Nie można wyświetlić tego widżeta.

Funbox 6 - Wewnętrzny pomiar wysyłania nie działa.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 1941
  • 8485
  • 71

@j131napisał(-a)

@toleknapisał(-a)

Wejdź na ten wewnętrzny speedtest, uruchom narzędzia developerskie w przeglądarce (F12), uruchom pomiar i zobacz co się dzieje w konsoli, a szczególnie co się dzieje (i czy coś się dzieje) w zakładce sieć przy uploadzie.

Czemu miałoby się tam coś dziać? Test jest przeprowadzany miedzy ruterem a siecią, między przeglądarką a ruterem nic się nie dzieje. IMHO takie działanie do niczego nie doprowadzi.

Spójrz:

tolek_0-1738664260871.png

tolek_1-1738664310938.png

Jeżeli coś jest w widoku przeglądarki to znaczy że musi dotrzeć jakaś informacja. I tutaj być może spodziewałbym się jakichś błędów 4XX lub 5XX jeżeli upload nie startuje. 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6989
  • 28684
  • 228

@toleknapisał(-a)
...jeżeli upload nie startuje. 

No jeśli nie startuje to jest to błąd FB6. Nic innego to być nie może. Kody błędów, nawet jeśli są zwracane na stronie, nic nam nie powiedzą ponad to właśnie.

• 2762
  • 14632
  • 72

Przecież można testować na komputerze czy telefonie, po co ta opcja w routerze, chyba że ma się zabytkowy sprzęt w domu 😎

Ja mam test szybkości na routerze, ale muszę przez przeglądarkę wejść, to nie wygodne jest, to samo mam na telefonie czy laptopie 😎

Moim zdaniem lepiej poprawiać błędy, niż dodawać nowe opcje 😎

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2409
  • 9276
  • 35

speedtest w funboksie jest wprowadzony dla FB6 @ swiatłowód 2.0, żeby można było zobaczyć > 1Gbps. Jam to, nie chwaląc się, sprawił pomysłem swoim 🤣.

Jeżeli pytający nie ma światłowodu 2.0, nie potrzebuje tej funkcjonalności w FB.

Odnośnie samego błędu, ostatnio w różnych wersjach uniksowych cli-speedtestów zaczął się pojawiać błąd 403, choć nie zawsze.  FB może mieć podobny problem. W cli pomaga użycie opcji --secure, co oznacza wymuszenie użycia żądań https, a nie http. W FB pomaga sprint zespołu firmwaru.

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 6
  • 14
  • 0

@tolek GUI twojego Funboxa jest całkowicie inne niż mojego. Sugeruje to że mamy zupełnie inne wersje firmware'u. U mnie wszystkie zakładki Funboxa wyświetlane są jako osobne kafelki na środku, a nie jak lista po lewej u Ciebie. Tak, wiem to pierdoła aczkolwiek to może sugerować że faktycznie mam wersję oprogramowania z jakimś błędem bo tak jak pisałem wcześniej speed test wysyłania nie działa tylko w Funboxsie. Na zewnętrznych stronach typu speedtest.net/pl wszystko jest w porządku i mierzone jest normalnie wysyłanie i pobieranie.

@pirenej Nie miałem pojęcia że istnieje takie coś jak "wersja światłowodu" i w ogóle orientujesz się czy da się sprawdzić jaką ja mam? Powiem tyle że jest to nowiutkie przyłącze bo światłowód mam od jakiegoś tygodnia.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2409
  • 9276
  • 35

To nie wersja tylko nazwa handlowa usługi, dwa gigabity na FB6. Jaką masz prędkość? Jeżeli usługa działa i wszyscy zadowoleni, sam też bądź zadowolony i nie trać czasu na speedtesty.

• 6
  • 14
  • 0

@pirenej Nazwa mojej usługi to "Orange Światłowód do 1 Gb/s"

• 1941
  • 8485
  • 71

@RKI_91 to jest screenshot z 2023 a pokazałem go tylko aby pokazać o jakie logi mi chodzi. A co do logów, @j131 masz rację, w konsoli nie widzimy ruchu transferu a tylko informacje z danymi o pomiarze z backendu firmware do widoku przeglądarki. 

@IreneuszCD ważne jest poprawianie ale dodawanie ficzerów wcale nie jest mniej ważne. Oczywiście jeszcze zależy jakich. No i tym speedtestem bezpośrednio w Funboxie odrzucamy wszelkie nieprawidłowości przy pomiarze przez użytkownika (pomiar na WiFi 2,4 GHz, port LAN w komputerze 100Mbps, niewydajny sprzęt użytkownika i wiele innych sposobności do błędnego pomiaru).

@pirenej a wiesz czy w takim razie Funbox 10 ma też ten speedtest, bo jakby nie było jest jeszcze bardziej potrzebny/wskazany w usłudze 8Gbps. 

• 6
  • 14
  • 0

@j131 Test ogólnie startuje normalnie. Robi się pomiar pobierania który wychodzi prawidłowo, chwilę po nim tak jak by próbował startować test wysyłania ale dosłownie po sekundzie go kończy z wynikiem 0.0Mb/s i tak jest za każdym razem. Baaa, czasami jak tak odświeżałem stronę tego testu to zdarzało się tak że i pomiar pobierania potrafił stać w miejscu ale to zaś działo się rzadko.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6989
  • 28684
  • 228

@RKI_91Rozumiem. Rada: olej to.