować oprogramowanie beta od GL.iNet oraz to "ulepszone" z forum, które wysłałeś. Wszystkie mają taki sam efekt – nic nowego, złego ani dobrego się nie dzieje, tak samo jak z oryginalnym oprogramowaniem. Próbowałem bawić się różnymi konfiguracjami multicast to unicast w zakładce devices oraz w konfiguracji wireless przez SSH (bo inaczej nie mogę), ale za każdym razem efekt był taki sam.

Dziś zrobiłem kilkadziesiąt pomiarów w różnych godzinach i konfiguracjach, i wychodzi na to, że średnio, biorąc pod uwagę maksymalną prędkość WiFi na 10 sekund przed zmierzeniem spowolnienia z IPTV, opcja multicast to unicast (zarówno przez SSH, jak i w devices) na moim sprzęcie nie zmienia nic. Internet zwalnia do około 15% maksymalnej prędkości, z 900 Mbps do 150 Mbps, a w godzinach szczytu z 700 Mbps do ledwie 100 Mbps. Upload podobnie. Czasami podczas testu prędkości zauważyłem dziwne "zacinanie" – test nie jest płynny, jak przy normalnym internecie, tylko np. przez 2 sekundy pokazuje 102 Mbps, potem przez 1 sekundę 99 Mbps, potem 105 Mbps przez 3 sekundy itd. Czasami wartości nie zmieniają się nawet o 0,01 Mbps przez 2–3 sekundy. Nie wiem, czy to błąd samego testu prędkości, czy ilustruje to jakiś problem w sieci z włączonym IPTV.

Z ciekawości sprawdziłem, jak działa IPTV po WiFi. Jakość obrazu (jeśli można to tak nazwać) była okropna – większość to szare piksele i zakłócenia, mimo że router 5 GHz stoi 2 metry od dekodera, a w okolicy mam tylko dwie inne sieci WiFi na częstotliwości 5 GHz na innych kanałach. Nie wiem, czy to znowu problem z moją konfiguracją, czy po prostu fakt, że zawsze jakość jest lepsza po kablu niż po WiFi. Jestem ciekaw, jak IPTV wygląda u Ciebie po WiFi.

Dla testu podłączyłem również Funboxa 6 przez ONT i światłowód, i faktycznie wpływ IPTV na WiFi jest zerowy – cwaniaki z Orange to dobrze ogarnęli. 😛

Próbowałem znaleźć jakieś inne inspiracje albo rozwiązania podobnych problemów na forach. Spotkałem się z podobnym pomysłem, o którym wspomniałem wcześniej – żeby nie przeciążać WiFi i całego mostka br-lan, lepiej jakoś skierować ruch tylko do portu LAN, do którego podłączony jest dekoder. Tym bardziej że w moim przypadku sytuacja jest idealna – dekoder zawsze będzie po kablu i w tym samym porcie. Spróbuję coś z tym pokombinować, ale na razie wydaje się, że jestem na przegranej pozycji z Funboxem 6. 😞

• 27
  • 95
  • 0

@Yeconnapisał(-a)

Dzięki za informacje i sprawdzenie, jak to wygląda u Ciebie przy OpenWRT. Z ciekawości zapytam, czy również używasz dekodera 4K Multi?😞

Dobra, dopiero teraz zauważyłem, że w wątku jest nazwa dekodera. 🤦‍

Mam "Dekoder 4K" lub również nazywany Sagemcom IWU 200. Mój błąd, ale nazwy są bardzo podobne. Właściwie to są 3 dekodery 4K (Dekoder 4K, 4K Stream, 4K Multi). Choć, co ciekawe to 4K Multi działa przez multicast, tak samo, jak Dekoder 4K.

@Yeconnapisał(-a)

Próbowałem znaleźć jakieś inne inspiracje albo rozwiązania podobnych problemów na forach. Spotkałem się z podobnym pomysłem, o którym wspomniałem wcześniej – żeby nie przeciążać WiFi i całego mostka br-lan, lepiej jakoś skierować ruch tylko do portu LAN, do którego podłączony jest dekoder. Tym bardziej że w moim przypadku sytuacja jest idealna – dekoder zawsze będzie po kablu i w tym samym porcie. Spróbuję coś z tym pokombinować, ale na razie wydaje się, że jestem na przegranej pozycji z Funboxem 6. 😞

Może stworzenie VLANu będzie działać? Jak dobrze będzie ustawiony to możesz zrobić tak by interfejs iptv działał tylko z jednym portem.

Niestety więcej pomysłów nie mam. Choć nadal mi to śmierdzi, że opcji "Multi na unicast" u ciebie nie ma łatwo dostępnej, choć może być tak, że opcja jest łatwo dostępna z obrazu od eko.one.pl, a domyślnie jej nie ma.

