Kompatybilność kamerki solarnej z Livebox 2

ROZWIĄZANE

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 2159
  • 16475
  • 3

Na miarę swoich możliwości nabyłem dwie kamerki (za 315 zł z grosikami) z podpiętą do aplikacji Arenti konfiguracją z Livebox 2. Wstępne, kamerka kręci szyją i dała się sparować, ale czy sprosta swojemu przeznaczeniu w obrębie 10 m pola widzenia? Smartfonem sprawdzałem Wi-Fi w promieniu ok.17 m od routera i nie ukrywam, że napaliłem się, jak ziejący smok wawelski. Model to GO2T Kit1 i dokupiłem kartę microSDXC 256 GB PRO Plus z Samsunga. Może ktoś z fanów kamer podpowie, czy nie przedobrzyłem, nie znając się na specyfikacjach kamer? Bo na YT każda sroczka swój ogonek chwali, ale jakim kosztem, no i pewnie jakością zarazem?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2844
  • 12106
  • 74

A, już chyba kumam. Generalnie, to te solarne kamerki ustawia się tak, żeby nagrywały tylko, kiedy wykryją ruch. Tam jest dość mała bateria, więc trzeba ją oszczędzać. 10m na wifi to nie tak dużo, więc powinno być oK. Jak chcesz sobie czasem robić stream, to zawsze możesz zmniejszyć ilość FPS np. na 15 + dać  VBR i  podziałkę 720p. Tylko nie mam pewności, czy twoje kamery mają możliwości manualnego setupu.   Np RTSP może faktycznie rwać, bo taki stream nie jest buforowany, ale te apki dedykowane, które działają w chmurze ogarniają temat i wszystko działa jak trzeba.  Przemieliłem już sporo kamer i sam mam taką  "zabawkę" Xiaomi C300 podłączoną przez wifi i działa. Nic nie rwie. Odległość do routera to  około 5m, ale przez grubą ścianę.  Odnośnie karty SD to mamy takie czasy, że to totalnie bez znaczenia. Praktycznie każda będzie ok.

\\U

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

9 ODPOW. 9

• 2844
  • 12106
  • 74

ale czy sprosta swojemu przeznaczeniu w obrębie 10 m pola widzenia? Smartfonem sprawdzałem Wi-Fi w promieniu ok.17 m od routera i nie ukrywam, że napaliłem się, jak ziejący smok wawelski.

Ale o co właściwie pytasz? O zasięg pola widzenia samej kamery, czy o wifi?

• 2159
  • 16475
  • 3

@atlas_cudow , nie wiem jak to wytłumaczyć, ale zasięg Wi-Fi, jakość przekazu, czy inne techniczne aspekty, by kamera spełniała swoją rolę. W modelu tym są takie zapisy na pudełku, jak (oryginał) 3MP OUDOOR WI-FI BATTERY CAMERA & SOLAR PANEL, więc taki solar czy spełni swoje zadanie, a karta, którą zakupiłem ma znaki jakieś UHS-ICard A2 V30 4K (Ultra HD-mniejszymi literkami), cyfrę 10 w nie zamkniętym do końca kółeczku i cyfrę 3 w znaku podobnym do U, umieszczoną w jej środku. Na co dzień nie korzystam z WI-FI w tv, tylko na smartfonie i w lodówce z konfiguracją WI-FI. Czy to na Liveboxa 2 i tę odległość nie za dużo? To takie proste, a dla mnie, laika jednak troszkę trudniejsze, bo to jak z umiejętnością posługiwania się sprzętem fotograficznym i możliwościach technicznych w specyfikacji danego urządzenia. Może ktoś ma podobną do tej solarnej i jak to się sprawuje? Pytam, bo kiedyś skusiłem się na zakup lampy solarnej na maszcie i daje rady w oświetleniu bramy wjazdowej. A czy taka licha kamerka też zapisze ruchy w jako takiej jakości? A jak nic nie wskóram, to metodą prób i błędów co najwyżej popsioczę. Wstępną konfigurację też tak bez pomocy ogarnąłem, ale jest to dalsze ale w praktyce, zanim usadowię na swoim miejscu. Na razie spadam, bo nadciąga burza!

