- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Huawei b315 - problemy
Witam,
Od dwóch miesięcy jestem posiadaczem Huawei b315 z internetem LTE.
Pierwsze pytanie, a raczej problem brzmi następująco.
Na instrukcji pisze, że gdy jest zasięg LTE to na routerze świeci się błękitne światło. Ok. Patrze na Mobile Broadband, widze - jedna kreska LTE. Ok. Patrze na router, świeci się na zielono. Czytam instrukcje, patrze - połączenie Ethernet. Ktoś mi wyjaśni o co chodzi?
Drugi problem jest taki, że mam ten router na spółke z moją dziewczyną. Ok, na umowie jest min. 70 mb/s. Okej, dobra, rozumiem, że może spaść gdy są dwa urządzenia podłączone, no ale nie, żeby było tak krytycznie, iż gdy ja sobie siedze na internecie, moja dziewczyna tylko wejdzie na laptopa i nawet z niego jeszcze nie skorzystała - internet już szaleje, opóźnienia wahają się wtedy do 300 ms nawet. Co to ma być? Przecież to już są jakieś żarty.
Trzecia sprawa jest taka, że jestem w zasięgu LTE - patrzyłem na mape zasięgu. Wiem, mieszkam w kamienicy, obudowane z każdej strony. Wiadomo, ściany, budynki - wszystko to uśmierca dopływ internetu, no ale nawet dając router przy oknie, zasięg się nie zmienia. Nie da się korzystać z internetu, nawet w pojedynkę, no chyba, że wieczorem.
Myślę nad zakupem anteny zewnętrznej, ale na razie chciałbym pozyskać odpowiedzi od was.
P.S.: Nie, to nie zalezy od pogody, bo nawet w piękne dni jest to samo.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Huawei b315 - problemy
Shortrhymes napisał(-a):Witam,
Od dwóch miesięcy jestem posiadaczem Huawei b315 z internetem LTE.
Pierwsze pytanie, a raczej problem brzmi następująco.
Na instrukcji pisze, że gdy jest zasięg LTE to na routerze świeci się błękitne światło. Ok. Patrze na Mobile Broadband, widze - jedna kreska LTE. Ok. Patrze na router, świeci się na zielono. Czytam instrukcje, patrze - połączenie Ethernet. Ktoś mi wyjaśni o co chodzi?
Drugi problem jest taki, że mam ten router na spółke z moją dziewczyną. Ok, na umowie jest min. 70 mb/s. Okej, dobra, rozumiem, że może spaść gdy są dwa urządzenia podłączone, no ale nie, żeby było tak krytycznie, iż gdy ja sobie siedze na internecie, moja dziewczyna tylko wejdzie na laptopa i nawet z niego jeszcze nie skorzystała - internet już szaleje, opóźnienia wahają się wtedy do 300 ms nawet. Co to ma być? Przecież to już są jakieś żarty.
Trzecia sprawa jest taka, że jestem w zasięgu LTE - patrzyłem na mape zasięgu. Wiem, mieszkam w kamienicy, obudowane z każdej strony. Wiadomo, ściany, budynki - wszystko to uśmierca dopływ internetu, no ale nawet dając router przy oknie, zasięg się nie zmienia. Nie da się korzystać z internetu, nawet w pojedynkę, no chyba, że wieczorem.
Myślę nad zakupem anteny zewnętrznej, ale na razie chciałbym pozyskać odpowiedzi od was.
P.S.: Nie, to nie zalezy od pogody, bo nawet w piękne dni jest to samo.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Masz jakieś inne urządzenia obsługujące LTE ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Huawei b315 - problemy
Czy w trybie pracy sieci w ustawianiach routera masz ustawione tylko LTE???
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Huawei b315 - problemy
2. Ping w żaden sposób nie jest gwarantowany.
3. Objawy które opisujesz sugerują słaby zasięg LTE. Mapy są pewnym modelem matematycznym, nie zawsze są dokładne np. gdy jest wysoki budynek między Tobą a nadajnikiem. Kwestia propagacji fal radiowych.
Moje propozycje:
1) jeśli możesz przetestuj działanie routera w innym miejscu (sąsiadów /znajomych), by wyeliminować wadę sprzętu
2) stabilniejszy internet ale wolniejszy będzie w zakresie 3g (to można zmienić w ustawieniach)
3) jak masz możliwość zamontowania na zewnątrz, to sugerowałbym poszukanie anteny zewnętrznej co działała by z tym routerem
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Huawei b315 - problemy
Tzn? Telefon? Jeśli o to chodzi to tak, mam i działa świetnie, lepiej niż router.
Jeśli chodzi o "tylko LTE" to próbowałem z tym i jest nadal to samo. Mam zawsze zasięg LTE tylko jedna kreska.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Huawei b315 - problemy
Tylko dziwne właśnie, że na telefonach to LTE chodzi o wiele szybciej, nawet udostępniając z telefonu na komputer, możemy z dziewczyną korzystać oboje i działa o wiele lepiej niż ten z router'a. Na dniach kupię antene zewnętrzną i dam znać jak to wszystko działa, czy jest lepiej i czy to wina zasięgu.
Mam jeszcze pytanie co do anten. Macie może jakąś propozycje, bo nie jestem w temacie kompletnie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Huawei b315 - problemy
Co radzę
1) skontaktuj się z BOK i spytaj jakie częstotliwości LTE są w Twojej lokalizacji (na pewno nie wszystkie)
2) ile realnie wyciągasz na komórce? a ile na routerze? możesz podesłać screeny z jakieś speedtestu?
3) może zakłócenia dotyczą wifi a nie internetu, czy możesz podłączyć komputer to tego routera i sprawdzić jak działa?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Huawei b315 - problemy
Właśnie o to chodzi, że na speedtest mam np. 30 ms gdy nikt nie jest podłączony. Na komórce jest też porównywalnie. Podłączałem router przez kabel ethernet do laptopa i jak muli przez wifi to muli też przez kabel. Więc wykluczam zakłócenia wifi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Huawei b315 - problemy
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Huawei b315 - problemy
A może ktoś z Twoich znajmoych ma inny router i może warto przetestować swój Internet na innym urządzeniu???
- « Poprzedni
- Następny »