Przetestuj jeszcze włączenie Hardware/Software Flow Offloading w ustawieniach firewalla. Dodatkowo podłączaj tylko kablem dekoder do routera. Multicasting przez wi-fi nie jest zalecany. Może nawet spróbować wywalić część konfiguracji, z interfejsu iptv (chodzi mi o opcje: vendorid, reqopts, sendopts), bo ja wkleiłem na mój model dekoderu, a tobie mogą przeszkadzać.

Jak możesz przetestować, to wyłącz całkowicie wi-fi na routerze i podłącz komputer przez kabel.

Jeżeli jeszcze nie spróbowałeś, to zainstaluj jeszcze obraz od https://eko.one.pl/, może coś to zmieni, ale sam w to wątpię.

PS. Na moim dekoderze przez wi-fi jest dobra jakość. Wydaje mi się, że jest taka sama jak przez kabel.

• 27
  • 95
  • 0

Znalazłem coś takiego na forum OpenWrt: https://forum.openwrt.org/t/mt6000-custom-build-with-luci-and-some-optimization-kernel-6-6-x/185241/...

Spróbuj wpisać te komendy w SSH, ale podmień cyfry na 1.

Dodatkowo najlepiej wyczyść cache przeglądarki, bo może się okazać, że przeglądarka czegoś nie pobierze, a może to być coś ważnego.

Teraz naprawdę skończyły mi się pomysły.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6338
  • 25886
  • 216

@szyhownicanapisał(-a

Właściwie to są 3 dekodery 4K (Dekoder 4K, 4K Stream, 4K Multi). 
😞

Jest jeszcze dekoder 4k premium czyli Samsung ICU100.

• 6338
  • 25886
  • 216

Dekoder Stream 4k (czyli Shenzhen 2555) wymaga zupełnie innej konfiguracji połączenia, dostaje IP TV protokołem unicast, zupełnie podobnie jak usługa Orange TV GO.

Wszystkie inne dekodery do IP TV, w tym pozostałe trzy dekodery 4k: Sagemcom IWU200, Samsung ICU100 i "4k multi" wymagają takiej samej konfiguracji połączenia, z obsługą protokołu multicast z adresów prywatnych 10/8.

PS. Co do meritum. Może po prostu ten ruter nie wyrabia? Albo trzeba mu odpowiednio QoS ustawić?

• 27
  • 95
  • 0

@j131napisał(-a)

@szyhownicanapisał(-a

Właściwie to są 3 dekodery 4K (Dekoder 4K, 4K Stream, 4K Multi). 
😞

Jest jeszcze dekoder 4k premium czyli Samsung ICU100.

Och, faktycznie, znowu zapomniałem  🤦‍♂️

@j131napisał(-a)

Dekoder Stream 4k (czyli Shenzhen 2555) wymaga zupełnie innej konfiguracji połączenia, dostaje IP TV protokołem unicast, zupełnie podobnie jak usługa Orange TV GO.

Według tego, co czytałem, to nie trzeba nic dodawać. Wystarczy sam dostęp do internetu.

@j131napisał(-a)

PS. Co do meritum. Może po prostu ten ruter nie wyrabia? Albo trzeba mu odpowiednio QoS ustawić?

Mam dwurdzeniowy procesor z 1,3 GHz, on ma czterordzeniowy z 2 GHz. Jak mój router (Xiaomi AX3000 kupiony na AliExpress za ok. 100 zł) daje rady, to i jego bez problemu da radę.

Tak jak pisałem, obstawiam, że nie wyrabia tylko wi-fi. Jak ustawił opcję igmp_snooping w lanie, to nie będzie żadnych problemów tylko z urządzeniami na kablu. Wi-fi to u mnie bez żadnej dodatkowej konfiguracji, to właściwie nie działa. Za to z opcją "Multi na Unicast" wszystko działa, tak jak powinno. A przynajmniej na moim routerze.

Ba, znowu podłączyłem router i znalazłem opcję "Włącz multicast", która ma opcję "wyłączony" w "Zaawansowanych opcjach urządzenia". Myślę sobie "kurdę, może i to naprawi problem". I co? I nic! Wi-fi działał tak samo źle!

wylacz_multicast.png

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2298
  • 8708
  • 33

a Wy tu jeszcze walczycie z tym WiFi? Odpuśćcie to na routerze i wydelegujcie do osobnego AP. Powtarzam po sobie, po raz kolejny.

• 6338
  • 25886
  • 216

A hasło QoS? Mogę sobie wyobrazić ruter robiący zbyt duży zapas dla multicast.

Spinanie mostkami portów po stronie LAN jest bez sensu. Jesli już, to spinać można VLANy od strony WAN. Ale jeśli VLAN od IP TV dostanie swój interface, swój adres IP, to nie trzeba go z niczym mostkować. Przekazywanie ruchu multicast na jeden określony port jest wprost wspierane przez igmpproxy. Tak mam właśnie separowany ruch do dekodera, na poziomie igmpproxy.