- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Internet światłowodowy, Funbox 3 - kilka pytań
Dobra napiszę jak mam zbudowaną sieć i jakie mam urządzenia. W załączniku schemat sieci jaki chciałbym mieć. Czy taka konfiguracja będzie działać z Funboxem3 i dwoma dekoderami?
Aktualnie tak mam zbudowaną sieć zamiast funboxa mam router Linksys, zamiast dekodera głównego wpięty mam telewizor. Dekodera multiroom nie mam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@BORAX switch musi kupić i tak z tych droższych, by to miało ręce i nogi, teoretycznie każdy z tych droższych obsługuje VLAN, ale tego nie testowałem, ba producenci rzadko o tym piszą, co do ustawień to są na Forum, kwestia wpisania ich.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Próbuję znaleźć rozwiązanie wymagające jak najmniej modyfikacji sprzętowych. Tak sobie myślę, że koncentryk telewizji kablowej, który idzie z pokoju 1 do 2 mogę zastąpić skrętką i wtedy będę miał podłączone dwa dekodery bezpośrednio do funboxa (do portu 1 i 2). Nowy obraz sieci będzie wyglądał jak w załączniku.
Czy w takim układzie port 3 i 4 w funboxie będzie działał jak switch? czy urządzenia podpięte do portu 3 i 4 będą działać w jednej sieci i będą się widzieć?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@grzegorz_ch jeśli wszystko podpięte do FunBox 3.0 będzie, on zarządza siecią poprzez DHCP, nie będzie problemów, tak samo z widocznością ich (potocznie pisząc), tylko zastanawiam się czy FunBox 3.0 uciągnie tyle sprzętu, to spore wyzwanie na średniej klasy router, ale jak nie sprawdzisz to nie będzie wiadomo.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@irek6311 tego się też obawiam. Do tych połączeń kablowych dochodzą jeszcze połączenia WiFi:
3 smarfony,
3 tablety,
3 zegarki,
na tą chwilę 7 autorskich urządzeń IoT, które wysyłają na router okresowo dane z czujników (co 15 min).
Aktualnie mam router Linksys WRT1200AC z zainstalowanym OpenWrt, na którym mam autorski system inteligentnego domu (zbiera dane z mikrokontrolerów przez WiFi i udostępnia na WWW dane i wykresy).
Jak zamienię Linksysa na Funboxa, to jeszcze w sieć będę musiał wpiąć np. Rasberry Pi, na który przeniosę funkcje inteligentnego domu.
najprościej, bo było chyba zostawić telewizję z kablówki i wziąć sam internet, ale z oddzielnym ONT, który podłączyłbym bezpośrednio do mojego routera Linksys, tylko czy coś takiego jest możliwe (ominąć Funboxa)??
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeśli dostał byś do światłowodu ONT, to możesz własny router czy inny mocniejszy z wolego rynku kupić, teoretycznie z FunBox 3.0 można dostać ONT, ale trzeba to załatwić zaraz, potem może być to trudne lub nie możliwe, przy tak wymagającej sieci to router z wyższej półki by się przydał (800zł wzwyż), inna sprawa to switche, mają różną przepustowość pomimo gwarantowanego 1Gb/s, trzeba weryfikować specyfikacje, bo można szybko zatkać sieć lokalną, potem transfery vs Internet będą słabe.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@grzegorz_ch Ja bym dokupił najtańszy, dobry switch niezarządzalny(1Gb) i spiął dwa dekodery w jedno gniazdko LAN. Reszta ok. Jeżeli chodzi o wydajność Funboxa 3.0 przy tylu urządzeniach to nie wiem. U mnie śmigało 10-12 urządzeń i było OK. Specyfikacja CPU jest dostępna w internecie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@BORAX z tymi tanimi switchami taki problem, że przepustowość w sumie mają często tylko 1Gb/s, więc spore spowolnienie. nie warto moim zdaniem oszczędzać, ale to nie ja będę z tego korzystać.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@BORAX mogłyś wskazać gdzie znaleźć szczegółową specyfikację funboxa 3?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@grzegorz_ch ja to bym FunBox 3.0 skreślił, będziesz miał spory problem z dostępem zdalnym na FunBox, ONT i przykładowo TP-Link Archer C4000, jest drogi ale to co oferuje nie znajdziesz ani w FunBox, ani typowym średniaku, gwarantowane że nie będzie słabym ogniwem w twojej sieci, do tego dobre switche, sieć będzie mega szybka i stabilna.