Nie można wyświetlić tego widżeta.

Konfiguracja IPTV na OpenWRT/LuCI z dekoderem 4K Multi

ROZWIĄZANE

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 22
  • 63
  • 1

Rozumiem, co masz na myśli. Jako że w sieciach jestem średnio zaawansowany, cały proces konfiguracji IPTV na własnym routerze to dla mnie spora nauka. Nie pomaga fakt, że istnieje wiele teorii i kodów na ten temat.

Zaczynanie od nowa przerabiałem już kilka razy – ustawienie internetu na VLAN 35 to kwestia minuty, ale potem pojawia się problem: od czego zacząć, aby skonfigurować IPTV? Niektórzy wspominają o mostkach, IGMP proxy, opcjach DHCP, niektóre często się wykluczają. Dlatego byłem ciekawy, czy ktoś już wcześniej przebrnął przez te zagmatwane teorie na OpenWRT i ma jakieś sugestie albo gotową/półgotową konfigurację, która działa, aby móc od czegoś zacząć i potem samodzielnie to przestudiować.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 27
  • 95
  • 0

@Yeconnapisał(-a)

Dla pewności, dopytam: jeśli chodzi o adres MAC Funboxa, to chodzi o ten, który jest napisany na białej nalepce z tyłu, a nie o jakiś inny adres znaleziony gdzieś indziej, prawda?

U mnie naklejka jest pod urządzeniem, przy adresie MAC jest m.in. numer seryjny i GPON.

Masz strasznie długą konfigurację rozumiem, że korzystasz z OpenWRT dostarczanego od producenta? Na moim routerach korzystałem z systemu od https://eko.one.pl/ powinien być również do twojego routera. Ze mnie żadnej specjalista od OpenWRT, a w szczególności urządzeń od GL.iNet, nigdy nie miałem styczności z tymi urządzeniami.

Jedyne zastrzeżenia mam do pliku network, napiszę co zmienić. Może będzie działać, a może nie 😋:

• Linijka 18 - usuń całą,
  • Linijka 51 - zmień na
    option name 'eth1'
  • Linijka 62 - usuń całą

Jak nie będzie działać to zmień jeszcze te linijki:

• Linijka 55 - zmień na
    option ipv6 'auto'
  • Linijka 69 - usuń całą

• 22
  • 63
  • 1

Dziękuję, @szyhownica  – DZIAŁA!!! 🙂

Rozumiem, że problemem w mojej konfiguracji było IPv6, które było domyślnie włączone i ustawione przez producenta, nadany z góry adres MAC do br-lan, oraz dodanie option name eth1 do konfiguracji LAN, czego jedynie nie rozumiem.

IPTV i internet działają na dekoderze, a internet działa zarówno po WiFi, jak i przez kabel Ethernet.

Teraz czas na optymalizację, odchudzanie i rozwiązywanie drobnych niedogodności.

Pierwsza rzecz, jaką zauważyłem, to dokładnie to, co opisałeś – znaczący spadek prędkości (z 900 Mbps do 200 Mbps) na WiFi/kablu, kiedy IPTV działa na dekoderze. Dodałem opcję multicast to unicast do radia 2.4 GHz i 5 GHz, ale efekt jest taki sam. Czy mógłbyś może udostępnić, jak i gdzie w pliku konfiguracji dodałeś tę opcję, że w Twojej konfiguracji zadziałało?

Jaki jest akceptowalny spadek pasma przy działającym IPTV (np. w przypadku Funboxa6)? Spotkałem się z różnymi teoriami, od maksymalnie -200 Mbps na internecie do -0, ponieważ strumień IPTV ma iść po VLAN-ie 839, a nie 35, więc "normalny" internet powinien działać bez zmian. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mógł to za mnie zweryfikować. 🙂

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6336
  • 25882
  • 216

U mnie spadek jest zero. TV jest kompletnie niezależna od internetu.

FB3, dekoder ICU100 za serwerem zarządzającym ruchem. Cały LAN na jednym porcie FB. Umowa 300/50.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2217
  • 10615
  • 89

@Yecon IGMP Snooping masz włączony?

