- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
FunBox 3.0 PING oraz dostęp z poziomu WAN do sieci domowej
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@diehard123napisał(-a)...
chciałbym uzyskać dostęp do mojej sieci domowej będąc w pracy.
...
Mam taką sytuację, że w telefonie będąc w pracy o dziwo mam dostęp do mojej sieci domowej.
...
Nie jest jasne co chcesz osiągnąć. To jak w końcu jest: masz ten "dostęp" czy nie? I co rozumiesz pod słowem "dostęp"?
Jeśli coś ci działa w powiązaniu z Twoją siecią domową na telefonie znajdującym się w innej sieci niż Twoja sieć LAN (np. po danych komórkowych), a to samo nie działa na tym samym telefonie podłączonym do jakiejś innej sieci (np. sieci firmowej w Twojej pracy), to znaczy że ta druga sieć coś blokuje, czego nie blokuje ta pierwsza.
Co, kto i dlaczego blokuje trudno się domyślić, bo nie napisałeś jakiego "dostępu" oczekujesz, ale pewnie ma jakieś powody.
Skoro chcesz to blokowanie obejść, to po pierwsze musisz wiedzieć co robisz, a po drugie najlepiej zacząć od administratora tej sieci która blokuje.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dziękuję za odpowiedź.
Przetestowałem zdalne połączenie z moim domowym QNAPem, Home Assistantem, nawet z drukarką.
Na telefonie korzystając z sieci Orange nie ma problemów z połączeniem zdalnym.
Problemy występują są na komputerach stacjonarnych (testowałem dwa komputery na odrębnych sieciach), gdzie nie mogę się połączyć zdalnie ze swoim domem.
PS. Tak apropos, domyślnie FB 3.0 nie odpowiada na pingi. Chyba że się wyślę zapytanie protokołem TCP lub UDP.
Dziwna sprawa. Korzystam z DNS strangled.net. Mam usługę DDNS na freedns afraid.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nadal nie wiem co nie działa. I co ma do tego DNS. Adres IP się tak często nie zmienia, dla testów możesz go używać bezpośrednio, bez przechodzenia przez DNS. To by pokazało czy problem jest z rozwiązywaniem nazw, czy z blokowaniem ruchu.
@diehard123napisał(-a)
...
Przetestowałem zdalne połączenie z moim domowym QNAPem,
Ale w jaki sposób, czy tak jak jest opisane tutaj?
https://www.qnap.com/en-us/software/myqnapcloud
Home Assistantem,
Znowu, w jaki sposób, czy tak jak jest to opisane tutaj?
https://techwish.pl/blog/home-assistant-dostep-zdalny/
...
Problemy występują są na komputerach stacjonarnych (testowałem dwa komputery na odrębnych sieciach), gdzie nie mogę się połączyć zdalnie ze swoim domem.
...
To znaczy że w tych sieciach coś cię blokuje. Nie jest jasne który element połączenia jest blokowany, ale przedstaw swój problem administratorom tych sieci, na pewno będą w stanie ci to wyjaśnić.
Możliwe też, że na komputerach stacjonarnych nie masz tych samych narzędzi które masz w telefonie i którymi uzyskujesz "dostęp". Czy możesz sprawdzić "dostęp" z telefonu w tych problematycznych sieciach, czy nie możesz się tam zalogować do WiFi?
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problemem w pracy okazała się blokada portów.
Teraz jak mogę się dostać do swojego domowego serwera z pracy?
Słuszałem coś o tunellingu SSH oraz VPN.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tunel SSH w sieci pracodawcy? IT dostałoby szału 😄 Możesz spróbować użyć ZeroTier lub Tilescale.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »