Jak zapewnić dostęp do internetu w oddalonym budynku

ROZWIĄZANE

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 14
  • 46
  • 0

Witam serdecznie. Posiadam Orange światłowód w budynku głównym oczywiście na Funboxie 6 a chcę podłączyć drugi router również Funbox 6 w budynku oddalonym o 50m po kablu. Kabel mam już przeciągnięty, router kupiony, ale nie chciałbym zepsuć internetu w budynku głównym, a mieć internet w budynku dodatkowym. Czy mógłbym liczyć na pomoc w konfiguracji ? Za wskazówki bardzo dziękuję.

*Doprecyzowałem nazwę tematu - moderator Wojciech.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 100
  • 284
  • 3

@Antares  szkoda, że go wziąłeś, jak możesz anulować to weź Cudy WR3000 lub 3600, one mają Wi-Fi 6 i tryb mesh. Ja mam na razie jeszcze VDSL2 i prędkość 60mb,  a tu miałem prędkość ~30mb, router jest w szafce, ok 50 metrów dalej 🙂

Screenshot_20251004_110117_Geoportal 2.jpg

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

40 ODPOW. 40

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1486
  • 5927
  • 57

Drugi router Funbox 6

@Antares  Funbox 6 się do tego nie  nadaje. Nie zrobisz z niego ap, bo ma zamkniętą konfigurację operatora. Już lepsze ap za 50 zł.

https://allegro.pl/oferta/wzmacniacz-sygnalu-wi-fi-mocny-repeater-access-point-router-300-mb-s-2-4gh...

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

Drugi router Funbox 6

Do usunięcia.

BTW . Zakup funboxa jest nielegalny. 

• 14
  • 46
  • 0

Drugi router Funbox 6

Ooooo a to mnie zaskoczyłeś bardzo. No to mam problem w takim razie, bo myślałem, że to będzie lepiej a dałem du...y w takim razie.:(

• 14
  • 46
  • 0

Drugi router Funbox 6

@Glut napisał(-a)

@Antares  Funbox 6 się do tego nie  nadaje. Nie zrobisz z niego ap, bo ma zamkniętą konfigurację operatora. Już lepsze ap za 50 zł.

https://allegro.pl/oferta/wzmacniacz-sygnalu-wi-fi-mocny-repeater-access-point-router-300-mb-s-2-4gh...

Nie chodzi mi o wzmocnienie sygnału, bo na takiej odległości jest to nie bardzo realne, takie wzmacniacze mam w budynku głównym ale sygnał do mnie już ledwo dociera. Myślałem dać drugi router po kablu.

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

Drugi router Funbox 6

@Antaresnapisał(-a)

Myślałem dać drugi router po kablu.

To kup drugi router i przełącz go w tryb AP. Pozostaje jeszcze kwestia bezpieczeństwa podłączonych urządzeń do końcówek tego przewodu. To jest przewieszka czy wkopany? Kolejna sprawa to legalność udostępnienia usługi poza lokal…

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

Drugi router Funbox 6

@Antaresnapisał(-a)

Ooooo a to mnie zaskoczyłeś bardzo. No to mam problem w takim razie, bo myślałem, że to będzie lepiej a dałem du...y w takim razie.:(

Funbox zawsze będzie własnością Orange.  Kiedyś używałem tego routera jako  drugi.  Wystarczy zmienić mu IP na inne. Np jeżeli główny router to 192.168.1.1 to drugiemu można dać 192.168.1.2. Na drugim routerze trzeba wyłączyć DHCP. Oba routery spiąć LAN - LAN. Będzie to działać, z tym że 2 router będzie pokazywał błąd, że nie ma sieci, ale w rzeczywistości będzie net. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

Coz robić aby nieco oddalonym budynku mieć dostęp do internetu?

Zakładając że oba budynki są częścią Twojego... mieszkania (w sensie umowy z Orange), i że legalnie możesz w obu rozprowadzić sieć (zresztą niby kto miałby ci zabronić zbudowania LAN na swojej posesji), to oczywiście można to zrobić i to dość trywialnie.
Zamiast zastanawiać się nad "ruterami", jeden koniec tego kabla który masz położony wepnij do FunBoxa który dostałeś od Orange, a na drugim końcu podłącz dowolny przełącznik sieciowy (switch), może być taki za 50 PLN. On będzie miał szereg gniazdek eternetowych, takich samych jak Funbox, i do nich możesz podłączać co tylko chcesz: komputery, konsole a także punkty dostępu WiFi, jeśli na WiFi ci zależy. Samo podłaczenie switch'a nie wymaga literalnie żadnej konfiguracji czegokolwiek. Natomiast gdybyś chciał skonfigurować na tym drugim końcu jakieś WiFi, to trzeba się zastanowić jak to zrobić żeby było ci najwygodniej - czy chciałbyś mieć jedną sieć na całej posesji, jak bardzo zależy ci na pokryciu jej zasięgiem wszystkich zakamarków i co właściwie z tego WiFi ma korzystać. W zależności od tego można rekomendować różne zakupy stosownych urządzeń, ale najważniejsze to przestać myśleć o WiFi jako usłudze dostarczanej przez Orange. Ogarnięcie WiFi na takiej rozległej posiadłości to Twoja broszka, i Funbox 6 z pewnością się do tego nie nadaje - to urządzenie do mieszkania, nie do domku. Jeśli chcesz mieć na takiej posesji dobre WiFi to zakupy stosownego sprzętu będą kosztowne.

• 14
  • 46
  • 0

Coz robić aby nieco oddalonym budynku mieć dostęp do internetu?

....aaaa teraz skapowałem o co Tobie chodzi. Ten z Allegro podłączyć pod kabel. Nie pomyślałem o tym a faktycznie to o wiele łatwiejsze rozwiązanie i tańsze, Dzięki.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1486
  • 5927
  • 57

@Antares 

@Antaresnapisał(-a)

....aaaa teraz skapowałem o co Tobie chodzi. Ten z Allegro podłączyć pod kabel. Nie pomyślałem o tym a faktycznie to o wiele łatwiejsze rozwiązanie i tańsze, Dzięki.

Dokładnie o to chodzi.