• 27
  • 95
  • 0

@Yeconnapisał(-a)

Rozumiem, że problemem w mojej konfiguracji było IPv6, które było domyślnie włączone i ustawione przez producenta, nadany z góry adres MAC do br-lan, oraz dodanie option name eth1 do konfiguracji LAN, czego jedynie nie rozumiem.🙂

Wydaje mi się, że nie działał internet, bo miałeś ustawionego podwójnego VLANa (linijka 71). Reszta to kalka jak wygląda na mojej konfiguracji.

@Yeconnapisał(-a)

Pierwsza rzecz, jaką zauważyłem, to dokładnie to, co opisałeś – znaczący spadek prędkości (z 900 Mbps do 200 Mbps) na WiFi/kablu, kiedy IPTV działa na dekoderze. Dodałem opcję multicast to unicast do radia 2.4 GHz i 5 GHz, ale efekt jest taki sam. Czy mógłbyś może udostępnić, jak i gdzie w pliku konfiguracji dodałeś tę opcję, że w Twojej konfiguracji zadziałało?

Włączyłem tą opcję w "Sieć -> Sieć bezprzewodowa -> Edytuj (przy interfejsach) -> Ustawienia zaawansowane (w konfiguracji interfejsu) -> Multi do unicastu"
Nagrałem wideo gdzie ta opcja jest: https://dubz.link/v/c1d484

Wydaje mi się, że to naprawi problemy z łączem. Włącz tą opcję na wszystkich interfejsach wi-fi.

@Samotnick 
Tak, ma włączony.

• 22
  • 63
  • 1

Dzięki @szyhownica, niestety w mojej wersji GUI OpenWRT nie ma tej opcji, zarówno w radiu 5 GHz, jak i 2.4 GHz. Czy mogę zamiast tego włączyć ją poprzez SSH lub edytując plik konfiguracyjny?

Yecon_1-1726226065706.png

Czy muszę to również włączyć dla innych urządzeń podłączonych do routera przez kabel, czy "spowolnienie" dotyczy tylko WiFi, a w przypadku portów LAN wszystko jest w porządku?

Znalazłem jedynie taką opcję w zakładce Urządzenia przy urządzeniach ra0 i rax0, które zakładam odpowiadają radiom 5 GHz i 2.4 GHz. Czy to może być ta sama opcja, tylko w innym miejscu?

Yecon_1-1726226995095.png

• 27
  • 95
  • 0

@Yeconnapisał(-a)

Dzięki @szyhownica, niestety w mojej wersji GUI OpenWRT nie ma tej opcji, zarówno w radiu 5 GHz, jak i 2.4 GHz. Czy mogę zamiast tego włączyć ją poprzez SSH lub edytując plik konfiguracyjny?

Dodaj do sekcji config wifi-iface (powinno być dwa razy) dodaj:

option multicast_to_unicast_all '1'

Tak wyglądała moja konfiguracja wi-fi (tą linijkę mam tylko na jednym radiu wi-fi, bo ja testowałem tylko na 5Ghz, ty wpisz do dwóch radiach wi-fi)

config wifi-device 'radio0'
	option type 'mac80211'
	option path 'platform/18000000.wifi'
	option channel '1'
	option band '2g'
	option htmode 'HE20'
	option disabled '1'
	option country 'PL'

config wifi-iface 'default_radio0'
	option device 'radio0'
	option network 'lan'
	option mode 'ap'
	option ssid 'OpenWrt'
	option encryption 'none'

config wifi-device 'radio1'
	option type 'mac80211'
	option path 'platform/18000000.wifi+1'
	option channel '36'
	option band '5g'
	option htmode 'HE160'
	option country 'PL'
	option cell_density '0'

config wifi-iface 'default_radio1'
	option device 'radio1'
	option network 'lan'
	option mode 'ap'
	option ssid 'OpenWrt'
	option encryption 'psk2'
	option key '12345678'
	option multicast_to_unicast_all '1'

@Yeconnapisał(-a)
Czy muszę to również włączyć dla innych urządzeń podłączonych do routera przez kabel, czy "spowolnienie" dotyczy tylko WiFi, a w przypadku portów LAN wszystko jest w porządku?

Nie włączyłem w ogóle tej funkcji. Jak dobrze pamiętam, ta opcja uniemożliwia widzenie klientów pomiędzy urządzeniami. Na 99% nie rozwiąże problemu. Gdy ja testowałem, nie miałem problemów z internetem na PC podłączonym kablem, tylko był problem z wi-fi. Gdyby nikogo nie było w domu to bym teraz sprawdził, czy mam rację 🙄.

