Nie można wyświetlić tego widżeta.

Funbox 6 wolne wifi

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 7
  • 29
  • 0

Funbox 6 wolne wifi

Mam następujący problem z funboxem 6: czasami wifi wolno działa.

Szczegóły są takie:

Mam światłowód 1Gb/s i zazwyczaj taką prędkość osiągam zarówno po kablu jak i przez wifi. Wifi testuje mając laptopa pół metra od funboxa.

Jednak bardzo często po restarcie funboxa wifi działa wolno i osiąga prędkość maksymalnie 300 Mb/s.  Prędkość po kablu dalej jest maksymalna i tak samo pokazuje diagnostyczny pomiar prędkości z webowej aplikacji funboxa. Funbox właściwie jest restartowany tylko, gdy w okolicy wyłączą prąd, więc nie jest to super często.

Moje ustawienia wifi funboxa: rozdzielone sieci 2.4GHz i 5GHz (rożne SSID), standard wifi 6 włączony, kanał automatyczny (zazwyczaj wybiera 100, szerokość 160 MHz). Co dziwne, w momencie kiedy występuje problem, przełączenie kanału na inny (np. 36, szerokość 80 MHz) poprawia sytuacje. Osiągana prędkość wtedy to ok. 600 Mb/s.

Jedyny sposób jaki znalazłem, żeby naprawić sytuację to restartowanie funboxa do skutku: wyłączam, czekam, włączam, sprawdzam prędkość na wifi. Jeżeli nie osiąga 1Gb/s to powtarzam. Po którymś razie zazwyczaj wraca do normy. Próbowałem zostawiać z tą obniżoną prędkością nawet na kilka dni bez restartowania i samo nigdy nie wróciło do normy. Tylko kilkukrotny restart pomaga.

Czy ktoś ma pomysł co może być nie tak? Ktoś już widział taki problem?

19 ODPOW. 19

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14211
  • 58416
  • 706

Funbox 6 wolne wifi

@loocmg2 Na ilu urządzeniach testowałeś? Czy taki proces obniżania zachodzi dla wifi5?

• 7
  • 29
  • 0

Funbox 6 wolne wifi

Testowałem na kilku urządzeniach i wygląda to tak samo.

Wczoraj miałem ten problem, ale po kilku restartach wróciło do normy. Jak próbowałem wczoraj wyłączyć wifi 6 to tak jakby nie przyjmował tego ustawienia. Wyglądało to tak: odhaczałem wifi 6, dawałem zapisz, wracałem do ustawien a tam dalej był zaznaczony wifi 6. Czyli właściwie nie potrafię odpowiedzieć na pytanie. Teraz jak jest dobrze to normalnie mogę wyłączyć wifi 6 i prędkość dalej jest max.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2214
  • 10592
  • 88

Funbox 6 wolne wifi

@loocmg2 Jaką prędkość połączenia i parametry pokazuje komputer? Dużo masz innych sieci w pobliżu? Może tak wychwalany SMART się gubi.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14211
  • 58416
  • 706

Funbox 6 wolne wifi

@loocmg2 Skoro buble są w kwestii ustawień w sofcie, możemy podejrzewać, że coś z samym FB jest nie halo. Reset do fabryki coś zmienia? Jaki masz nr softu?

Trudno wykluczyć wpływ otoczenia wifi na modem, które to powoduje takie zachowanie, ale warto weryfikować od początku

P.S. Potwierdzam opinię @Samotnick  o sławetnym SMART...

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 834
  • 3216
  • 25

Funbox 6 wolne wifi

@loocmg2 

Jeżeli w okolicy masz wojsko to mogą wi-fi mocno zakłócać, na ogół pomaga ograniczenie szerokości do 80MHz (mowa o 5GHz). Przynajmniej w moim MC888.

Zresztą ogólnie wi-fi nie jest pasmem chronionym i wszystko może je zakłócać.

Router przy każdym zakłóceniu skanuje pasmo w poszukiwaniu wolnego kanału tzn. odpowiedniej szerokości na kilka kanałów co trwa dosyć długo na ogół.

• 7
  • 29
  • 0

Funbox 6 wolne wifi

W pobliżu właściwie nie ma innych sieci. To jest dom jednorodzinny w dodatku położony dość daleko od innych domów. To, że to nie jest problem z zakłóceniami wskazuje też fakt, że jak już po kilku restartach uda się osiągnąć max prędkość przez wifi to tak już zostaje. Tygodniami nic się nie dzieje. Kiedy bym nie sprawdzał prędkości zawsze jest max. Aż do kolejnego restartu. Wtedy zazwyczaj znowu spada i mogę tak zostawić na wiele dni i cały czas jest obniżona prędkość. Dopiero wielokrotny restart w końcu pomaga i znowu mam spokój do kolejnego wyłączenia prądu.

Co to jest SMART? Pierwsze słyszę o tym.

• 7
  • 29
  • 0

Funbox 6 wolne wifi

Reset do fabrycznych nie pomaga.

Wersja firmware: SGF6-pl-03.04.13.17_20.04.21.1

Wersja oprogramowania Orange: g6+-f-sip-pl

Wg info w web configu: "Modem Funbox posiada aktualną wersję oprogramowania. Aktualizacja nie jest konieczna."

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2214
  • 10592
  • 88

Funbox 6 wolne wifi

@loocmg2SMART to automatyka WiFi w FB. Jeżeli nie masz innych sieci bezprzewodowych w pobliżu to wybierz na stałe kanał 36. Szerokość spadnie do 80 MHz ale powinno być stabilniej. https://pl.linkedin.com/pulse/o-co-chodzi-z-tym-dfs-i-czy-warto-niego-korzysta%C4%87-audyt-wifi-adeu...

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2376
  • 13121
  • 63

Funbox 6 wolne wifi

@loocmg2 zgłosić usterkę FunBox i go wymienić, jakiś bug ma w opracowaniu, inna sprawa, jak sporo urządzeń jest w sieci, może wystąpić takie ograniczenie prędkości, nawet nie z powodu wysycenia łącza, choć bywa że wszystkie urządzenia korzystają aktywnie z internetu i test prędkości będzie słaby 😎