IPv6 na Orange Światłowód z MikroTik – problem tylko u mnie czy szerzej?

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 37
  • 108
  • 0

Witajcie

Takie pytanie zauważyłem, że padło mi IPV6, skonfigurowane jako dual stack na mikrotiku, infolinia orange olała temat bo "funbox nie podłączony". Obecny stan wyglada tak, że PPPoE z /ipv6 się zestawia ale już status dhcp client pokazuje, że szuka prefixu IPV6

/ipv6 dhcp-client print       
Columns: INTERFACE, STATUS, REQUEST
# INTERFACE          STATUS        REQUEST
0 pppoe_orange_IPV6  searching...  address
                                   prefix 

tylko ja tak mam czy wszystkim wycięło? Dodam, że to oferta dla firm i mam stałą adresację /29 IPV4 jeśli ma to jakieś znaczenie.

* Poprawiłem tytuł tematu - Wiktor

9 ODPOW. 9

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35106
  • 293

Sprawdzę po południu, ale może warto zresetować całość. Albo faktycznie podłączyć FB6 i reklamować jeśli się nie uda dostać PD.

• 37
  • 108
  • 0

Wolałbym nie podpinać funboxa z kilku przyczyn, m.in. dlatego, że sam tego nie zrobię, musiałbym kogoś poprosić o pomoc a ponadto mam porobione VLANy, failower i inne takie i podłączenie funboxa rozwali mi pół sieci. Udałob się może sprawdzić u kogoś działanie IPV6?

• 8678
  • 35106
  • 293

U mnie DS nadal działa bez problemu.

• 37
  • 108
  • 0

A masz to odpalone na MikroTiku? Jeśli tak to czy byłbyś skłonny podzielić się konfiguracją w zakresie IPV6? Oczywiście z zamaskowanymi danymi wrażliwymi? Porównałbym to ze swoją konfiguracją bo sprawdziłem i mam nadal searching.

• 8678
  • 35106
  • 293

Nie, nie na mikrotiku. U mnie za tę funkcjonalność odpowiada dibbler-client, jedna opcja w jego konfiguracji to dość spartańskie PD. Dosłownie tak, oczywiście w bloku interface. Logi komunikacji mogę pokazać ale nie wcześniej niż w poniedziałek.

PS. Problemy obserwowałem tylko kiedy dibbler-client się gubił co do tego na którym ppp ma się komunikować. Pomagało zrestartowanie go na właściwym ppp. Tutaj problem polegał na tym że dibbler-client rozróżnia ppp po ifindex a nie po nazwie. Nie wie też nic o restarcie sesji pppoe, z utworzeniem nowego ppp. A to się zdarza regularnie co 11 dni. Podejrzewam że to obsługa tego zdarzenia kuleje u ciebie.

Doprecyzując: uważam że twój DHCP client nasłuchuje na nieistniejącym już interfejsie. Pppd nie powiadomił go o zmianie. Nowa sesja pppoe została nawiązana bez problemu, ale klient DHCP V6 o tym nie wie i słucha na puszczy. Przejrzyj logi pod kątem identyfikatorów procesów i interfejsów.

• 37
  • 108
  • 0

Dziwne to wszystko, wczoraj w winboxie kliknąłem DHCP IPV6 release i renew i prefix się pojawił a dzisiaj to samo prefix searching.

• 85
  • 326
  • 0

U mnie w niedzielę 7 września dualstack IPv4 + v6 poprzez dwie sesje pppoe na Mikrotiku działało, obecnie nie wiem

• 37
  • 108
  • 0

Mógłbyś podzielić się konfiguracją IPV6 - oczywiście bez danych, porównałbym ze swoją.

• 85
  • 326
  • 0

Jak wrócę do domu to wyślę