- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
FUNBOX 2.0+Router ASUS RT-AX52+Serwer Synology
Witajcie,
Mam pewien problem z powyższym połączeniem (niestety rozwiązania z pokrewnych tematów nie pomagają).
Do Funboxa 2 podłączyłem router Asusa (do niego podpięty jest serwer oraz wszystkie urządzenia przez WiFi) i ustawiłem mu stałe IP oraz dodałem w DMZ, DDNS przez NoIP dodany, włączone wymuszenie Ipv4 oraz dopisek otwierający wszystkie porty, porty przekierowane (ustawiłem sobie port 2007 na Asusie).
Na Asusie mam utworzony OpenVPN za pomocą, którego chciałbym się łączyć z zewnątrz z serwerem. Niestety kiedy przełączam się na mobilne dane to za pomocą aplikacji OpenVPN na telefonie nie mogę się już połączyć.
Screeny w załączeniu.
Z góry dziękuję za pomoc i Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na którym porcie masz OpenVPN? Na 1194?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Mustang93 w pliku konfiguracyjnym .ovpn masz prawidłowo wpisaną nazwę hosta i port?
PS Nie musisz korzystać, i lepiej tego nie robić, z prefiksu bez_ochrony aby OpenVPN działał.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzięki za podpowiedź, natomiast plik konfiguracyjny wyświetla prawidłowe IP ASUSA i ustawiony port. Porty jeszcze przekierowałem następująco
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na Asusie ustawiłem 2007 i taki przekierowuję.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Mustang93 W konfiguracji klienta musisz użyć nazwy zarejestrowanej w NoIP. Jeżeli zdecydowałaś się na konfigurację z użyciem protokołu TCP to proponuję przekierować port 443 TCP z FB2 na 2007 na Asusie. Pozwala to czasem ominąć blokady niestandardowych portów w sieciach z których będziesz chciał się połączyć z serwerem. Oczywiście musisz oprócz nazwy hosta poprawić numer portu w pliku eksportowanym z Asusa, na taki jaki wystawiasz na FB2.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dziękuję za pomoc.
Nad zmianą ip na DDNS będę myślał, bo w tej chwili nie łączy po wprowadzeniu tej konfiguracji (foto poniżej). Natomiast po przekierowaniu portów zgodnie z radą i próbie połączenia bez DDNSa i tak nie mogę się z telefonu połączyć 😞
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Mustang93Na poprzednim zrzucie przekierowań nie masz przekierowanego portu 2007 TCP, tylko UDP. OpenVPN potrzebuje tylko jednego protokołu w zależności od ustawień po stronie serwera.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak tak, Funbox nie chciał zatwierdzić innego niż uDP
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Podsyłam jeszcze ostatnie ustawienia przekierowań, bo nie chcę już zawracać głowy, a nie mam już pomysłu jak to ustawić.
Będę wdzięczny za odpowiedź, dzięki
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »