Nie można wyświetlić tego widżeta.

Konfiguracja IPTV na OpenWRT/LuCI z dekoderem 4K Multi

ROZWIĄZANE

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 22
  • 63
  • 1

Spróbowałem nadać interfejsowi adres z innej puli niż LAN, w tym przypadku 192.168.88.1. Dodatkowo, dodałem go w LuCI do WAN (kolor czerwony) w regułach zapory:

Yecon_1-1726063161112.png

IGMP proxy:

config igmpproxy
option quickleave
option verbose [0-3] (none, minimal [default], more, maximum)

config phyint
option network iptv
option zone wan
option direction upstream
list altnet 0.0.0.0/0

config phyint
option network lan
option zone lan
option direction downstream

Niestety dekoder nadal nie działa poprawnie. Może muszę dodać coś więcej do reguł zapory lub IGMP proxy?

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 27
  • 95
  • 0

Cześć, zrobiłem ok. miesiąc temu konfigurację na OpenWRT z działającym IPTV. Miałem trochę czasu oraz nie było nikogo w domu, więc nikomu nie przeszkadzałem w "grzebaniu". Przetestowałem na dwóch routerach (Netgear R6220, Xiaomi AX3000T) i działał internet z telewizją.

Możesz też natknąć na problem, jaki ja miałem. Gdy włączyłem telewizję, to internet na wi-fi przestaje działać. Najprościej by doświadczyć, to włączenie speedtestu, jak zobaczysz jak wzrasta i zaraz spada prędkość to właśnie przez włączoną telewizję. Znalazłem również rozwiązanie. W zaawansowanych opcjach radia wi-fi trzeba włączyć "Multicast na Unicast". Internet i speedtest przez wi-fi, działał tak jak powinien z włączoną telewizją.

Na razie mam podłączony Funbox, a nie router z OpenWRT, bo dekoder teraz działa przez wi-fi, a kabla do dekodera na razie nie mam. Nie wiem na dłuższą metę, jak będzie działać ta konfiguracja. Z poniższej konfiguracji jedyną zmianą, jaką musisz dokonać to dodanie adresu MAC z Funboxa bez dwukropków (np. cb:0d:54:b9:fe:bc na cb0d54b9febc). Możesz spróbować odchudzić konfigurację.

Całą konfigurację znajdziesz tutaj: https://gist.github.com/szyha/a38f2072e2f81a6bc8220661494886fd

Poniżej napisałem co musisz zmienić.
/etc/config/network

(dodaj poniższą linijkę do konfiguracji lan)
[...]
config interface 'lan' [...] option igmp_snooping '1'
[...] [wklej wszystko] config device option type '8021q' option ifname 'wan' option vid '839' option name 'wan.839' list egress_qos_mapping '0:4' list egress_qos_mapping '1:4' list egress_qos_mapping '2:4' list egress_qos_mapping '3:4' list egress_qos_mapping '4:4' list egress_qos_mapping '5:4' list egress_qos_mapping '6:4' list egress_qos_mapping '7:4' config interface 'iptv' option device 'wan.839' option proto 'static' option vendorid 'sagemcom' option reqopts '0x01 0x03 0x2A 0x48 0x79' option sendopts '77:2546535644534c5f66756e626f782e4d4c54562e736f66746174686f6d652e46756e626f7836 61:01(tu wpisz mac funboxa)' option ipaddr '192.168.255.254' option netmask '255.255.255.0'

/etc/config/firewall (wklej pod domyślną konfiguracją)

[...]
config zone option name 'iptv' list network 'iptv' option input 'DROP' option output 'ACCEPT' option forward 'DROP' config rule option target 'ACCEPT' option proto 'igmp' option src 'iptv' config rule option target 'ACCEPT' option proto 'udp' option src 'iptv' option dest 'lan' option dest_ip '224.0.0.0/4' config forwarding option src 'iptv' option dest 'lan'

/etc/config/igmpproxy (zamień całość)

config igmpproxy
	option quickleave 1
#	option verbose [0-3](none, minimal[default], more, maximum)

config phyint
	option network iptv
	option zone iptv
	option direction upstream
	list altnet 0.0.0.0/0

config phyint
	option zone lan
	option network lan
	option direction downstream

• 22
  • 63
  • 1

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź @szyhownica, super, że używasz tego samego systemu i że konfiguracja jest aktualna.

