Nie można wyświetlić tego widżeta.

Funbox 6 - problem z komunikacją urządzeń

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 6
  • 0

Witam. Mam Funbox 6 do którego jest podłączona kasa fiskalna oraz terminal płatniczy fizycznie do portów, ale niestety jest problem z komunikacją tych urządzeń ponieważ nie regularnie raz się łączą ze sobą a raz nie. Zostały już usunięte wszystkie blokady portów, router został skonfigurowany tak samo jak poprzedni przez serwisanta od kas i terminali. Co ciekawe obok leży stary router z kartą mobilną orange który jest identycznie skonfigurowany i te same urządzenia łączą się bez zarzutu. Od 3 tygodni mam światłowód z którego nie mogę korzystać. Pomóżcie proszę

4 ODPOW. 4

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14215
  • 58434
  • 706

@Klient-MichalSpróbuj nadać stałe adresy dla tych urządzeń spoza zakresu DHCP. Pingnij jeden i drugi czy są wtedy widoczne. Zrestartuj i skonfiguruj je od nowa, bo może zapamiętały starą podsieć z innego urządzenia, tego starego.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 7197
  • 29503
  • 271

@Klient-Michal  zrób jak radzi @agat13  odłączenie od FB 6, reset wszystkich urządzeń łącznie z funboxem, ponowne podłączenie do routera i sprawdzenie poprawności działania. Pisz i informuj o postępach.

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 6
  • 0

Resetowaliśmy wszystkie urządzenia kilkukrotnie. Serwisant od kas oraz inny serwisant od terminali zrobili wszystko co mogli i się już poddają, ja zresztą powoli też.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14215
  • 58434
  • 706

@Klient-MichalSkoro masz informatyków niech założą kaskadowo inny, prosty router lub switch, który by LAN-em obsługiwał urządzenia (byle wyeliminować ruch przez switch w routerze modemu FB). Nawet na zwykłym dodatkowym switchu komunikacja pomiędzy urządzeniami o numerach IP uzyskanych z routera FB odbywa się bez tranzytu przez router, więc muszą się widzieć i komunikować

Podpytaj czy próbowali stałej adresacji IP i pingowali na -t urządzenia. Warto wymienić wszystkie kable eth (tak dla przyzwoitości, bo może po przełączaniu któraś wtyczka nie styka..)

Warto przetestować i LAN testerem elektrycznym, bo może jakaś złośliwość rzeczy martwych uszkodziła PIN w gniazdku itp...Podociskajcie wszystkie wtyczki i sprawdź jakość tych dynksów we wtyku czy dość mocno dociskają wtyczkę w gniazdku eth.Wygląda to na chwilową przerwę w dostawie IP. Może być jakiś konflikt urządzeń w sieci...Zdalnie trudno wybadać..:)