Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Funbox 2.0 brak internetu na routerze podpiętym do LAN Funboxa

ROZWIĄZANE
glucosum
Poziom 7, Zwiadowca Przestworzy
Solved!

Dzień dobry.

Mam Funboxa 2.0 i bezpośrednio z nim nie ma problemu.

Z uwagi na kiepski zasięg wifi, zaplanowałem  podłączyć go do innego routera kablem.

Niezależnie czy LAN--> WAN czy LAN -->LAN, pomimo prawidłowej konfiguracji ustawień internet jest tylko przez krótki czas. Sprawdzałem różne urządzenia. Testerem kable sprawdziłem. Wszystko wygląda ok.

Czy ktoś wie jaka może być przyczyna?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
agat13
Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
Solution

@glucosum podłączając dodatkowy router do portu LAN Funboxa trzeba go koniecznie przywrócić do ustawień fabrycznych i sprawdzić czy na LAN tego routera nie ma tej samej klasy adresowej, co na funboxie. To ważne, bo drugi router będzie miał konflikt adresów LAN/WAN.

Podłączać LAN/LAN bez specjalnej konfiguracji polegającej na wyłączeniu DHCP i ustawieniu stałego adresu dla konfiguracji i najlepiej stałego dla WAN, nie polecam, bo spowoduje to włączeniem DHCP przeciw DHCP obu routerów czyli spowodujesz mętlik w sieci. Wszystko zależy od tego co masz w obu sieciach...

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

3 ODPOW. 3
byczyn_86
Poziom 37, Nawigator Galaktyczny

@glucosum zresetuj router do ustawien fabrycznych i sprawdz czy pomoglo. U mnie ostatnio byl problem z luzna wtyczka kabla lan. Wtyczka latala w gniezdzie i robila przerwy. Inne urzadzenia bezposrednio podpiete pod Funbox tez nie maja internetu? 

Anonim
Nie dotyczy

@glucosumnapisał(-a)

Dzień dobry.

Mam Funboxa 2.0 i bezpośrednio z nim nie ma problemu.

Z uwagi na kiepski zasięg wifi, zaplanowałem  podłączyć go do innego routera kablem.

Niezależnie czy LAN--> WAN czy LAN -->LAN, pomimo prawidłowej konfiguracji ustawień internet jest tylko przez krótki czas. Sprawdzałem różne urządzenia. Testerem kable sprawdziłem. Wszystko wygląda ok.

Czy ktoś wie jaka może być przyczyna?

Daj zrzuty z konfiguracji obu routerow, ten własny jak ma opcje AP-Klient to go tak ustaw, jak używasz x2 NAT i 2 sieci masz, to 2 router musi mieć adresacja DHCP inną niż FunBox, bo będą konflikty i brak internetu. 

agat13
Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
Solution

@glucosum podłączając dodatkowy router do portu LAN Funboxa trzeba go koniecznie przywrócić do ustawień fabrycznych i sprawdzić czy na LAN tego routera nie ma tej samej klasy adresowej, co na funboxie. To ważne, bo drugi router będzie miał konflikt adresów LAN/WAN.

Podłączać LAN/LAN bez specjalnej konfiguracji polegającej na wyłączeniu DHCP i ustawieniu stałego adresu dla konfiguracji i najlepiej stałego dla WAN, nie polecam, bo spowoduje to włączeniem DHCP przeciw DHCP obu routerów czyli spowodujesz mętlik w sieci. Wszystko zależy od tego co masz w obu sieciach...