Nie można wyświetlić tego widżeta.

Konfiguracja IPTV na OpenWRT/LuCI z dekoderem 4K Multi

ROZWIĄZANE

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 22
  • 63
  • 1

VLANy muszą być dekodowane od strony WAN i ich zawartość wpuszczana w LAN. Na porcie dekodera musi znaleźć się ruch z wszystkich VLANów. Żeby ruter rozumiał te VALNy, muszą one być zdefiniowane.

Dziękuję za wskazówki. Czy mógłbyś dokładniej wyjaśnić, co masz na myśli:

1. „VLAN-y muszą być dekodowane od strony WAN, a ich zawartość wpuszczana do LAN” – czy chodzi tutaj o podpięcie ich pod mostek br-lan?

2. „Na porcie dekodera musi znaleźć się ruch z wszystkich VLAN-ów” – czy to oznacza, że powinienem utworzyć mostek (LAN od dekodera + VLAN 838 + VLAN 839)?

3. „Żeby router rozumiał te VLAN-y, muszą być zdefiniowane” – czy chodzi tutaj o ich dodanie jako devices (np. eth1.838 jako 802.1q)?

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2225
  • 10655
  • 89

@YeconZ tego co pamiętam to @j131 ma to uruchomione na maszynie (routerze) pomiędzy FB a dekoderami. Nie musi martwić się o VLANy bo ich tam nie ma. U Ciebie spiąłbym mostem wszystkie trzy VLANy i do reguł firewalla czy konfiguracji proxy posługiwałbym się tylko interfejsem mostu i LAN.

• 22
  • 63
  • 1

IGMP proxy już działa i jest skonfigurowane tak, jak opisałem wyżej. Teraz tylko dokończyć konfigurację VLAN-ów i chyba powinno działać. 🙂

Jedyne, co mogę zmienić, to prawdopodobnie ustawienie z 0.0.0.0/0 na 10.0.0.0/8 - prawda?

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6364
  • 26007
  • 216

@Yecon 

Sorry, ale jak słusznie zauważył @Samotnick nie mam w zakresie tych technikaliów wiele do powiedzenia, moja konfiguracja jest inna i z VLANami nie eksperymentowałem. Poza tym napiszę, że jesteś na dobrej drodze i na pewno Ci się uda, z czego niezwykle się cieszę. Bo nie będę musiał eksperymentować żeby wiedzieć. Tak że z góry dziękuję za finał.

• 22
  • 63
  • 1

Dziękuję, @Samotnick. Tak, zgadza się. Jak opisywałem w tytułowym poście, u mnie konfiguracja wygląda tak: ONT, które idzie bezpośrednio do routera z OpenWRT/LuCI, a do niego kablowo podłączony jest dekoder IPTV 4K Multi.

Okej, czyli stworzę nowe urządzenie jako mostek i dodam do niego VLAN-y 838, 839 oraz 35. Jak powinienem potem skonfigurować interfejs dla tego mostka – jako DHCP czy statyczny adres IP?

• 2225
  • 10655
  • 89

• 22
  • 63
  • 1

Dzięki za link @Samotnick! To chyba największy wątek o IPTV na własnym routerze na tym forum, i oczywiście przestudiowałem go wiele razy. Niestety, jest napisany pod inny system, więc próbowałem samodzielnie przekonwertować go na OpenWRT/LuCI.

Dodatkowo, jak wcześniej wspominał @j131, mogę całkowicie pominąć opcje DHCP (MAC, vendor-id, class-id), ponieważ są zbędne.

Z tego, co rozumiem ze starego wątku, mostek powinien być tylko pomiędzy VLAN-ami 838 i 839, z pominięciem VLAN-u 35. Próbowałem stworzyć interfejs DHCP dla mostka (zarówno dla 838+839+35, jak i dla 838+839), ale niestety IPTV nadal nie działało. Na ekranie LuCI interfejs nie otrzymywał żadnego adresu IPv4.

Czy muszę zmienić jakieś dodatkowe opcje w interfejsie DHCP dla mostka?

• 2225
  • 10655
  • 89

@Yecon Zdumpuj komunikację DHCP i zobacz co się dzieje. Może też musisz dodać dodatkowe opcje dla klienta DHCP.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2305
  • 8737
  • 33

powtórzę po sobie: żadne mosty nie są potrzebne (nota bene właśnie jeden runął w Dreźnie). Potrzebne jest utworzenie interfejsu na vlan839, nadanie mu adresu IP i wpisanie do konfiguracji igmpproxy. To właśnie igmpproxy jest tym, co niektórzy chcą ogarnąć "mostem", ale to nie jest most, tylko router multicast. Adres IP dla vlan839 jest potrzebny, aby igmpproxy w ogóle zadziałał (skoro to router), a dla prostoty można nadać statyczny, z którejś puli prywatnej, najlepiej nie z 10.0.0.0/8.  Nie jest to rozwiązanie godne pochwały od szanującego się sieciowca, ale upraszcza konfigurację i pozwala nie definiować vlan838, które ponoć jest dziś potrzebne jedynie dla uzyskania IP z DHCP. VOD po nim nie chodzi. Być może chodził w zamierzchłych dekoderach i/lub na usłudze ADSL.

• 22
  • 63
  • 1

Dzięki, @pirenej. Spróbuję zaimplementować Twoje rozwiązanie. Wyrzuciłem VLAN 838 i mostek, a zostawiłem VLAN 839 na WAN. Stworzyłem interfejs ze statycznym IP 192.168.X.Y

Mam pytanie poboczne: czy adres dla tego interfejsu ma być z puli LAN (mam LAN na 192.168.1.0/24), czy lepiej stworzyć inną podsieć, np. 192.168.55.0/24, i nadać adres z tej puli?

Teraz rozumiem, że w igmp proxy mam podmienić LAN na ten nowy interfejs, czyli np.:

config igmpproxy
option quickleave
option verbose [0-3] (none, minimal [default], more, maximum)

config phyint
option network iptv #iptv to interfejs static IP dla VLAN 839
option zone wan
option direction upstream
list altnet 10.0.0.0/8

config phyint
option network lan
option zone lan
option direction downstream

Po tym konfiguracja powinna zadziałać?