Funbox 10 + Smartbox 7 – brak rozgłaszania sieci Wi-Fi Guest na repeaterze połączonym przez Ethernet

Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy
  • 1
  • 4
  • 0

Funbox 10 + Smartbox 7 – brak rozgłaszania sieci Wi-Fi Guest na repeaterze połączonym przez Ethernet

Cześć,

Mam problem z konfiguracją sieci Wi-Fi Guest w zestawie Funbox 10 oraz Smartbox 7.

Smartbox 7 jest połączony z Funboxem 10 skrętką i ma status Synchronized & Typ dostępu Ethernet - pobrał ustawienia z głównego routera.

Na Funboxie 10 mam włączoną zarówno sieć główną, jak i sieć dla gości. Sieć główna działa i jest rozgłaszana przez Smartbox bez problemu.

Jednak sieć dla gości na Smartboxie jest automatycznie wyłączona (suwak w panelu Smartboxa jest szary / w pozycji OFF) i nie da się jej włączyć z poziomu panelu.

Gdy Smartbox działa niezależnie (bez synchronizacji z Funboxem), rozgłaszanie obu sieci działa poprawnie. Problem pojawia się dopiero po włączeniu synchronizacji.

Czy to jest znane ograniczenie oprogramowania Smart Wi-Fi / EasyMesh , czy da się jakoś zmusić Smartbox 7 do rozgłaszania sieci Guest w trybie zsynchronizowanym?

image.pngimage.png
3 ODPOW. 3

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3325
  • 17964
  • 88

Funbox 10 + Smartbox 7 – brak rozgłaszania sieci Wi-Fi Guest na repeaterze połączonym przez Etherne

@DDummy sprzęty się nie dogadują i tyle, nic z tym nie zrobisz, postaw punkt dostępu z dodatkowym routerem i niech sieć gościnną udostępnia, lub kupić inny wzmacniacz sieci Wi-Fi 😎

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2464
  • 11505
  • 75

Funbox 10 + Smartbox 7 – brak rozgłaszania sieci Wi-Fi Guest na repeaterze połączonym przez Etherne

@DDummy  kup sobie inny wzmacniacz, nawet taki za 50 PLN.

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4251
  • 20754
  • 102

@DDummy Nie mam tego zestawu ale wydaje mi się , że na naszym forum był o tym wątek i sieć dla gości właśnie  tak działa jak opisałeś. Niestety nikt nie znalazł na to rozwiązania. To jest że tak powiem cecha tego zestawu. Ale nie jestem pewny na 100% czy to dotyczyło FB 10. Prawdopodobnie chodzi o ograniczenia sprzętowe i repeater trybie bridge nie może rozgłaszać 2 sieci.