• 2844
  • 12106
  • 74

A, już chyba kumam. Generalnie, to te solarne kamerki ustawia się tak, żeby nagrywały tylko, kiedy wykryją ruch. Tam jest dość mała bateria, więc trzeba ją oszczędzać. 10m na wifi to nie tak dużo, więc powinno być oK. Jak chcesz sobie czasem robić stream, to zawsze możesz zmniejszyć ilość FPS np. na 15 + dać  VBR i  podziałkę 720p. Tylko nie mam pewności, czy twoje kamery mają możliwości manualnego setupu.   Np RTSP może faktycznie rwać, bo taki stream nie jest buforowany, ale te apki dedykowane, które działają w chmurze ogarniają temat i wszystko działa jak trzeba.  Przemieliłem już sporo kamer i sam mam taką  "zabawkę" Xiaomi C300 podłączoną przez wifi i działa. Nic nie rwie. Odległość do routera to  około 5m, ale przez grubą ścianę.  Odnośnie karty SD to mamy takie czasy, że to totalnie bez znaczenia. Praktycznie każda będzie ok.

\\U

• 2159
  • 16475
  • 3

@atlas_cudow , kamerkę dzieliłaby od miejsca ustawienia tylko jedna ściana i np. testowane po WI-FI aktualizacje z Google Play na różnych odległościach w ogrodzie w moim smartfonie przebiegała bez zakłóceń. Samo pojęcie zrywań, buforowania i technicznych terminów nie ogarniam jako fachowiec od tych pojęć. Jedno jest pewne. Po wyjęciu z pudełka kamerki i ustawieniu jej tak, by kamera nie rejestrowała obrazu mojej facjaty, przechodzi natychmiast z uśpienia w działanie i na smartfonie w tej aplikacji Arenti powiadomienia lecą jak z procy. Tego jeszcze nie skumałem, bo lampka kamerki świeci, mimo odłączenia od panelu solarnego. Natomiast z tą zakupioną microkartą SD pewnie będzie problem, bo ma taki kształt, że wydaje mi się, iż do prostokątnego slota z takim charakterystycznym obciętym rogiem jak SIM do smartfona, naniesionym na gumowej zatyczce, nijak mi nie pozwala na moje wkładanie, bo się zwyczajnie boję, że coś schrzanię. Nie wyciągnę, bo jest ciut inaczej. Nie ma nic do wysuwania i pewnie pęseta byłaby potrzebna. To ten problem na razie mnie gryzie. Myślałem, że posunę się chociaż o krok z dalszym rozeznaniem. Jedynie mam info od działu kontaktu z klientem z Arenti, że SD zalecają o wysokiej prędkości (poziom 10 lub wyższa) i że komputer może rozpoznać kartę SD i sformatować ją za pomocą systemu plików FAT32. 

P.S. Miałem cały tekst gotowy i wywaliło mi go. Załadowało się tyle i nie pamiętam, czy jeszcze coś więcej dodałem.

• 2844
  • 12106
  • 74

Ta kamerka ma chyba PIR, czyli pasywny czujnik ruchu. Podobne czujniki stosuje się np w lampach.  Co do karty karty pamięci to nie stosuje się raczej innych, niz Micro SD i naprawdę ciężko kupić słabszą niż class10, co jest aż nadmiarowe.

• 2159
  • 16475
  • 3

@atlas_cudow , dostałem odpowiedź z Arenti, że karta micro jest ok, ale jak się zabrałem za wkładanie i zaraz w głowie zaświtało, a co, jak nie włożę jak trzeba i jak to będzie z wyciąganiem, to odpuściłem. Poczekam na zięcia, bo łatwo się pisze, a w praktyce czasem mam takiego bzika na punkcie detali, że musi być obok mnie "instruktor", bym się nie bał próbować. A co, elektryka nie kopie? Mnie tak!😊

• 2844
  • 12106
  • 74

Zależy od konstrukcji, ale zwykle jest tak, że trzeba wcisnąć kartę, tak jakby za głęboko, wtedy się klinuje i zostaje w czytniku. Aby wyjąć trzeba ponownie wcisnąć i sama wyskoczy.

Po włożeniu karty, zapewne trzeba będzie ją zainicjalizować z poziomu menu kamerki. Ale też nie zawsze, bo niektóre są takie, że po prostu wkładasz i już działa, a jedyny wymóg to odpowiedni system plików na karcie, czyli zwykle FAT32 lub rzadziej extFAT.

• 2159
  • 16475
  • 3

@atlas_cudow , kusisz, lecz poczekam na zięcia. Boję się😊 Ale dzięki za porady 😊

• 2159
  • 16475
  • 3

@atlas_cudow , obie kamerki pracują i rejestrują, ale po doczytaniu, musiałem wymienić micro SD z 256 GB na 128 GB. Cały czas jestem w kontakcie z Arenti by wymieniać się doświadczeniami i różnymi niuansami koordynacji appki z kamerkami. Na próbę wykupiłem miesięczny pakiet w chmurze.

No i przedłużyłem umowę na internet. Nareszcie dali mi ciut lepszego Funboxa 2.6 w miejce Liveboxa. A miałem już Funboxa2.0 i czemu klientowi wcisnęli po nim starszy model? Dziwna polityka!