Funbox 7 nie daje się zalogować

ROZWIĄZANE

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 11
  • 31
  • 0

Zacznijmy od tego że nie mam technicznego pojęcia na temat modemów, internetu i potraktujcie to jak zapytanie przez starszego człowieka który nie ma pojęcia o kablach i innych skomplikowanych stwierdzeniach.

Do tej pory mieliśmy Funbox 6, przeprowadzka i nowy budynek nie ma światłowodu, zamykamy umowę i podpisujemy nową na Funbox 7.

Technik połączył modem w piątek koło 10 rano, na wyjściu poinformował że po około 10 minutach internet powinien już działać. Próbujemy się podłączyć i wyskakuje nam strona gdzie trzeba wpisać login i hasło do usługi podane na umowie. Na umowie nie ma loginu i hasła więc kontaktuje się z konsultantką. Dostaje informację że usługa jeszcze nie jest aktywowana i trzeba poczekać 24h. Nie jest to idealna opcja bo oboje z partnerem pracujemy zdalnie, ale czekamy. Po paru godzinach znowu próbuje, znowu wyskakuje strona z prośbą o logowanie. Konsultantka wysyła mi na smsa login i hasło, ale jestem przekonana że podała mi dane do naszego starego modemu. Udaje mi się znaleźć opcję zmiany hasła do nowego modemu, zmieniam je, próbuje się zalogować - i nic. Strona logowania nie ważne co wpiszemy pokazuje ‚trwa próba połączenia’. Ta próba połączenia tak wisi i wisi i nic się nie zmienia. Dzisiaj rano przez sekundę widziałam stronę ze internet jest połączony, ale ponownie załadowała się prośba do wpisania loginu i hasła. Już nie wiem co mam robić, partner zaraz zwariuję. Na modemie górna dioda mruga na pomarańczowo, ta od internetu stale świeci na pomarańczowo. Błagam o pomoc!  

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4332
  • 21421
  • 103

Teoretycznie tak, ale jest szansa że router w ogóle nie widzi sieci. Na pewno jest podłączony światłowód to routera? Można zdjęcie jak jest podłączony? 

Ale faktycznie wygląda na to, że w systemie są pomylone usługi. Jeżeli infolinia nie daje rady, to najlepiej zgłosić awarie. Niech przyjedzie technik i odkręci sytuacje. W końcu  awaria jest bo nie działa internet. 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

25 ODPOW. 25

• 4332
  • 21421
  • 103

Hasła i login do autoryzacji sesji samo się pobierze. Nic nie trzeba wpisywać w Funbox. 

• 11
  • 31
  • 0

No niestety nam od wczoraj każe wpisywać, nic innego się nie pokazuje…

• 4332
  • 21421
  • 103

Można zrzut ekranu, tego o co prosi Funbox?

• 11
  • 31
  • 0

IMG_2980.png

• 4332
  • 21421
  • 103

Ten Funbox ma chyba przycisk Reset. Trzeba go chyba przytrzymać. Pewnie po przywróceniu ustawień fabrycznych sam złapie dane logowania .

A jeżeli nie złapie to znaczy, że nie jest podłączony do sieci. Jaki status mają diodu LED na obudowie?

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2525
  • 11882
  • 75

@z00zee  znajdź na modemie przycisk reset. Naciśnij i poczekaj kilka minut. Jeśli to nie pomoże, zadzwoń na infolinię, aby aktywowali usługę.

• 11
  • 31
  • 0

Też już próbowaliśmy, po zresetowaniu nadal pokazuje prośbę o logowanie 😞 Czy to możliwe że usługa nadal nie została aktywowana? 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2525
  • 11882
  • 75

@z00zee  możliwe.

• 4332
  • 21421
  • 103

Teoretycznie tak, ale jest szansa że router w ogóle nie widzi sieci. Na pewno jest podłączony światłowód to routera? Można zdjęcie jak jest podłączony? 

Ale faktycznie wygląda na to, że w systemie są pomylone usługi. Jeżeli infolinia nie daje rady, to najlepiej zgłosić awarie. Niech przyjedzie technik i odkręci sytuacje. W końcu  awaria jest bo nie działa internet.