Nie można wyświetlić tego widżeta.

Funbox 6 wymiana na Funbox 10 a urządzenia domowe

ROZWIĄZANE

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 8
  • 24
  • 0

Nie ma możliwości podłączenia po kablu, zbyt duże odległości.  Na zdjęciu wrzucam jaki dokładnie swich mam, jaki musiałbym mieć o podobnych parametrach (chodzi mi o poe i prędkość) żeby telewizja chodziła? Czy te podlaczenie do Unifi US6+ będzie mocno kłopotliwe do konfiguracji,  mam jestszcze Unifi NanoHD gdyby było łatwiejsze do ewentualnej konfiguracji.  Dzięki bardzo, coraz więcej mam wątpliwości czy brać tą telewizję. 

Screenshot_20241116_173150_Samsung Internet.jpg

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6317
  • 25805
  • 216

@Adam7777 

Tego się nie da a priori powiedzieć czy ci to zadziała. Orange po prostu nie wspiera takiej konfiguracji i nie znajdziesz nigdzie oficjalnej specyfikacji jak ta IP TV działa. Wszystko co tu na tym forum wiemy, wiemy z własnych doświadczeń którymi się dzielimy. Nie jest to to samo co oficjalne wsparcie Operatora. Czasem jesteśmy lepsi, czasem gorsi, ale gwarancji nigdy nie dajemy (no prawie nigdy).

W tym wypadku, żeby na 100% powiedzieć czy będzie działało czy nie, ktoś musiałby mieć identyczny sprzęt i usługę, i zweryfikować - to jest mało prawdopodobne.

Jeśli ciągnięcie dodatkowego kabla jest niemożliwe, to oczywiście możesz spróbować z istniejącą konfiguracją po kablu. Może zadziała. Brak wsparcia dla IGMP Snooping (jeśli faktycznie ten switch go nie ma, co aż takie pewne nie jest), będzie się objawiał pojawieniem się sygnału IPTV w całym LAN. Normalnie na kablach to nie jest jakiś ogromny problem, ale kiedy to trafia do WiFi to może robić się nieciekawie. Stąd koncepcja żeby dekoder łączyć po WiFi i jeszcze za switchem jest najsłabszym z pomysłów. Nie niemożliwym do realizacji, ale jest to proszenie się o kłopoty. Znowu: nie ma pewności że to nie zadziała, ale jest spore ryzyko że będą problemy.

Robi się to tak. Trzeba na swoim AP ustawić identycznie SSID i hasło jak na FB (także inne parametry WiFi powinny być takie same). Przenieść na chwilę dekoder w bezpośredni zasięg WiFi FB. Podłączyć dekoder do FB po WiFi używając przycisku WPS. Wyłączyć dekoder i przenieść go na swoje miejsce. Po włączeniu powinien podłączyć się do AP (WiFi w FB może być już wtedy wyłączone, jeśli normalnie go nie używasz).

Generalnie IPTV jest najbardziej problematyczną częścią oferty Orange.

Jest jeszcze jedno wyjście. Mianowicie, wśród różnych oferowanych przez Orange dekoderów TV jest jeden, który nie wymaga żadnej konfiguracji i po prostu zadziałałby u ciebie na 100% (to jeden z tych przypadków za który mogę ręczyć). Jeśli udałoby Ci się ten konkretny dekoder dostać, to z konfiguracją TV nie będzie żadnego problemu (literalnie: żadnego). Ten dekoder jest znany jako Stream 4k (to jest naprawdę Shenzhen DV2555, ale nikt w Orange tak do niego się nie odnosi). Inne dekodery, czyli Sagem IWU200, Samsung ICU100 i dekoder Multi 4k (nie jestem pewien co to za ustrojstwo, ale generalnie odradzam, często są na niego skargi na NO), wszystkie trzy wymagają tej samej, dość...  specyficznie prostej konfiguracji sieci. Żeby jeszcze bardziej utrudnić, Orange co jakiś czas zmienia zasady na których jedne dekodery można  a innych nie można dostać, więc nie wiem jakie w tej chwili są możliwości. Innym utrudnieniem jest to, że konsultanci niekoniecznie wiedzą co wynajmują i mogą mylić Stream 4k z Multi 4k; one oba są na Android TV (w przeciwieństwie do pozostałych, które mają własny OS).

• 6317
  • 25805
  • 216

@Adam7777 

Jeszcze co do adresacji, bo widzę po bliższym przyjrzeniu się, że to jest pocięte, to oczywiście istotne są ewentualnie statycznie przypisane IP - te trzeba by było w identyczny sposób zdefiniować w nowym ruterze (jeśli takowe są). Wystarczy sobie zrobić zdjęcie tego ekranu, i przepisać (uwaga na literówki, są kosztowne). No i zakres adresów dla serwera DHCP masz obcięty - powinien być identycznie obcięty na nowym ruterze, bo to może oznaczać że są w sieci jakieś urządzenia które mają na sztywno same z siebie, "z palca" przypisane adresy - jeśli tak jest, to ustawienie tych samych zakresów jest ważne.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2213
  • 10588
  • 88

@j131 To jest standardowy zakres na FB3 i jak widać na FB6. Na FB10 pewnie też.

@Adam7777 Nie powinno być problemu z Ubiquiti i IPTV o ile nie włączyłeś blokady ruchu broadcast/multicast w ustawieniach sieci bezprzewodowej.

• 8
  • 24
  • 0

Cześć, dzięki za odpowiedź. Próbowałem sprawdzić, czy mam jakąś aktywną blokadę na Unifi, ale nie potrafię tego znaleźć. Aktywację tych urządzeń robiłem przez aplikację. Załączam zrzut ekranu, jak to wygląda. Jak to zweryfikować? Patrząc na odpowiedź kolegi wyżej to muszę zrobić ręcznie adresacje czy nie, tego nie skumałem do końca. Czy mam adresy przepisać jak na załączonym zdjęciu wyżej?

Screenshot_20241117_130019.jpgScreenshot_20241117_130013.jpg

• 8
  • 24
  • 0

Czyli cały czas mówimy o przepisaniu tego? Co do dekodera to niby mam dostać ten nowy 4K Multi.

17318467818213449267960333724798.jpg17318468016841486110767824882566.jpg

• 6317
  • 25805
  • 216

Tak, ale nic do przepisnia nie masz.

Ten dekoder podłączysz bez kombinacji z WPS, możesz mu po prostu wpisać hasło. Ale są na niego skargi, nie wiem, nie mam z nim doświadczenia.

Generalnie byłbym na twoim miejscu dobrej myśli. To w sumie powinno działać. A jeśli pojawią się problemy jest duża szansa że sobie z nimi poradzisz.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2213
  • 10588
  • 88

@Adam7777OMG, nie pomyślałem, że używasz Unifi bez kontrolera. Zainstaluj go sobie na komputerze, możesz go uruchamiać tylko kiedy będziesz wprowadzał zmiany w konfiguracji.

• 8
  • 24
  • 0

@Samotnicknapisał(-a)

@Adam7777OMG, nie pomyślałem, że używasz Unifi bez kontrolera. Zainstaluj go sobie na komputerze, możesz go uruchamiać tylko kiedy będziesz wprowadzał zmiany w konfiguracji.

Czyli jak instalowałem bez komputera to żadnych blokad nie będzie, wyczytałem w necie, że domyślnie jest to wyłączone. Dzięki bardzo oj bardzo za pomoc 

• 8
  • 24
  • 0

Reasumując, zmieniając z FB 6 na 10, nie muszę dokonywać żadnych specjalnych działań/ ustawień?.