- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jaka maksymalna długość przewodu ethernet z Livebox 3 do TV UHD 88?
Witam.
Do tej pory sporadycznie używałem TV Orange. Aktulanie posiadam Livebox 3.0 oraz dekoder TV UHD 88. Połączenie dekodera miałem na kablu o długości ok. 7m.
Obecnie, dekoder wylądował na piętrze i tam dociągnąłem kabel ethernet o długośći ok 40m. Kabel jest "kombinowany" - tzn. że po drodze są 2 gniazdka sieciowe. Połączenie to zostało przeze mnie sprawdzone urządzeniem Network Cable Tester i jest ok.
Dodatkowo sprawdziłem czy podłączony kompupter przez ten przewód działa - i komputer ma dostep do internetu. Niestety wpięty dekoder do gniazda pokazuje bład S01, czyli brak komunkacji z routerem Livebox. Czy ktoś może coś podpowiedzieć o co kaman? Czy długość kabla ethernet w tym przypadku może mieć znaczenie? Bo wg mnie raczej nie....
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Michal1973 Masz do złego portu podłączony kabel błąd S01
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pozdrawiam
Maciej
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mabud73, nie jest konieczna jedna faza do PLC. Można spinać fazy na potrzeby PLC za pomocą modułu sprzęgacza faz. Koszt jakieś 60-70 zł.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam,
dzięi za podpowiedzi... temat załatwiony.
Nie wiem do końca o co chodziło, ale .... kolega zaprawił mi kabel sieciowy z jednej strony i zaminił 2 kolory, ale w gniazdku do którego ten kable szedł - ja te kabeliki zaminiłem tak żeby było ok. Zesztą połączenie sprawdzałem na testerze kabla - i wszystkie pary szły do siebie oraz sprawdzłem kabel przez podłączenie noteboka (internet był). Ale wtedy nie było TV...
Wiec znajomy zasugerował - zapraw końcówki etherneta "po bożemu" wh standardu B....
Co uczyniłem - no i wówczas poszło. Tak ze dzieki wszytskim - działa na 40 m kablu :-).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No właśnie nie do końca "Cross", końcówka została zaprawiona wg "zmodyfikowanego" standardu "B" - zaminiony niebieski z biało zielonym i coś jeszcze.... Generalnie w gniazdku do którego szedł drugi koniec kabla - połączyłem tak żeby wszystkie żyły szły do siebie - czyli 1-1, 2-2, 3-3 itd... Co zresztą na urządzeniu do sprawdzania kabla było - OK. Powiem więcej, na tak zaprawionym kablu wg zmodyfikowanego standardu był internet .... ale TV niestety nie....
Dziwne prawda?
Więc też cały kable zaprawiłem jeszcze raz - końcowkę wg Standardu "b" oraz giazdko wg "b".
Sprawdziłem urządzeniem, sprawdziłem internet - OK, zmieniłem na TV i też OK.