Zastosowałem wszystko, co opisałeś wyżej, niestety efektem było odcięcie internetu w całej sieci – WiFi/kabel łączy się z siecią, ale nie może uzyskać dostępu do internetu. IPTV również nie działa, co chyba nie jest zaskoczeniem. Problem z siecią znika po usunięciu całego interfejsu IPTV. Wydaje mi się, że może być tam jakiś błąd, coś nie gra w mojej konfiguracji (albo ja coś źle zrobiłem – co jest bardziej prawdopodobne 🙃).

Musiałem zmodyfikować Twój kod w trzech miejscach, ponieważ mój GL.iNet ma trochę inne nazewnictwo portu WAN. U mnie jest on nazwany eth1 – dowiedziałem się o tym, ponieważ gdy w LuCI podłączyłem się do internetu przez VLAN 35, OpenWRT utworzył VLAN eth1.35. Nie wiem, czy moje zmiany są poprawne i czy nie przyczyniły się do braku działania IPTV oraz odcięcia sieci, dlatego byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mógł to sprawdzić 🙂

Dodałem także opcję multicast to unicast na obu radiach – 2,4 GHz i 5 GHz – jak zaleciłeś. Pojawiła się ona w pliku konfiguracji, mam nadzieję, że jest poprawna.

Podsumowanie:

1. /etc/config/network - z małymi zmianami:
    (dodaj poniższą linijkę do konfiguracji lan)
    [...]
    config interface 'lan' [...] option igmp_snooping '1'
    [...] [wklej wszystko] config device option type '8021q' option ifname 'eth1' #ZMIANA z wan na eth1 option vid '839' option name 'eth1.839' #ZMIANA z wan na eth1 list egress_qos_mapping '0:4' list egress_qos_mapping '1:4' list egress_qos_mapping '2:4' list egress_qos_mapping '3:4' list egress_qos_mapping '4:4' list egress_qos_mapping '5:4' list egress_qos_mapping '6:4' list egress_qos_mapping '7:4' config interface 'iptv' option device 'eth1.839' #ZMIANA z wan na eth1 option proto 'static' option vendorid 'sagemcom' option reqopts '0x01 0x03 0x2A 0x48 0x79' option sendopts '77:2546535644534c5f66756e626f782e4d4c54562e736f66746174686f6d652e46756e626f7836 61:01ADRESMACFUNB' #ADRESMACFUNB - 12 znakowy adres MAC FB6 bez dwukropków i z małymi literami option ipaddr '192.168.255.254' option netmask '255.255.255.
  2. /etc/config/igmpproxy – skopiowałem 1 do 1.
  3. /etc/config/firewall – wkleiłem pod domyślną konfigurację 1 do 1,
  4. Aktualne devices:
    Yecon_0-1726093739200.png
  5. Dodatkowe opcje w /etc/config/network:
    config device
            option name 'rax0'
            option multicast_to_unicast '1'

config device
            option name 'ra0'
            option multicast_to_unicast '1'

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2344
  • 8934
  • 33

na drodze do osiągnięcia IPTV proponuję na razie pominąć WiFi i pracować tylko z kablami. Do WiFi można powrócić potem, najlepiej z użyciem odrębnego AP. Nie wszystko naraz, drobnymi kroczkami do celu, nie kopiowklejanie całej czyjejś konfiguracji. Niestety, trzeba rozumieć co się robi.

• 27
  • 95
  • 0

@Yecon 

W konfiguracji network w interfejsie iptv masz źle napisaną ostatnia linijkę
Masz napisane:

option netmask '255.255.255.

A powinno być:

option netmask '255.255.255.0'

Wydaje mi się, że reszta (jak dobrze wkleiłeś 😅) jest ok. Ewentualnie, jak nadal nie będzie działać, to wyślij na pastebina całą konfigurację, to będzie prościej diagnozować problem. Nie zapomnij o usunięciu adresu MAC oraz danych do logowania PPPoE!