@Yeconnapisał(-a)

Znalazłem jedynie taką opcję w zakładce Urządzenia przy urządzeniach ra0 i rax0, które zakładam odpowiadają radiom 5 GHz i 2.4 GHz. Czy to może być ta sama opcja, tylko w innym miejscu?

Yecon_1-1726226995095.png

Przetestuj, włącz tylko na ra0 i rax0. Jak będzie działać, jak powinno, to problem załatwiony, a jak nie to dodaj, co pisałem powyżej.

• 27
  • 95
  • 0

@Yecon 
Napisz mi jeszcze, jaki masz model routera i czy korzystasz z systemu od producenta. Znalazłem informację, że opcja multicast_to_unicast_all może powodować problemy. Na to są podatne procesory MediaTek z rodziny MT798X, a GL.iNET ma dużo urządzeń, które z tych procesorów korzysta np. GL-MT6000. Problem został rozwiązany 3 tygodnie temu, ale nadal nie ma aktualizacji w systemie od producenta.

Link do problemu: https://github.com/openwrt/mt76/issues/866

• 22
  • 63
  • 1

Dzięki, @szyhownica.

W pierwszym wątku miałem na myśli nie "isolate clients", a właśnie opcję multicast to unicast. Nie mam jeszcze możliwości przetestowania do jutra, czy internet zwalnia podczas korzystania z IPTV tylko po WiFi, czy dotknięte są także inne urządzenia podłączone kablem do LAN. Z tego, co napisałeś, rozumiem, że problem dotyczy tylko WiFi (urządzenia po kablu mają max speed cały czas) i opcja multicast to unicast jest związana wyłącznie z WiFi?

Byłem bardzo zdziwiony, że w OpenWRT na LuCI usunięto tę opcję multicast to unicast z GUI w sekcji wireless. Zostały tylko te opcje, które wcześniej wysłałem, dotyczące ra0 i rax0 w zakładce devices. Niestety, ich włączenie nic nie zmienia.

Mimo to dodałem opcję, jak opisałeś, przez SSH do konfiguracji wireless, na razie tylko dla radia 5 GHz do testów. Na początku efektem było odcięcie sieci. Następnie usunąłem tę opcję, ale sieć nadal nie działała. Spróbowałem usunąć i dodać ponownie interfejsy radiowe oraz zrestartować router, i nagle wszystko było w porządku (bardzo dziwne – nie zmieniałem nic innego poza tym). Raz wszystko działało dobrze, a raz sieć znowu padła.

Przy teście z włączonym IPTV, ku mojemu zaskoczeniu, wynik był jeszcze gorszy – prędkość czasami spadała poniżej 100/200 Mbps, podczas gdy bez włączonej opcji spadała do 300/400 Mbps. Normalnie (w sobotni wieczór) na WiFi mam 700 Mbps bez IPTV (Orange światłowód 1 Gbps). Byłem jedyną osobą korzytsającą z internetu.

Dziękuję za informację o GL.iNet. Jestem jednym z tych pechowców, którzy mają dokładnie ten model z tym samym procesorem. Mimo to, poza tym dziwnym odcięciem sieci za pierwszym razem, potem, kiedy wszystko działało, nie napotkałem żadnych problemów opisanych na GitHubie, takich jak crashe routera czy timeouty w logach kernela. Być może GL.iNet minimalnie zmodyfikował oprogramowanie, albo to pierwsze odcięcie internetu było efektem jakiegoś buga?

Mimo wszystko jestem zaskoczony, że internet działa lepiej bez tej opcji niż z nią. Jeśli ma to taki wpływ, czy jest coś innego, co mogę spróbować zrobić, aby sieć LAN nie była dotknięta IPTV? Ponieważ dekoder zawsze będzie podłączony przez kabel do tego samego portu, może można coś zmienić w poprzedniej konfiguracji sieci, aby bardziej precyzyjnie skierować ruch IPTV tylko do kablowego portu LAN, a nie do całego mostka br-lan (jeśli to ma sens)? Nic innego nie przychodzi mi do głowy. 😞