Dziennik systemu MC889A Pro i T5400

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8828
  • 35863
  • 299

Szukaj problemu tam gdzie go widzisz, czyli w tym urządzeniu które:
1). Nie ma internetu a powinno
2). Zawiesza się
3). Resetuje się
4). Nie wiem co to znaczy "jest odrzucane", ale to też.
Czemu rzucasz podejrzenie na ruter?
Co się dzieje w sieci może zobaczyć każdy do niej podłączony, nie trzeba być od razu ruterem.

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 23
  • 41
  • 0

Internet dla domu dostarczają dwa urządzenia działające w tandemie (jak w tytule), jak jest zwiecha internetu nie widać z przyczyny którego się to dzieje, więc warto obejrzeć logi (po to jest ten wątek).

"odrzucane i resetuje się" odnosiło się do klienta sieci, nie routera, telefonu, który co chwilę gubił wifi i resetował połączenie, czyli uruchamiał połączenie ponownie.

Ten problem jest już ogarnięty, wystarczyło zmniejszyć szerokość kanału i problem zniknął, w tym wypadku problem występował na telefonie, ale pomogła prosta interwencja na routerze.

Podejrzenia na router, nie są podejrzeniami, a zwykłą czujnością na nowe elementy w domowym internecie.

Z pozycji routera widać niektóre rzeczy, których podłączony do sieci klient zobaczyć nie może, więc warto obejrzeć logi.

Wątek dotyczy dostępu do dziennika systemu w routerze, nie innych defektów, dlatego też się nie rozpisywałem zgodnie z logiką wątków na forach, jak inne elementy będą boleć mogę założyć nowy wątek.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8828
  • 35863
  • 299

No to sorry, ale ten ruter nie za bardzo nadaje się do diagnostyki. Możesz go wymienić na dowolny inny, taki który da ci pełniejszy dostęp do logów.
PS.Internetu dostarcza ci tylko ten MC889A Pro, to drugie to tylko LAN; można i należy diagnozować je osobno.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 3069
  • 13369
  • 78

Tu nie potrzeba logów z routera, tylko aplikacji wi-fi analizer 🙂 Ściana tekstu, tylko po to , być wydusić, że jakiś telefon gubi wi-fi ... 😉

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 23
  • 41
  • 0

@j131 Zgadza się nie bardzo się nadaje do głębszej diagnostyki, ale kupując o tym nie wiedziałem, nie zmienia to jednak faktu, że to przyzwoity router, szczytowo wyciąga ponad 500Mbps, a jak się ogarnie początkowe problemy będzie OK.

Tak wiem, jaką każdy z nich pełni funkcję i faktycznie nie mam wyjścia jak analizować problemy rozdzielnie, z resztą tak właśnie jestem zmuszony robić 🙂

@atlas_cudow Bardzo uprościłeś powód potrzeby dotarcia do logów, jak pisałem powodów jest więcej, wifi analizer też był w użyciu 😄
-----------------

Scaliłem, dodałem wywołania

Mikołaj