FunBox 7, a wifi 7

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 5
  • 16
  • 0

FunBox 7, a wifi 7

Cześć,

1 .zmieniłem ostatnio umowę z FB6/600 na FB7/900. Mój s24 ultra obsługuje niby Wifi 7, kiedy widzę dostępne sieci widzi sieć jako wifi7, jak się połączę działa niestety ciągle jako wifi6. W ustawieniach wifi rodzaj zabezpieczeń mam jako wpa3 personal compatibility - wszystko działa. Jak zmienię na wps3, albo wps3 personal transition - telefon zaczyna działać w wifi 7, za to nic innego w domu pod wifi nie działa kompletnie. Jest jakaś opcja rozwiązania tego ?

2. Z FB7 działa smart wifi box ? Mam wrażenie, że zasięg jest słabszy niż na FB6 i na piętrze niżej telewizor ma problem z płynnym yt, czy dekoder od orange miał problem połączyć się z wifi.

3. Mam nowego oleda s95f, odkąd zmieniłem router tracił co jakiś czas połączenie z internetem, nie wiem dlaczego.Problem z tymi zabezpieczeniami ? Wcześniej na fb6 nie było problemów. Po kablu jest ok

10 ODPOW. 10

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 468
  • 1750
  • 4

FunBox 7, a wifi 7

1. Nie ma tam do wyboru WPA 3 Personal + WPA2-PSK? 

2. Zgodnie ze stroną Orange SWB6 ma wsparcie Funboxa 7 oraz 10

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15663
  • 64521
  • 827

FunBox 7, a wifi 7

@Kirk_oooo  wyłącz na testy wifi7 i zobaczysz, że mox być stabilniej 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 3002
  • 12961
  • 76

FunBox 7, a wifi 7

O ile mnie pamięć nie myli wifi 7 wymaga WPA3-Personal.

Poza tym wielu użytkowników FB7 narzeka na wi-fi...

• 5
  • 16
  • 0

FunBox 7, a wifi 7

1. Nie ma. Oprócz wspomnianych trybów jest jeszcze tylko "wpa2 personal"

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 468
  • 1750
  • 4

FunBox 7, a wifi 7

Jeżeli ci nie zależy na WI-Fi 7 to wyłącz go i daj wpa2 i sprawdź czy działa.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 28
  • 74
  • 0

FunBox 7, a wifi 7

@Kirk_oooo 

Jeśli zależy ci na wszystkich pasmach to jest sposób żeby to rozwiązać:

a) Kupujesz router pod Wifi 7 - Nawet głupi TP-Link będzie lepszy niż funbox https://www.ceneo.pl/181663398  podpinasz go do FB i wtedy TP-Link udostępnia wifi 7 a na FB zostawić włączone tylko pasmo 2,4 GHz - To takie doraźne rozwiązanie na szybko bo łączyć cokolwiek z funboxem to jakby próbować zespawać samochód wyścigowy z części od Poloneza.

Lepsza jest druga opcja....

b) W funboksie całkowicie wyłączasz wifi a w TP-Linku ustawiasz 2 oddzielne pasma

- Wifi 7 bo jest najszybsze

- 2,4 GHz dla starszych urządzeń, (ewentualnie IoT)

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2995
  • 12349
  • 125

FunBox 7, a wifi 7

Cześć @Kirk_oooo 

Najlepszym rozwiązaniem jest wyłączenie z menu Funboxa 192.168.1.1 standardu Wi-Fi 7 i wybranie WPA2. Wszystko powinno hulać 🙂

Daj znać czy udało się rozwiązać problem? 🙂

Pozdrawiam 🙂

• 5
  • 16
  • 0

FunBox 7, a wifi 7

Szczerze już sam nie wiem o co chodzi. Same problemy z tym FB7. Teraz np. zauważyłem, że na telefonie sklep play nie chce aktualizować aplikacji, ani pobierać nowych na wifi. Na danych komórkowych wszystko jest git. Próbowałem i na wpa2 i wpa3.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 3002
  • 12961
  • 76

FunBox 7, a wifi 7

Odnośnie sklepu Play, to wyłącz na testy ipv6, na routerze, czyli usuń z loginu pppoe /ipv6 .Jeżeli nie pomoże, to ustaw na telefonie własne DNS.