Funbox 7

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 59
  • 275
  • 1

Funbox 7

Właśnie byłem w salonie Orange. Mają tylko zapakowany w pudełku egzemplarz więc nie mogłem otworzyć i zrobić kilku fotek aby rozwiać wszelkie wątpliwości.  Sprzedawca zapewniał że ma port USB 3.0, jednak sam także nie widział, sprawdzał przez stronę.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 42
  • 175
  • 0

Funbox 7

Byłaby to dobra informacja z tym USB i SMB. Najwyraźniej mają niekompletny opis. Jakby ktoś miał ten router to proszę o sprawdzenia programem Zenmap https://nmap.org/download czy na pewno występuje server samba.

nmap --script smb-os-discovery 192.168.1.1

Na FB6 jest taki wynik:

2024-10-09 11_36_22-Zenmap.png

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2320
  • 6943
  • 225

Funbox 7

modem nie posiada żadnego USB.

Arti_Kn_Pl_0-1750427160124.jpegArti_Kn_Pl_1-1750427170814.jpeg

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 150
  • 631
  • 3

Funbox 7

Orange Polska na swój kanał YT wypuścił wideo o Funbox 7:

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 59
  • 133
  • 0

Funbox 7

Patrząc na nowy cennik urządzeń, FB7 stał się domyślną opcją dla opcji 1Gb/s, FB6 jest już max do opcji 600Mb/s. Trochę słabo, biorąc pod uwagę że FB7 jest "wykastrowany" z portu USB, a jeżeli ktoś potrzebuje to jest skazany do dopłaty za FB10 który i tak nie ma większego sensu dla opcji innej niż 8Gn/s.

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

Funbox 7

@Monnqx FB10 nie obsługiwał SMB i raczej się nie zapowiadało aby miał zacząć a dla DLNA czy drukarki chyba nie warto.

Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy
  • 1
  • 4
  • 0

Funbox 7

Funbox 7 nie ma pasma 6GHz, tym samym nie ma szerokiego na 320 MHz kanału, nie ma MLO, także nie wiem jak można to nazwać WiFi 7? Jeden port 2,5  GB/s. Czyli biorąc opcję 2GB/s tylko na kablu osiągniesz taką prędkość, to nie okrojony funbox 10, a ulepszony 6.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Funbox 7

Wi-fi 7 (BE) nie wymaga 6Ghz.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35094
  • 293

Funbox 7

@AndiMalisznapisał(-a)

Funbox 7 (...) to nie okrojony funbox 10, a ulepszony 6.

Funbox 7 to Funbox 7, Funbox 6 to Funbox 6, a Funbox 10 to Funbox 10. Nie da się ich przekształcać ani przeistaczać. Nie ma sensu rozważać który do którego jest bardziej podobny: każdy ma adekwatny opis. Są rzeczy które ma tylko jeden z trójki, są też cechy wspólne.

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 7
  • 0

Funbox 7

Od kilku dni mam okazję użytkować Funbox 7.

Moje wrażenia: schludny, estetyczny, trzyma po WiFi stabilnie z telewizorem i konsolą w gęstej zabudowie. 

Minusy: na mój gust zabrakło niestety wejścia USB. Dołączono również bardzo krótkie kable, 150 cm kabla ETH to przesada. Jak mam ustawić Funboxa z dala od monitora czy głośników, skoro wasz kabel na to nie pozwala?

Dużym problemem jest też brak możliwości dezaktywacji automatycznego wyłączania WiFi w ramach oszczędności energii. A przynajmniej ja takiej opcji nie znalazłem. Miałem wyłączone wszystkie opcje EKO jakie się dało, a i tak jak wróciłem miałem wyłączone WiFi. Myślałem że to coś z telewizorem nie tak, zapomniałem więc sieć i od nowa próbowałem się połączyć. Potem apce patrzę i WiFi wyłączone - aktywuję je i nic. Potem miało się aktywować przez czatbota. Ostatecznie po dłuższych bojach się udało, ale wolałbym tego codziennie nie powtarzać.

PS. Miałem tu stare konto, ale nie mogłem się zalogować. 😞