- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzień dobry.
Mam Funboxa 2.0 i bezpośrednio z nim nie ma problemu.
Z uwagi na kiepski zasięg wifi, zaplanowałem podłączyć go do innego routera kablem.
Niezależnie czy LAN--> WAN czy LAN -->LAN, pomimo prawidłowej konfiguracji ustawień internet jest tylko przez krótki czas. Sprawdzałem różne urządzenia. Testerem kable sprawdziłem. Wszystko wygląda ok.
Czy ktoś wie jaka może być przyczyna?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@glucosum podłączając dodatkowy router do portu LAN Funboxa trzeba go koniecznie przywrócić do ustawień fabrycznych i sprawdzić czy na LAN tego routera nie ma tej samej klasy adresowej, co na funboxie. To ważne, bo drugi router będzie miał konflikt adresów LAN/WAN.
Podłączać LAN/LAN bez specjalnej konfiguracji polegającej na wyłączeniu DHCP i ustawieniu stałego adresu dla konfiguracji i najlepiej stałego dla WAN, nie polecam, bo spowoduje to włączeniem DHCP przeciw DHCP obu routerów czyli spowodujesz mętlik w sieci. Wszystko zależy od tego co masz w obu sieciach...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 2.0 brak internetu na routerze podpiętym do LAN Funboxa
@glucosum zresetuj router do ustawien fabrycznych i sprawdz czy pomoglo. U mnie ostatnio byl problem z luzna wtyczka kabla lan. Wtyczka latala w gniezdzie i robila przerwy. Inne urzadzenia bezposrednio podpiete pod Funbox tez nie maja internetu?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 2.0 brak internetu na routerze podpiętym do LAN Funboxa
@glucosumnapisał(-a)Dzień dobry.
Mam Funboxa 2.0 i bezpośrednio z nim nie ma problemu.
Z uwagi na kiepski zasięg wifi, zaplanowałem podłączyć go do innego routera kablem.
Niezależnie czy LAN--> WAN czy LAN -->LAN, pomimo prawidłowej konfiguracji ustawień internet jest tylko przez krótki czas. Sprawdzałem różne urządzenia. Testerem kable sprawdziłem. Wszystko wygląda ok.
Czy ktoś wie jaka może być przyczyna?
Daj zrzuty z konfiguracji obu routerow, ten własny jak ma opcje AP-Klient to go tak ustaw, jak używasz x2 NAT i 2 sieci masz, to 2 router musi mieć adresacja DHCP inną niż FunBox, bo będą konflikty i brak internetu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@glucosum podłączając dodatkowy router do portu LAN Funboxa trzeba go koniecznie przywrócić do ustawień fabrycznych i sprawdzić czy na LAN tego routera nie ma tej samej klasy adresowej, co na funboxie. To ważne, bo drugi router będzie miał konflikt adresów LAN/WAN.
Podłączać LAN/LAN bez specjalnej konfiguracji polegającej na wyłączeniu DHCP i ustawieniu stałego adresu dla konfiguracji i najlepiej stałego dla WAN, nie polecam, bo spowoduje to włączeniem DHCP przeciw DHCP obu routerów czyli spowodujesz mętlik w sieci. Wszystko zależy od tego co masz w obu sieciach...