- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czesc,
Mam następujące pytania. Mieszkanie jest dwupoziomowe i góry mam Funboxa 6 a na dół poprowadziłem skrętkę i podłączyłem mój stary router Archer C6 jako AP. Czy zrobilem dobrze czy też powinien on pozostać w trybie routera?
Gdzieś tu przeczytałem, że powinienem wyłączyć WiFi w F6, jeśli mam na dole AP ale tego nie kumam w ogóle.
Czy jest prawidłowo, że mam u góry i na dole różne sieci? Mam na myśli ich nazwy i hasła?
Jak powinienem to wszystko skonfigurować krok po kroku?
Będę wdzięczny za każdą wskazówkę i radę
Pzdr.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@JackT C6 ustaw w tryb AP. Nazwy sieci i hasła takie same jak na FB6, wtedy będzie działał roaming. Najważniejsze to wybór różnych kanałów dla radia w C6 i FB6. Dobrze byłoby też dopasować siłę sygnału ale tutaj niestety FB6 nie rozpieszcza. Możesz się pobawić tym ustawieniem na C6 tak aby sieci jak najmniej się nakładały.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 i połączony z nim router jako AP
@JackT dobrze jest ustawiony w trybie AP Klient, co do wi-fi FunBox, jak nie zakłóca AP Klient to nic nie zmieniaj.
Co do nazw SSID sieci wi-fi i hasła AP Klient, jak kto woli, ja mam odrębne nazwy SSID i hasła, ale można ustawić takie same, @JackT możesz ustawić takie same, jak będzie żle, to ustawisz w AP Klient inne SSID (nazwa sieci wi-fi) i hasło.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@JackT jest ustawione prawidłowo. Jeżeli będą kłopoty z WiFi, to wtedy wyłącz WiFi 6 na FunBox-ie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@JackT pomysł dobry. Konfiguracja oprymalna. Jedno co musisz zrobić, to weryfikacja czy przy tym samym SSID czyli nazwie własnej sieci ( warto zmienić tą defaultową w FB na własną, prostszą i hasło dać inne, własne) i haśle do wifi, oraz szyfrowaniu będzie występowało przełączanie płynne między nadajnikami wi-fi przy przechodzeniu z góry na dół i odwrotnie.
Jeśli tak, to zostaw ustawienia wifi takie same na obu urządzeniach. Jeśli nie, to zmień tylko SSID AP i wtedy musisz sam decydować do którego będziesz podłączony
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@JackT C6 ustaw w tryb AP. Nazwy sieci i hasła takie same jak na FB6, wtedy będzie działał roaming. Najważniejsze to wybór różnych kanałów dla radia w C6 i FB6. Dobrze byłoby też dopasować siłę sygnału ale tutaj niestety FB6 nie rozpieszcza. Możesz się pobawić tym ustawieniem na C6 tak aby sieci jak najmniej się nakładały.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzięki. Ok, ale jeśli wyłączę WiFi na Funboxie, to będę miał WiFi o góry czy nie?
chce mieć WiFi u góry i na dole, więc wyłączenie go raczej odpada?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@JackT raczej tak. Im więcej punktów dostępowych, tym lepszy zasięg i prędkość wi-fi
Ja ma 2AP jeden na dół a drugi na poddasze użytkowe. I spokój
Fakt, że górny AP ( mam TPlink) sięga na parter, ale są kominem, gdzie stoi TV sięga z góry słabo i ram mam drugi AP po kablu z routera na strychu
Działa...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@JackT Musisz sam sprawdzić. Jeżeli miałbym strzelać to będziesz potrzebował dwóch urządzeń jednocześnie aby pokryć obie kondygnacje ze względu na ułożenie anten w klasycznych routerach.