- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dziennik systemu MC889A Pro i T5400
Szukaj problemu tam gdzie go widzisz, czyli w tym urządzeniu które:
1). Nie ma internetu a powinno
2). Zawiesza się
3). Resetuje się
4). Nie wiem co to znaczy "jest odrzucane", ale to też.
Czemu rzucasz podejrzenie na ruter?
Co się dzieje w sieci może zobaczyć każdy do niej podłączony, nie trzeba być od razu ruterem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Internet dla domu dostarczają dwa urządzenia działające w tandemie (jak w tytule), jak jest zwiecha internetu nie widać z przyczyny którego się to dzieje, więc warto obejrzeć logi (po to jest ten wątek).
"odrzucane i resetuje się" odnosiło się do klienta sieci, nie routera, telefonu, który co chwilę gubił wifi i resetował połączenie, czyli uruchamiał połączenie ponownie.
Ten problem jest już ogarnięty, wystarczyło zmniejszyć szerokość kanału i problem zniknął, w tym wypadku problem występował na telefonie, ale pomogła prosta interwencja na routerze.
Podejrzenia na router, nie są podejrzeniami, a zwykłą czujnością na nowe elementy w domowym internecie.
Z pozycji routera widać niektóre rzeczy, których podłączony do sieci klient zobaczyć nie może, więc warto obejrzeć logi.
Wątek dotyczy dostępu do dziennika systemu w routerze, nie innych defektów, dlatego też się nie rozpisywałem zgodnie z logiką wątków na forach, jak inne elementy będą boleć mogę założyć nowy wątek.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
PS.Internetu dostarcza ci tylko ten MC889A Pro, to drugie to tylko LAN; można i należy diagnozować je osobno.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tu nie potrzeba logów z routera, tylko aplikacji wi-fi analizer 🙂 Ściana tekstu, tylko po to , być wydusić, że jakiś telefon gubi wi-fi ... 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 Zgadza się nie bardzo się nadaje do głębszej diagnostyki, ale kupując o tym nie wiedziałem, nie zmienia to jednak faktu, że to przyzwoity router, szczytowo wyciąga ponad 500Mbps, a jak się ogarnie początkowe problemy będzie OK.
Tak wiem, jaką każdy z nich pełni funkcję i faktycznie nie mam wyjścia jak analizować problemy rozdzielnie, z resztą tak właśnie jestem zmuszony robić 🙂
@atlas_cudow Bardzo uprościłeś powód potrzeby dotarcia do logów, jak pisałem powodów jest więcej, wifi analizer też był w użyciu 😄
-----------------
Scaliłem, dodałem wywołania
Mikołaj
- « Poprzedni
- Następny »