- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzień dobry, za kilka dni będę miał wymieniony Funbox 6 na Funbox 10 w związku z dołożeniem usługi telewizyjnej. Moje pytanie jest następujące: co z usługami, które mam podpięte online, jak domofon Hackvision, kamera Hackvision, Access Point US6+ i NanoHD, alarm Integra? Czy będą działały jak przed zmianą Funboxa? Nie wyobrażam sobie, bym musiał wzywać technika, by na nowo ustawiał mi ww. sprzęty. Nadmieniam, że do rutera podłączony jest switch Netgear GS316P, Gigabit, 16 portowy z PoE, a dalej od niego cały domowy sprzęt. Jeszcze jedno ważne, czy ruter telewizyjny podłączony przez tego swich-a będzie działać poprawnie?.
Jeżeli będą symptomy komplikacji to zrezygnuje z usługi i tyle.
Dzięki za wszelkie informacje.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeszcze co do adresacji, bo widzę po bliższym przyjrzeniu się, że to jest pocięte, to oczywiście istotne są ewentualnie statycznie przypisane IP - te trzeba by było w identyczny sposób zdefiniować w nowym ruterze (jeśli takowe są). Wystarczy sobie zrobić zdjęcie tego ekranu, i przepisać (uwaga na literówki, są kosztowne). No i zakres adresów dla serwera DHCP masz obcięty - powinien być identycznie obcięty na nowym ruterze, bo to może oznaczać że są w sieci jakieś urządzenia które mają na sztywno same z siebie, "z palca" przypisane adresy - jeśli tak jest, to ustawienie tych samych zakresów jest ważne.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 wymiana na Funbox 10 a urządzenia domowe
@Adam7777 jeśli te urządzenia są podłączone po sieci LAN ( kablem ethernet) nie będzie problemu. Jeśli pracują w jakimś zakresie po wifi, może ( ale nie musi) być potrzebna rekonfiguracja. Warto wtedy sklonować ustawienia wifi ze starego FB na nowy. Też powinno ruszyć
Routery obu sprzętów są z defaultu ustawione tak samo, no, chyba, że masz autorskie ustawienia DHCP
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A jak sklonować te ustawienia, dam radę zrobić to samodzielnie???, czy o to mogę poprosić techników? Szczerze, jestem w tym zielony i naprawdę nie chcę ściągać swoich techników. Ten cały Hackvision czy Integra/konfiguracja to masakra. Unifi jest w miarę ok do konfiguracji. Dzięki za dalsze info.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Adam7777 nie wiem czy klonowanie z cyklu "zapisz ustawienia i wygraj" dla różnych modemów zadziała..ale sugeruje kontakt telefoniczny z serwisami i pytanie o ustawienia sieci pod kątem urządzeń Serwisy powinny udzielić takich informacji
Z kolei wizyta w sofcie FB i zapisanie ustawień może być potrzebne. Sprawdź czy masz dostęp do menu FB na adresie 192.168.1.1 w przeglądarce
Warto się zastanowić nad siecią, bo już sam switch Gbethernet ogranicza jej przepustowość
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wszystko zależy jak miałeś ustawione. Nikt Ci tu nie napisze, jaką miałeś adresację na starym routerze. Czy kamery miały IP z DHCP, czy statyczne... Totalne wróżenie z fusów.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeśli poprzednio musiałeś wzywać pomoc do konfiguracji, to i teraz pewnie będzie tak samo. Skąd niby my mamy wiedzieć jak masz sieć skonfigurowaną?
Naturalnie twoje decyzje biznesowe są wyłącznie Twoją sprawą i zrobisz co będziesz uważał za stosowne. Tylko skąd ci przyszło do głowy że nas to jakoś szczególnie obchodzi czy się z umowy wycofasz czy nie? To Twoja sprawa.
Jeśli oczekujesz pomocy to napisz coś więcej o konfiguracji sieci, jeśli potrafisz. Jesli nie potrafisz to zdalnie nic ci nie pomożemy.
