- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 1.0 działa a Funbox 2.0 nie.
Operatorzy Lokalni często po MAC karty sieciowej czy ID urządzenia, udostępniają net, ba konkretna osoba ma przypisany dany sprzęt, moje zdanie co do kupowania sprzętu udostępnianego przez Operatora, jest takie że to nie legalne, Operator powinien blokować sprzęt i usługi, wyciągnąć konsekwencje co do kupującego i sprzedającego.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A gdzie tutaj interes konsumenta ? Ta sytuacja kwalifikuje się do interwencji przynajmniej Miejskiego Rzecznika Praw Konsumenta albo nawet wyższego urzędu. W moim przypadku instalacja modemu piętro niżej albo prowadzenie kabla po ścianach nie wchodzi w rachubę. Stary sprzęt działa stabilnie i działał wiele lat w identycznej konfiguracji wiec mam prawo używania go dalej pomimo bzdurnych przepisów firmowych. Będę walczył o to do końca nawet kosztem zerwania umowy i pożegnania na zawsze firmy Orange.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy ja chcę tego Funboxa 1.0 ukraść ? Chcę za niego uczciwie zapłacić 300 zł. Będzie wizyta technika więc może się coś wyjaśni. W rachubę wchodzi przepisanie na mnie umowy na zmarłą mamę, która to umowa nie jest jeszcze rozwiązana albo przełączenie w centrali na lepsze wyposażenie liniowe. Przed przełożeniem spowodowanym aktywacją nowej umowy miałem ponad 24 Mbit/s a teraz około 22 Mbit/s (na Funboxie 1.0).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
"uczciwie" - to wskaż pozycję w cenniku że tak można zrobić.
Poza tym możesz korzystać na własne ryzyko bo znając Orange może minąć kilka miesięcy zanim ktoś coś ręcznie zrobi. A prędzej DLM przytnie Ci prędkość po wykryciu innego numeru seryjnego z innej usługi. Poza tym stracisz plug &play czy zdalną diagnostykę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ciekawe jak Orange przytnie prędkość kiedy w opcji "do 80 Mbit/s" miałem poprzednio 24 Mbit/s a teraz 22 Mbit i jest do blisko dolnej granicy gwarantowanej dla tej usługi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@jacek303 Czy możesz do kilku gniazdek podłączyć modem? Tzn. jak odwidzi Ci się na górze, to możesz podłączyć go na dole bez przerabiania instalacji?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Chciałbym uniknąć podłączenia modemu piętro niżej bo na górze mam kilka urządzeń bez Wi-Fi. Właśnie wyszedł ode mnie technik z Orange. Facet z doświadczeniem i bardzo sympatyczny. Podsunął mi myśl aby zmienić VDSL na ADSL. Ponieważ nie potrzebuję już multiroomu (moja nieodżałowana mam nie żyje) więc przystałem na taką opcję. Będę miał niewiele mniejszą prędkość i Funbox 2.0 będzie działał pewnie w dogodnym dla mnie miejscu. Sprawa jest w zasadzie załatwiona.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@jacek303 ale moje pytanie było takie czy masz możliwość obecnie (przy VDSL) wpinania modemu i na górze i na dole ? Do wielu gniazdek ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeżeli wepnę modem działający w VDSL do linii telefonicznej piętro niżej odłączając domową sieć telefoniczną, to modem Funbox 2.0 się synchronizuje. Jednak taka opcja na stałe nie jest możliwa gdyż muszę mieć modem usytuowany piętro wyżej oraz nie chcę prowadzić kabla po ścianach i przebijać się przez framugi drzwi. Dotychczas miałem Funboxa 1.0, który działał poprawnie bez zawieszeń i zapewniał prędkość 24 Mbit/s.