- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
FunBox 3.0 filtrowanie adresów MAC dla LAN ethernet
@agat13napisał(-a)@Anonim Można wtedy jedno urządzenie odłączyć (np drukarkę, tablet) i podpisać kompa jego mac adresem. Zależy jaki jest lease time ustawiony.
Poza tym zawsze można przypisać stały adres karcie sieciowej i ograniczenie DHCP bierze w leb
Jest tak jak piszesz, ale IP takie same na raz nie zadziałają, odświeżanie w DHCP ustawić na max i tyle.
tanie routery i te od operatorów, nie dają niestety pola do popisu, jest skromnie w ustawieniach, radykalny krok to FunBox do zamykanej szafki i wypinać kabel lan od komputera syna, radykalny krok ale prosty i bez gmerania w ustawieniach.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Anonim Tak naprawdę nie znamy sytuacji i układów. Miałem znajomego z synem, który więcej siedział przed kompem niż doba ma godzin 🙂 . Nie ma na to sposobu na tyle skutecznego i prostego, aby skutecznie ograniczać zapaleńcowi bez skutków dla reszty użytkowników. Proponowałem kilka rozwiązań, ale to trochę działanie w ciemno...Albo się chce coś zrobić raz a dobrze angażując siły i środki, albo się odpuszcza, skoro półśrodki nie pomagają. To delikatna sprawa i układ, więc możemy tylko sugerować rozwiązania. Jeśli młody człowiek jest cwany i tak sobie poradzi...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 ja tylko lużną sugestię dałem, sam wolę przedyskutować problem, niż ograniczenia stawiać, młodzi powinni jednak trochę dyscypliny sobie przyswoić, oczywiście bez rygorystycznych barier, choć czasem trudno to wyegzekwować 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W oparciu o FunBox-a i podobne proste routery, moim zdaniem nie da się skutecznie odciąć dostępu użytkownikowi mającemu dostęp do kabla lub mogącemu połączyć się przez WiFi. Propozycja utrudnienia dostępu nieuprawnionym użytkownikom:
- WAN: włącz filtrowanie adresów MAC i zezwól tylko znanym urządzeniom.
- możliwe obejście: podsłuchanie ruchu i podszycie się pod autoryzowane urządzenie
- LAN: FunBox nie daje możliwości filtrowania ruchu na poziomie adresów MAC. Kto podłączy się kablem i ustawi na swoim urządzeniu ważny adres IP, ten ma dostęp do internetu.
- możliwe utrudnienie dostępu: na poziomie serwera DHCP ustaw rezerwacje ("statyczny adres IP") dla znanych urządzeń. W konfiguracji zapory sieciowej należałoby wybrać konfigurację użytkownika i tam, dla tych zatwierdzonych źródłowych adresów IP, zezwolić na ruch do wszystkich docelowych adresów i portów.
- niestety widzę, że strona konfiguracyjna nie daje możliwości ustawienia dowolnego adresu docelowego (nie działa ani "any" ani 0.0.0.0)
- możliwe utrudnienie dostępu: na poziomie serwera DHCP ustaw rezerwacje ("statyczny adres IP") dla znanych urządzeń. W konfiguracji zapory sieciowej należałoby wybrać konfigurację użytkownika i tam, dla tych zatwierdzonych źródłowych adresów IP, zezwolić na ruch do wszystkich docelowych adresów i portów.
Chcąc kontrolować dostęp do sieci "na poważnie", należałoby zastosować protokół bazujący na kryptograficznej identyfikacji urządzenia, np. 802.1x (choć ten protokół też da się obejść).
W praktyce domowej, zakładając że użytkownicy nie potrafią więcej niż podmienić adresy IP / MAC, proponuję:
- zamienić FunBox-a na porządny router z firewallem (wymaga inwestycji sprzętowych: zewnętrzne ONT, maszyna do zainstalowania firewalla)
- LAN: jeśli sprzęt umożliwia, to założyć odrębne sieci wewnętrzne dla dorosłych i dzieci (osobne porty, osobna adresacja)
- WiFi - dostęp tylko dla znanych MAC adresów
- switch zarządzalny z dostępem tylko dla znanych MAC adresów
- serwer DHCP: rezerwacje adresów IP tylko dla znanych MAC adresów, sztywne sparowanie MAC - IP, nieprzydzielanie adresów IP nieznanym MAC adresom
- firewall: zezwolić na ruch tylko ze znanych adresów IP
Z doświadczenia życiowego: nie jestem przekonany, że stosowanie ograniczeń technicznych jest najlepszą metodą uczenia dzieci właściwego korzystania z internetu. Raczej może to prowadzić do wyrobienia w nich przekonania, że granice są czymś narzucanym z zewnątrz, co warto łamać i przekraczać - a nie wewnętrznie przyjętą zgodą na przestrzeganie ustalonych zasad.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Wojciech74 Znalazłem jeszcze jedno rozwiązanie. To półśrodek, ale może być skuteczny. Aplikacja Mój Funbox -na stronie główniej jest blok o nazwie "przerwa od Internetu". Wchodzisz "rozpocznij" otrzymujesz listę urządzeń które chcesz odłączyć od netu.
W drugim miejscu "moje urządzenia" wybierasz urządzenie i możesz je czasowo wyłączyć, bądź ustalić harmonogram połączeń.
Zawsze i to dobre
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »