F10 - połączenie z zewnątrz

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 30
  • 99
  • 0

Witam,
Taka sprawa.
Mam Funboxa 10, nie potrafię tak go ustawić, żeby móc logować się do domowej sieci z zewnątrz.
Mam też elektroniczny wizjer z Chin, który dodany jest do mojej sieci za pośrednictwem apki Tuya.
Do wizjera mam dostęp z zewnątrz, ale tylko wtedy gdy F10 jest włączony. Gdy jest wyłączony, to mam komunikat, że wizjer jest OFF.
Skoro jest dostęp, pomimo, iż nie jestem wtedy w sieci, to oznacza pewnie, że kontakt idzie po internecie z karty SIM.
I tu mam pytanie: skoro mogę się łączyć z zewnątrz z wizjerem, to dlaczego nie mogę połączyć się z laptopami w sieci?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4111
  • 19770
  • 101

Załóż sobie darmowe konto na https://www.zerotier.com/.

Potem zrób sobie tam sieć, czyli utwórz ID swojej sieci. Potem na każdym urządzeniu zainstaluj klienta Zerotier. Połącz się na tych urządzeniach używając ID twojej sieci. Wszystkie urządzenie w sieci będą widoczne dla siebie. To jest bezpieczniejsze niż przekierowanie portów i bardzo proste w konfiguracji. Za darmo możesz mieć chyba 16 urządzeń w sieci. 

Zerotier działa na telefonach Android i iOS, na PC z Windows, na Mackach, Linuxach i wiele innych. 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

11 ODPOW. 11

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3109
  • 14987
  • 141

Dostęp do wizjera masz pewnie przez chmurę, bez potrzeby przekierowywania portów. W jaki sposób chcesz uzyskać dostęp do komputerów w sieci, jaka aplikacja/protokół?

• 4111
  • 19770
  • 101

Do łączenia się kompami, z sieci zewnętrznych musisz wystawić te komputery na świat, co byłoby totalnie nieodpowiedzialne, lub użyć VPN. Możesz sobię zrobić własny VPN ale wtedy będzie zabawa z routingiem statycznym, przekierowaniem portów oraz DDNS. Najlepiej po prostu użyj darmowego Zerotier. Stworzysz sobię sieć VPN i wszystkie urządzenia w tej sieci będą dla siebie widoczne z każdego miejsca na świecie.  https://www.zerotier.com/

• 30
  • 99
  • 0

Przez chmurę? Być może. Nie wiem jak to sprawdzić.

A co do dostępu do kompów w sieci, to chyba po IP (jestem laikiem).

• 30
  • 99
  • 0

Zerotier, to jak rozumiem jakiś program?

• 4111
  • 19770
  • 101

Załóż sobie darmowe konto na https://www.zerotier.com/.

Potem zrób sobie tam sieć, czyli utwórz ID swojej sieci. Potem na każdym urządzeniu zainstaluj klienta Zerotier. Połącz się na tych urządzeniach używając ID twojej sieci. Wszystkie urządzenie w sieci będą widoczne dla siebie. To jest bezpieczniejsze niż przekierowanie portów i bardzo proste w konfiguracji. Za darmo możesz mieć chyba 16 urządzeń w sieci. 

Zerotier działa na telefonach Android i iOS, na PC z Windows, na Mackach, Linuxach i wiele innych. 

• 30
  • 99
  • 0

OK, dziękuję.

A czy muszę coś zmieniać w ustawieniach F10, np. aktywować zdalny dostęp?

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3109
  • 14987
  • 141

@robercik  Jeżeli jesteś laikiem to nie dotykaj ustawień do których nie masz pewności co robią.

• 4111
  • 19770
  • 101

Nie. Nic na routerze nie robisz. Zerotier możesz używać nawet na necie mobilnym, bez publicznego IP i nie wymaga żadnej konfiguracji po stronie twojego routera. 

• 30
  • 99
  • 0

@Samotnick OK tak zrobię, nie będę dotykał ustawień 🙂

Dzięki.