- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 3.0 +switch
Witam mam mały problem. Od miesiąca mam światłowód 300mb + tv z 2 multiroomami. W tej chwili wygląda to tak że, z funboxa mam 3 skrętki do 3 tv + 1 skrętkę która idzie od urządzenia zmieniajacego sygnał ze światłowodu w skrętkę. Wszystkie 4 wyjścia rj45 w funboxie są zajęte. Co musiałbym dokupić (proszę o konkretny model) by móc podłączyć skrętka jeszcze kompa (który w tej chwili jest po WiFi) bo prędkości uzyskiwane po wifi są zbyt niskie. Jak to wszystko podłączyć żeby było dobrze?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 3.0 +switch
@jacekchorazakWystarczy switch 5-portowy gigabit eth, ale pamiętaj, że to dwie TV musisz przełączyć na ten switch, a skrętkę do kompa puścić z uwolnionego portu na FB. Transmisja TV i zwykły net czasem nie wyrabiają na wspólnym switchu
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 3.0 +switch
Czyli wypinam wszystkie 3 skrętki od tv z FB i wpinam je do switcha. Switch łączę skrętka z FB. Dobrze zrozumiałem? Kompa wtedy wpinam bezpośrednio do FB. Mógłbyś podać jakiś konkretny model switcha lub ewentualnie link do aukcji? Trzeba to jakoś konfigurować czy będzie od razu śmigać?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 3.0 +switch
Teraz jeszcze nasuwa mi się kolejne pytanie, jeśli dojdzie mi więcej komputerów to potrzebuje wtedy drugiego switcha prawda? A co np z kamerami? W tej chwili mam je odłączone bo na nie również brakuje mi miejsca w FB.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 3.0 +switch
@jacekchorazakTak, ale na kompy dajesz osobny i z głowy...ja bym każde medium wpinał w osobny port, chociaż kamery i zwykły net bym puścił po jednym, bo strumienie nawet z kamer IP nie są wielkie, ale ruch w sieci generują. Zależy również od tego czy masz rejestrator czy to są takie do serwera na zewnątrz. Pamiętaj, że TV nie nadrobi utraty pakietów w podsieci, dlatego najlepiej ją zostawić na osobnych portach w FB (w miarę możliwości) lub, gdy testy wypadną pomyślnie, przepiąć najbliższy na wifi z FB-uwalniasz 1 gniazdo switcha FB. Warto zastanowić się nad SWB jako most wifi do najbliższego dekodera, a sam dekoder podłączyć ze SWB po kablu-też jakieś rozwiązanie uwolnienia portu
P.S. Przyszło mi do głowy jeszcze jedno rozwiązanie: switch programowalny z separacją portów, ale nie testowałem tego w praktyce. Gdyby tak oddzielić media tworząc niezależne dwie sieci na jednym sprzęcie miałbyś więcej portów i mniejszy bałagan...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 3.0 +switch
@pam71 np 2 dekodery i jeden net do gniazda eth w tv do np Netflixa . Wtedy ten eth do internetu na tv można swobodnie puścić przez switcha