Nie można wyświetlić tego widżeta.

Funbox 10 jako serwer dhcp i dostawca z/do internetu oraz router i przełączniki 10 GbE czy warto?

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 32
  • 137
  • 1

Funbox 10 jako serwer dhcp i dostawca z/do internetu oraz router i przełączniki 10 GbE czy warto?

Czołem znawcy. Jako, że świąteczna oferta Orange pozwala nawet na oszczędność kilku złociszy przez 2 lata względem oferty, którą mam teraz zdecydowałem się na wymianę umowy na internet do 8 Gb/s i Funboksa 10.

Pomyślałem sobie, że do wykorzystania tej sieci potrzebuję sensownej infrastruktury sieciowej, tak Ethernet jak WI-FI. Od urządzenia operatorskiego nie oczekuję wiele. Onta 10 GbE brak, a zatem... Czy to mi zadziała? Trochę kasy wyrzucę, za to sieć lan będzie miodzio, a może kiedyś, porządny router 10 GbE z własnym złączem optycznym, a póki co... dajcie znać, co myślicie.

• Funbox 10: Główny router i serwer DHCP, podłączony do Netgear GS110EMX.

• Netgear GS110EMX: Zarządza przełączaniem między łączami internetowymi (Orange i drugiego isp) i dostarcza internet do przełącznika Zyxel.

• Zyxel XS1930-12HP: Multigigabitowy przełącznik, podłączony do Netgear GS110EMX, access pointów TP-Link EAP773 i urządzeń klienckich.

• ARRIS TG3492LG: Zapasowe łącze internetowe, podłączone do Netgear GS110EMX.

• Access Pointy TP-Link EAP773: Zapewniają pokrycie Wi-Fi w całym domu, podłączone do przełącznika Zyxel.

Jak coś jest niejasne, prześlę cały schemat, ale w skrócie chodzi o to, że Funboksa jako routera ominąć nie można i koniec. Z tego, co już czytałem na forum, 8 Gb/s strasznie męczy jego niewiadomy i chyba słaby procesorek, niech więc zajmie się dns i dhcp, a resztę w sieci lan zrobią przełączniki. Jedyne, co ma on ogarniać, to adresację w sieci lokalnej, bo na szczęście odziedziczony przez drugiego operatora po tym przez niego wykupionym router Arrisa działa w trybie mosteczka i będzie służyć jako łącze zapasowe, z którego i tak nie mogę zrezygnować chcąc nadal tv po koncentryku, a nie przez router. Stąd tak dziwny schemat i przełącznik pośredniczący z funkcją FailOver, żeby ewentualnie ogarnąć przełączenie między łączami, gdy to priorytetowe 8 Gb chwylowo zaniknie. Dziś na przykład tak było z internetem z Orange, więc na szybko musiałem wyłączać wi-fi i uruchomić zapasowo Arrisa, prawdopodobnie wymiana karty GPON na XGSPON, bo działania u mnie zaplanowano na 26 listopada. Czy taka sieć ma sens, nawet, jeżeli funbox 10 w jakiś sposób trochę ją ograniczy?

5 ODPOW. 5

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6324
  • 25836
  • 216

@pyrlandczyk 

No, no na bogato... 🙂

• 32
  • 137
  • 1

Na bogato, bo przy okazji generalnego remontu co potrwa kilka miesięcy. Podwieszany sufit, elektryka, to i sieć się estetycznie zrobi i bogato, gniazdka w ścianach, wszystko do szafki i już. Teraz mam takie spaghetti, że dzięki bardzo. 🙂 

Wracając do pytania, zadziała mi to tak, jak myślę, czy odseparuje ruch np. komputer lub komputery przesyłający pliki między sobą lub na dysk sieciowy bez zapychania fb10? Szóstkę zapchałem używając dwóch gigabitowych portów i przesyłając kilka dużych paczek plików w dwie strony. Od tej pory zacząłem kombinować. No i jakoś te 8 Gb/s trzeba mieć przynajmniej teoretyczną możliwość zagospodarować. Poważnie dziś to rzeczywiście wygląda na overKill, ale ci, co kiedyś kładli kabelki CAT 6A też byli pokazywani paluchami, a teraz wystarczy że w sieciach rozpiętości do 50 metrów wymienią sprzet i karty 1 GbE na 10 GbE i dalej się bawią.

• 6324
  • 25836
  • 216

@pyrlandczyk 

IMHO przy takim sprzęcie nie ma opcji żeby się tego nie dało skonfigurować. Co do zapychania to oczywiście kluczem jest QoS, ale przecież te sprzęty to ogarną. FB10 nie będzie miał wiele do powiedzenia poza przerzucaniem pakietów, z czym sobie radzi - to widać na testach (niestety nie moich bo nie mam i nie mam widoków na mienie). Osobiście więcej usług umieściłbym w LAN, nawet DHCP, ale to kwestia gustu i koncepcji indywidualnej. Tak czy owak zabawy z konfiguracją trochę Cię czeka.

• 32
  • 137
  • 1

To są przełączniki, więc nie mają typowych dla routera możliwości jak DHCp... chyba... Gdyby Funbox pozwalał na taką konfigurację, to pewnie puściłbym za nim drugi router, który pozwoliłby na więcej w konfiguracji. Netgeara może kiedyś się wyeliminuje, jak będzie sensowny Ont, w tej chwili to Switch do Switcha... ale nic mi nie przyszło mądrzejszego do głowy. Najpierw podłączę urządzenia i zobaczę jak się zobaczą. Pewnie trzeba będzie zrobić Rezerwację DHCP dla switchów i Ap wi-fi, reszta dostanie IP dynamicznie, ale dla ułatwienia konfiguracji potrzebuję stałych IP dla urządzeń sieciowych konfigurowalnych, to później z jednego komputera wszystko zrobię, bez przepinania kabli bezpośrednio. Dalej to przełączniki są zarządzalne l2, bo l2 plus l3 to już absurdalnie drogie rzeczy, więc nie będę się bawić we VLANy. Wszystkie urządzenia w 1 lan, a później odpowiednie konfiguracje portów na przełącznikach, konfiguracja DHCP na Routerze i się to powinno poukładać. Accesspointy są spoko, mają izolację SSID i aż 24 SSID na wszystko, po 8 na 2,4, 5 i 6 GHz. Pralkę czy suszarkę się wyizoluje, iRobota też, a Telefony tablety czy kompy pójdą w 1 lan widziany w dużej domowej  sieci wi-fi. Nie wiem, czy jak zaktualizują FB10 do wi-fi 7, to da się go wpiąć w mesh wi-fi, chociaż w tej konfiguracji wolę go ograniczy do funkcji bramy IP na zewnątrz.

• 6324
  • 25836
  • 216

Lepiej nie brać poważnie WiFi FB10. Zresztą na pewno bez tego się obejdzie.