Tak na szybko i zgadując w ciemno, to jeśli ten switch poradzi sobie z multicast, to TV będzie działać, ale jeśli nie to nie tylko TV nie będzie, ale i wszystko inne. To jest zgaduj zgadula. Najbezpieczniej podłączyć dekoder TV bezpośrednio, osobnym kablem do modemu. Wtedy praktycznie na 100% wszystko zadziała jak do tej pory, wystarczy rzucić okiem na ustawienia adesacji w FB6 i przepisać je na kartkę. Następnie, z tej kartki przepisać je do FB10. Na pewno nie trzeba grzebać w ustawieniach urządzeń.
PS. Mimo to byłoby lepiej dla Ciebie, gdybyś podał prawdziwe nazwy urządzeń. Internet nie zna Hackvision, a firma Hikvision produkuje co prawda AP, ale modelu wspomnianego w twoim poście nie mogę namierzyć. Generalnie precyzyjnie zadane pytanie pomaga udzielić precyzyjnej odpowiedzi, z korzyścią dla pytającego.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Adam7777napisał(-a)...
dam radę zrobić to samodzielnie???
....
Być albo nie być- oto jest pytanie.
Kto postępuje godniej: ten, kto biernie
stoi pod gradem zajadłych strzał losu,
Czy ten, kto stawia opór morzu nieszczęść
I w walce kładzie im kres?
Jak widzisz nie ty pierwszy masz ten dylemat. 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131napisał(-a)Jeśli poprzednio musiałeś wzywać pomoc do konfiguracji, to i teraz pewnie będzie tak samo. Skąd niby my mamy wiedzieć jak masz sieć skonfigurowaną?
Naturalnie twoje decyzje biznesowe są wyłącznie Twoją sprawą i zrobisz co będziesz uważał za stosowne. Tylko skąd ci przyszło do głowy że nas to jakoś szczególnie obchodzi czy się z umowy wycofasz czy nie? To Twoja sprawa.
Jeśli oczekujesz pomocy to napisz coś więcej o konfiguracji sieci, jeśli potrafisz. Jesli nie potrafisz to zdalnie nic ci nie pomożemy.
Tak na szybko i zgadując w ciemno, to jeśli ten switch poradzi sobie z multicast, to TV będzie działać, ale jeśli nie to nie tylko TV nie będzie, ale i wszystko inne. To jest zgaduj zgadula. Najbezpieczniej podłączyć dekoder TV bezpośrednio, osobnym kablem do modemu. Wtedy praktycznie na 100% wszystko zadziała jak do tej pory, wystarczy rzucić okiem na ustawienia adesacji w FB6 i przepisać je na kartkę. Następnie, z tej kartki przepisać je do FB10. Na pewno nie trzeba grzebać w ustawieniach urządzeń.
PS. Mimo to byłoby lepiej dla Ciebie, gdybyś podał prawdziwe nazwy urządzeń. Internet nie zna Hackvision, a firma Hikvision produkuje co prawda AP, ale modelu wspomnianego w twoim poście nie mogę namierzyć. Generalnie precyzyjnie zadane pytanie pomaga udzielić precyzyjnej odpowiedzi, z korzyścią dla pytającego.
A możesz mi powiedzieć dla przykładu jakie przepisać przykłady adresacji, gdzie to się znajduje. Ulatwi mi to wtedy przepisanie do nowego FB10. Powyżej inny kolega napisał, że będzie problem z podłączeniem do swich a. A będzie działać dekoder jak się połącze przez WiFi przez Access Point Unifi? Z góry przepraszam za głupie pytania, ale nie chce "wylać dziecka z kąpielą".
Czy załączone zdjęcie to właśnie adresacja?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak, to to.
Wygląda na to, że tu masz wszystko na domyślnych ustawieniach. Wobec tego nic nie musisz robić.
Co do switcha to kolega nie napisał że nie zadziała, tylko że może być z tym problem bo w specyfikacji nie jest napisane że ten switch wspiera jeden z pomocniczych protokołów przydatnych przy IPTV. To wróży kłopoty, ale właśnie wróży jedynie.
Co do możliwości podłączenia dekodera przez WiFi na innym AP niż ten z Funboxa, to jest to możliwe ale wymaga dość karkołomnej konfiguracji. Jeśli po drodze i tak jest ten switch to tym gorzej. Odradzam. Lepiej, tak o rząd wielkości lepiej, rozważyć ten osobny kabelek do dekodera.
- « Poprzedni
- Następny »