Nie można wyświetlić tego widżeta.
Nie można wyświetlić tego widżeta.
Nie można wyświetlić tego widżeta.

Funbox 6.0 i sieć LAN


Poziom 9, Poszukiwacz
  • 5
  • 5
  • 0

Funbox 6.0 i sieć LAN


Tydzień temu podpisałem nową umowę z Orange (pakiet Love) i dostałem nowy router i dekodery. Problem w tym że gdy podłączyłem nowego Funboxa 6.0 moja sieć LAN przestała działać. Internet działa normalnie na każdym z urządzeń w sieci, dysk podłączony do usb funboxa można zmapować i działa bez zarzutu natomiast nie ma komunikacji pomiędzy komputerami oraz urządzeniami w sieci. Zmapowane dyski i urządzenia nie komunikują się pomiędzy sobą. A gdy odłączę Funboxa 6.0 od mojej sieci, wszystko działa prawidłowo. Dziwne jest to że na starym routerze Funbox 3.0 którego miałem 2 lata wszystko działało prawidłowo. Sieć LAN opartą mam na przełączniku zarządzalnym Tp-Link T2600G-28TS. https://emulator.tp-link.com/T2600G-28TS(UN)_1.0/Index.htm Drugą dziwną rzeczą jaką zauważyłem jest to że gdy podłączę dekodery do przełącznika (2 szt.) to switch szaleje. Migają wszystkie diody (porty) w które podłączone są jakiekolwiek urządzenia jakby wszystkie urządzenia w sieci nagle zaczęły się komunikować pomiędzy sobą. A powinny migać tylko diody portów dekoderów telewizji bo one pobierają dane z sieci w sposób ciągły. Przypuszczam że  problem tkwi w routerze. Proszę o pomoc.

19 ODPOW. 19

Poziom 36, Guru *
  • 6246
  • 11097
  • 194

Funbox 6.0 i sieć LAN

@Leptus  jeśli to nie tajemnica, to konfiguracja sieci - daj zrzut, oba urządzenia, co do problemu szalejacego Switcha, może kable łan masz źle zarobione czy uszkodzone, zdalnie diagnozy nie zrobię, podmienił bym Switcha i FunBox 6 zgłosił że ma usterkę. Tak na koniec, jak masz 2 sieci, a raczej masz, to urządzenia z jednej, nie widzą tych z drugiej, lub jak jedna sieć, to konflikt adresów IP i też problemy. 


Poziom 9, Poszukiwacz
  • 5
  • 5
  • 0

Funbox 6.0 i sieć LAN

Wszystkie urządzenia mam w jednej sieci i wcześniej miałem tak samo. Switch pracuje na adresacji 192.168.0.2 natomiast router (Funbox 6) na 192.168.0.1. Sieć jest 24 bitowa.

 

Funbox.jpg

 

Router jest nowy, tyle co wypakowany z pudełka. Jedyne co zmieniłem to IP, podobnie jak w starym Funboxie 3.0. Switch i kable są na 100% sprawne. Wykonałem prosty test. Uruchomiłem kilka urządzeń w sieci z podłączonym routerem a potem go odłączyłem:

KOMP 1 - PODŁĄCZONY ROUTER

Komp 1 - Funbox.jpg

KOMP 2 - PODŁĄCZONY ROUTER

Komp 2 - Funbox.jpg

 

Potem odłączyłem Funboxa 6 od switcha i ponownie to samo:

KOMP 1 - BEZ ROUTERA

Komp 1 - Bez Funboxa.jpg

KOMP 2 - BEZ ROUTERA

Komp 2 - Bez Funboxa.jpg

Jak widać wszystko działa poprawnie.

 

Switch świruje tylko wtedy jak podłączę do niego dekodery telewizji. Wygląda to jakby tworzyły się jakieś pętle. Gdy są podłączone do Funboxa nic się nie dzieje, działa prawidłowo. Urządzenia z Linuxem także działają prawidłowo zarówno SMB jak i html. Mam wrażenie że to router blokuje połączenia pomiędzy komputerami a dopuszcza inne urządzenia (bez windowsa).


Poziom 36, Guru *
  • 6246
  • 11097
  • 194

Funbox 6.0 i sieć LAN

@Leptus  dekodery podłączyć do FunBox i problem minie, niestety jest problem jeśli switch przesyła uprawnienia, może blokować porty i sieć, teoretycznie można to obejść, ale to nie gwarantowane i obsługa vlan musi być na switch. 

