Nie można wyświetlić tego widżeta.

Funbox 10 dostępny dla wszystkich ofert

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 1809
  • 2462
  • 104

@Wojciech  Wojtku, muszę Ciebie wywołać 🙂 

Pod pomysłem napisałeś cyt. 

Od dziś (23 września 2024) dodaliśmy Funbox 10 dla nowych i obecnych klientów. Zmiany dotyczą usług Orange Światłowód (dla Klientów Indywidualnych) i Internet Firmowy S i L.

Co się zmieniło:

• Modem Funbox 10 będzie dostępny dla wszystkich prędkości FTTH:

• W opcji Pro 2.0 jako podstawowy modem za 4,99 zł brutto miesięcznie;

Pytałem na czacie i nie dostałem potwierdzenia tej informacji....to jak to jest? Jakimi kanałami ewentualnie można dokonać wymiany? Czy to tylko na XGSPON czy Funbox 10 wspiera również klasyczny GPON na którym Orange Pro 2.0 również działa?

Zespół Nasz Orange
  • 3080
  • 12150
  • 66

@BORAX, sprawdziłem jak to wygląda na dzisiaj. Potwierdzam to, co rzecznik na X ostatnio napisał.

Funbox 10 jest dostępny dla opcji 2 Gb/s (Pro 2.0):

• dla nowych Klientów,
  • dla Klientów przy przedłużeniu umowy.

Brak w tej chwili wymiany na życzenie.

Dla pozostałych prędkości bez zmian.

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 16
  • 21
  • 0

Dwa pytania doprecyzujace, poniewaz co zrodlo to inna informacja:
- nadal dla firm (Pro 2.0, paczka L, SLA) jedynie FB6?
- jak sie to ma do "dostępny we wszystkich ofertach" ?

Zespół Nasz Orange
  • 3080
  • 12150
  • 66

@drsowa napisał(-a)

- nadal dla firm (Pro 2.0, paczka L, SLA) jedynie FB6?

Tak

- jak sie to ma do "dostępny we wszystkich ofertach" ?

To zdanie dotyczyło Klienta Indywidualnego. Dla biznesu jest osobne zdanie wykluczające.

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 1809
  • 2462
  • 104

Dziękuję @Wojciech.

A ktoś może z forumowiczów jest w stanie potwierdzić czy Funbox 10 obsługuje również zwykły GPON?

Domyślam się, ale może ktoś dogłębniej testował 🙂

• 16
  • 21
  • 0

Skoro jest oferowany dla klientow indywidualnych do kazdej predkosci to jak moglo by byc inaczej? Musi obslugiwac

Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy
  • 1
  • 5
  • 0

Ktoś może orientuje się jak wygląda sprawa z zasięgiem WiFi na Funbox10 porównując do Funbox 6?

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 21
  • 88
  • 0

Jestem posiadaczem funboxa 10 od dzisiaj więc mogę się wypowiedzieć. Pomiaru dokonałem na dekoderze IWU200. Zarówno oba funboxy jak i dekoder podczas pomiarów były ustawione dokładnie w tym samym miejscu. Zasięg wifi względem funboxa 6 moim zdaniem jest praktycznie bez zmian.Screenshot_20241019_152506_Mj FunBox.jpgScreenshot_20241019_180801_Mj FunBox.jpg

• 16
  • 21
  • 0

Nie bardzo rozumiem, czego się spodziewałeś - tu nie ma czego oceniać.
Przecież siła sygnały nie wzrośnie magicznie. Moduły radiowe 5GHz sa bardzo podobne, trzymają je zapewne w ryzach normy ETSI. Z kolei jeśli obydwa te urządzenia są kompatybilne z 6GHz i przełączą się na 6GHz - to sila sygnalu w dBm spadnie. Pomijam tutaj delikatne różnice w mocy danego modułu radiowego i jego czułości, raczej granica błędu. Twoje wyniki są prawidłowe i zgodne z przewidywaniami. Fizyki nie oszukasz.

Ale nie siła sygnału jest istotna, tylko wszystkie profity które daje nowy standard, w tym przede wszystkim capacity oraz te wydajnościowe.
A gdyby wykluczyć kwestię WiFi - to i tak największym profitem, z ktorym ciężko się nie zgodzić to porty pozwalające wysycić 2Gbps.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 21
  • 88
  • 0

O matko jaka ofensywa od razu "czego się spodziewałeś" xD. Odpowiadam po prostu na pytanie. Polecam wyluzować, lepiej się wtedy żyje.