@pirenej 

Ta zmiana na wi-fi nie powinna przeszkadzać w działaniu całego internetu. Napisałem od razu, że coś takiego występuję, bo sam zdziwiłem się, jak na speedtescie na moim telefonie dobija 600 Mb i od razu spada do minimalnych wartości.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2322
  • 11095
  • 92

@szyhownica  Multicast najlepiej w całości wyciąć z WiFi a konwersji U2M używać tylko w przypadku korzystania z dekodera z użyciem WiFi.

• 27
  • 95
  • 0

@Samotnick 

Pewnie tak jest, ale nie wiem czy w OpenWRT jest możliwe wyłączenie multicastu tylko na wi-fi. A moje rozwiązanie znalazłem przypadkiem, jak już miałem zaraz zamienić router na Funboxa.

• 2344
  • 8934
  • 33

Nikt nie mówi o wycinaniu WiFi całkowicie, a jedynie na jego eliminacji na drodze dochodzenia do prawdy.

• 22
  • 63
  • 1

@pirenej & @Samotnick, dekoder będzie podłączony wyłącznie przez kabel, więc to chyba ułatwia całą sytuację. Mówiąc o braku internetu przez WiFi/kabel, miałem na myśli, że po zastosowaniu konfiguracji dekoder podłączony kablem nie ma dostępu do IPTV ani internetu, a także że internet nie działa na innych urządzeniach, zarówno po WiFi, jak i po kablu.

Nie planuję podłączać dekodera przez WiFi, więc kabel jest dla mnie wystarczający. Mimo wszystko na razie usunąłem opcję multicast to unicast. Faktycznie, lepiej najpierw uruchomić wszystko poprawnie, a potem optymalizować.

@szyhownica, dzięki za zauważenie błędu – niestety, był to tylko błąd przy kopiowaniu. 😓 Spróbowałem zresetować router do ustawień fabrycznych i skonfigurować wszystko od nowa, ale efekt jest taki sam – IPTV nie działa, a internet jest odcięty zarówno na WiFi, jak i na urządzeniach podłączonych kablem.

Jak zaleciłeś, wklejam konfigurację:

/etc/config/igmpproxy:

Hasło: IPTV

/etc/config/firewall:

/etc/config/network:

Dla pewności, dopytam: jeśli chodzi o adres MAC Funboxa, to chodzi o ten, który jest napisany na białej nalepce z tyłu, a nie o jakiś inny adres znaleziony gdzieś indziej, prawda?

Czy coś jeszcze może się przydać do zlokalizowania problemu, np. logi systemowe albo kernelowe?

• 2344
  • 8934
  • 33

@Yeconnapisał(-a)

jeśli chodzi o adres MAC Funboxa

to wyrzuć to też całkowicie. Jak i wszystkie inne wpisy zawierające nazwy sagem/funbox/etc/itp. Te wpisy mają sens tylko gdy funbox musi rozpoznać jaki ma dekoder, czy dekoder jaki ma funbox, czy dekoder pod jaką usługą pracuje (nikt tego nie wie bo to jest tajne), bo kombinacji urządzeń i usług nagromadziło się już sporo i urządzenia używają tych sposobów na zadziałanie wprost po wyjęciu z pudełka, aby monter czy klient nie musiał tego ogarniać. W Twoim przypadku ... Ty to ogarniasz, czemu właśnie kibicujemy, więc te opcje są tylko szumem zbędnym. Pętają się po kopiowklejkach znalezionych w Internecie tylko dlatego, że ktoś zdumpował komunikację DHCP i niewolniczo wkleił. A że tych ktosiów było więcej, każdy z innym FB, dekoderem, usługą, więc te wpisy występują w najróżniejszej postaci. Zacznij jeszcze raz od początku. Najpierw doprowadź do działania internetu na VLAN 35. Potem dokładaj cegiełki po kolei. W ten sposób masz szansę zrozumieć, co robisz.