Jeśli wcześniej było ok na FunBox 3.0, to może być bug w oprogramowaniu, FunBox6 to nowy sprzęt, więc istnieje taka opcja, reset do fabrycznych ustawień zrobić, może pomoże. 


Poziom 36, Guru *
  • 4452
  • 9215
  • 149

Funbox 6.0 i sieć LAN

@LeptusDekodery IPTV MUSZĄ mieć adresy z zakresu 192.168.1.1-254

Prawdopodobnie któreś urządzenie w sieci ma adres defaultowy właśnie taki i dlatego dekodery usilnie chce się z nim połączyć generując ruch w sieci. Nie musisz widzieć tego adresu (przeważnie ukryte)

Musisz zmienić klasę adresową na modemie, bo inaczej nie pooglądasz TV, a najlepiej póżniej dekodery podłączyć poza switchem


Poziom 22, Pasjonat
  • 575
  • 1044
  • 11

Funbox 6.0 i sieć LAN


@agat13napisał(-a)

@LeptusDekodery IPTV MUSZĄ mieć adresy z zakresu 192.168.1.1-254

 


Muszą? A w którym menu to się ustawia?

Dekoder dostaje adres z DHCP. U mnie dekoder, na ten przykład, ma IP 10.0.0.105 .


Poziom 36, Guru *
  • 4452
  • 9215
  • 149

Funbox 6.0 i sieć LAN

@pirenej a jaki masz zakres DHCP na FB? Ten który podałeś to adres z serwera dla IPTV który dekoder dostaje przez takiego specjalnego VPN-a. Dekoder musi widzieć FB i dopiero wtedy tuneluje IPTV. 


Poziom 9, Poszukiwacz
  • 5
  • 5
  • 0

Funbox 6.0 i sieć LAN

@agat13  Dekodery mogą mieć dowolną adresację i to nic nie zmienia. Telewizja mi działa na obydwu dekoderach wpiętych w switcha i aktywowała się bez problemu. Ze względów bezpieczeństwa nigdy się nie pozostawia standardowej adresacji sieci (klasa D) a przełączniki ustawia się na innej adresacji aby utrudnić włamania. Jak już wcześniej pisałem mam wszystkie urządzenia w jednej sieci, jedyne co zmieniłem to adresację z 1 na 0 ( tj. 192.168.0.1). Dekodery nie mają żadnych ustawień sieci, jedynie można zaznaczyć połączenie kablowe lub wi-fi. Router automatycznie nadaje adresy po DHCP a switch tutaj nic nie zmienia.

 

Snap4.jpg

Snap6.jpg

 

@irek6311 Przywracanie ustawień fabrycznych nic tu nie da bo router pracuje na ustawieniach fabrycznych. Po wyjęciu z opakowania jedynie co zmieniłem to jedną cyfrę w adresie IP routera. Dokładnie to samo zrobiłem na starym Funboxie 3.0 ale tam sieć działała poprawnie. Najdziwniejsze jest to że internet działa na każdym urządzeniu, zmapowany dysk z rutera także działa poprawnie, urządzenia z Linuxem też działają, dekoder telewizji wpięty w switcha komunikuje się z dyskiem twardym w Funboxie (mogę odtwarzać materiały z niego) a tylko komputery z Windowsem mają z tym problem.

 

Dziś wykonałem kolejny test, podłączyłem dwa komputery bezpośrednio do routera i... dokładnie ta sama sytuacja. Komunikuje się wszystko tylko nie kompy z Windowsem. Standard, konfiguracja poprawna ale "takiego..."

Snap2.jpg

błąd 1.jpg

I ten szalejący switch. Gdyby był faktycznie zapętlony lub uszkodzony kabel nie puściłby żadnego sygnału, zero komunikacji. Tutaj działa wszystko poza komunikacją urządzeń z Windowsem.

 

 


Poziom 36, Guru *
  • 6246
  • 11097
  • 194

Funbox 6.0 i sieć LAN

@Leptus  pisałem byś przywrócić FunBox6 do ustawień fabrycznych, tył obudowy takowy przycisk jest, była aktualizacja, może jednak warto, co do sieci, coś jest nie tak, skoro komputery z Windows, mają problemy, może te twoje zabezpieczenia przed włamaniem, cennych danych nie trzymam na deskach, może ty też tak zrób, jeśli dostęp zdalny ci zbędny, to zapora w FunBox6 daj na najwyższy poziom zabezpieczenia. 


Poziom 19, Pasjonat
  • 67
  • 80
  • 1

Funbox 6.0 i sieć LAN

@Leptus to może spróbuj łączyć się po IP a nie po nazwie komputera