Nie można wyświetlić tego widżeta.
Nie można wyświetlić tego widżeta.
Nie można wyświetlić tego widżeta.

Funbox 3.0 - nie wykrywa dysku NAS Qnap

Highlighted

Poziom 6, Poszukiwacz
  • 4
  • 0
  • 0

Funbox 3.0 - nie wykrywa dysku NAS Qnap

Witam,

mam problem w tej postaci że Funbox 3.0 w ogóle nie widzi podłączonego do portu ethernet NASa Qnap.

Ten NAS nie był wcześniej podłączony do Funbox'a tylko pracował w innej sieci gdzie już nie był potrzebny więc postanowiłem go podłączyć jako domowy serwer multimedialny. NAS został zresetowany do ustawień fabrycznych żeby usunąć wszystkie ustawienia z poprzedniej sieci, lecz po podłączeniu do Funboxa nie jest w ogóle wykrywany. Podłączony komputer jest widoczny bez problemu w "moja sieć>podłączone urządzenia" więc ewentualny wadliwy port nie jest przyczyną (sprawdziłem na wszystkich 4 portach).

Jako że porty w Funboxie są ok, pomyślałem że jest coś nie tak z samym NASem więc podłączyłem go bezpośrednio do komputera i... komputer wykrył go bez problemu

qnap2.jpg

więc sam NAS też jest ok.

Jako że mam również starszy router Asus'a który używałem w domu przed Funbox'em sprawdziłem połączenie Komputer+Asus+Nas i Asus bez problemu wykrył NAS i NAS wył widoczny na komputerze w otoczeniu sieciowym.

Zważywszy na powyższe wychodzi na to że Funbox z jakiegoś powody nie potrafi wykryć podłączonego NASa.

Z tego co wyszukałem tu na forum trzeba nadać NASowi statyczne IP, tyle że....dopóki nie zostanie wykryty przez Funbox nie ma możliwości żeby to zrobić.

 

Jako że nie chcę mieć dodatkowego urządzenia w postaci routera Asus'a wpiętego do Funbox'a tylko po to żeby podłączyć NAS, co wiązało by się z dodatkowym urzadzeniem zajmującym miejsce, pytaniem jest jak skonfigurować Funbox'a żeby wykrył NAS?

 

Obecnie sam NAS, jak wspomniałem wcześnie, jest na ustawieniach fabrycznych, które wyglądają jak poniżej:

qnap1.jpg

qnap3.jpg

 

Z góry dziękuje za każda pomoc i pozdrawiam.

6 ODPOW. 6
Highlighted

Zespół Nasz Orange
  • 702
  • 2498
  • 42

Funbox 3.0 - nie wykrywa dysku NAS Qnap

Próbowałeś zmienić ze statycznego IP na dynamiczny ? Ostatnie zdjęcie to sugeruje, że masz na sztywno ip ustawione.

 

Na warstwie sieciowej ( 2 zdjęcie ) NAS jest połączony do modemu, ma wynegocjowane połączenie 100 Mbps i status sieci OK.

 

Albo zmień, jeśli chcesz, żeby został na sztywnym IP

ip urządzenia 192.168.1.44
maska 255.255.255.0

brama 192.168.1.1


Poziom 6, Poszukiwacz
  • 4
  • 0
  • 0

Funbox 3.0 - nie wykrywa dysku NAS Qnap

NAS pracuje na dynamicznym IP i przez pomyłke wziąłem screen z ustawionym statycznym z prób, ktore robilem. Zmienię screen jak wrócę z pracy.

 

A co do statycznego IP to też próbowałem na sztywno ustawionym:

IP: 192.168.1.20

Maska: 255.255.255.0

Bramce: 192.168.1.20

 

i Funbox tez nie wykrył połączenia.

 

Widzę że podałeś inną końcowkę na bramie, ja testowalem na 192.168.1.20 a ty radzisz 192.168.1.1.

Po powrocie do domu sprawdze to drugie ustawienie na bramie i dam znać czy pomogło.

 

Highlighted

Zespół Nasz Orange
  • 702
  • 2498
  • 42

Funbox 3.0 - nie wykrywa dysku NAS Qnap

192.168.1.1 - to jest FunBox ( na domyślnej konfiguracji ), więc jak ustawisz bramę jako 192.168.1.1 = musi działać 🙂

 

Daj znać 🙂

Highlighted

Poziom 6, Poszukiwacz
  • 4
  • 0
  • 0

Funbox 3.0 - nie wykrywa dysku NAS Qnap

Na statycznym IP z tym razem na poprawnie ustawionej bramie niestety Funbox również nie wykrywa NAS Emotikon: Smutny

 

f1.jpgq1.jpgq2.jpg

 

Wszystko jest ustawione tak jak powinno być, jak również są ustawione te same DNSy.

 

Po podłączeniu dodatkowego routera Asusa do Funbox'a wszystko działa jak powinno:

f+a.jpg

 

I Nas jest widoczny w otoczeniu sieciowym:

network.jpgnetwork2.jpg

 

W tym momencie, szczerze powiedziawszy, mam wrażenie że coś jest nie tak z samym Funboxem że nie może wykryć NASa, kiedy dodatkowy router robi to bez najmniejszego problemu i żadnych dodatkowych konfiguracji.

Highlighted

Zespół Nasz Orange
  • 702
  • 2498
  • 42

Funbox 3.0 - nie wykrywa dysku NAS Qnap

1. Sprawdź jeszcze czy grupy robocze są takie same. Wyłącz i włącz Microsoft Networking na NAS'ie.

2. Czy po ip możesz się do niego dostać ?

3. Qfinder go znajduje na zasobie ?

 

Spróbuj ustawić prędkość transmisji oraz pobieraniu adresacji sieciowej na automat. Następnie restart nas'a i fb. ( wg ostatniego zdjęcia - pomimo, że ustawiłeś 1Gbps to i tak zapina się na 100Mbps - czy to zdjęcie z podpięcia pod Asusa ? )

 

 

 

 

Highlighted

Poziom 31, Ekspert
  • 1740
  • 1861
  • 101

Funbox 3.0 - nie wykrywa dysku NAS Qnap

@will7bm Posiadam QNAP TS-128A i aplikacja wykrywa podłączony serwer do Funboxa 3.0 out of the box. Proponuję jeszcze raz reset do fabryki Funboxa i NASa.