Nie można wyświetlić tego widżeta.

Czy operator może zmuszać do używania tylko swojego routera?

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 1239
  • 5031
  • 25

@MrPepkaOooo matko. Chyba naprawdę nie wiesz o czym mówisz. Tu chodzi o port typu 25, który jest domyślnie zablokowany u operatora i to odblokować Ci może Orange na twoją prośbę, czyli po zmianie loginu.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 29
  • 72
  • 0

@atlas_cudownapisał(-a)

@MrPepkaOooo matko. Chyba naprawdę nie wiesz o czym mówisz. Tu chodzi o port typu 25, który jest domyślnie zablokowany u operatora i to odblokować Ci może Orange na twoją prośbę, czyli po zmianie loginu.

Ale co ma piernik do wiatraka? xDDDD
Dyskusja jest o tym iż Orange wciska w światłowodzie swoje Funboxy które są wykastrowane i nie mają czegoś tak podstawowego jak tryb bridge aby były transparentne i pełniły jedynie rolę ONT. Osobny ONT można wywalczyć jak jest się upartym i bierze się prędkość 300 Mb, 600 Mb i 1 Gb (przy wyższych prędkościach nie można) przy czym obecni klienci mają mocno utrudnioną możliwość dostania osobnego ONT. I tu jest cały szkopuł bo operator nie może zmuszać do używania swojego routera. I tylko o to mi chodzi w tej dyskusji

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 102
  • 314
  • 3

Jak nie zgadzasz się na warunki oferowane przez Orange, to idziesz do innego operatora. Proste. Nikt Cię nie zmusza do podpisania umowy. 

• 29
  • 72
  • 0

Operator ma oferować usługę zgodnie z obecnym prawem, gdyby był ponad prawem to sprzedałby Ci 8 Gb, a osiągałbyś jedynie 10 Mb bo przecież "nikt Cię nie zmusza do podpisania umowy". No nie bo prawo reguluje prędkość minimalną, zwykle dostępną i maksymalną

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 7153
  • 29257
  • 232

Jak nie może? Oczywiście że może. Ty twierdzisz że łamie w ten sposób prawo, ale sam nie jesteś stroną bo nie masz umowy. Więc tak naprawdę to nie wiesz o czym mówisz. IMHO niczego nie łamie wynajmując te swoje rutery klientom i twoje argumenty przed żadnym sądem by się nie ostały. Też mi się ta praktyka niespecjalnie podoba, ale zupełnie nie rozumiem po co bijesz pianę skoro cię to nie dotyczy.

• 29
  • 72
  • 0

@j131napisał(-a)
Jak nie może? Oczywiście że może. Ty twierdzisz że łamie w ten sposób prawo, ale sam nie jesteś stroną bo nie masz umowy. Więc tak naprawdę to nie wiesz o czym mówisz. IMHO niczego nie łamie wynajmując te swoje rutery klientom i twoje argumenty przed żadnym sądem by się nie ostały. Też mi się ta praktyka niespecjalnie podoba, ale zupełnie nie rozumiem po co bijesz pianę skoro cię to nie dotyczy.

To wskaż mi gdzie się mylę i gdzie według prawa operator może zmuszać klientów do używania swojego routera bo ja nadal twierdzę, że nie i przypominam
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzienniki-UE/rozporzadzenie-2015-2120-ustanawiajace-srodki-dotyczace-...

(5) Uzyskując dostęp do internetu użytkownicy końcowi powinni mieć swobodę wyboru między różnymi rodzajami końcowych urządzeń określonymi w dyrektywie Komisji 2008/63/WE. Dostawcy usług dostępu do internetu nie powinni nakładać ograniczeń w zakresie korzystania z urządzeń końcowych służących do łączenia się z siecią, oprócz wymogów nałożonych przez producentów lub dystrybutorów urządzeń końcowych zgodnie z prawem Unii.

Czyli ja mogę używać własnego routera i NIE MUSZĘ wynajmować routera od dostawcy ani go używać bo tak dostawca chce. Gdyby Orange zezwalałoby na wybór "wynajmij od nas Funbox albo damy ci sam ONT" to wtedy można mówić o braku obowiązku wynajmowania routera, a nie jak teraz, że możesz wziąć sam Funbox albo z ONT bo w jednym i drugim wypadku musisz płacić za jego dzierżawę. A co do argumentów przed sądem to nie ostałyby się tylko dlatego bo sądy w Polsce to żart, a nie dlatego bo nie mam racji. Stroną są klienci światłowodu Orange i jeśli chcą to mogą wyciągnąć wnioski z tego tematu i zainteresować urzędy tym tematem

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 102
  • 314
  • 3

„Dostawcy usług dostępu do internetu nie powinni nakładać ograniczeń w zakresie korzystania z urządzeń końcowych służących do łączenia się z siecią, oprócz wymogów nałożonych przez producentów lub dystrybutorów urządzeń końcowych zgodnie z prawem Unii.”

Znasz różnicę pomiędzy „nie powinni” a „nie mogą” ?.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14793
  • 60754
  • 749

@MrPepka  przecież nie zmusza...gdzie jest napisane, że musisz używać? 

Możesz kupić usługę i schować Funboxa do szafy, bo kto bogatemu zabroni? 

To jakbyś oskarżył producenta samochodu, że zmusza do zakupu paliwa, lub producenta lodówki, że zmusza do podłączenia do prądu..

Powiem więcej..dla opcji technologicznie uzasadnionych ( przepustowość technologii ethernet) nawet daje możliwość użycia własnego sprzętu proponując dodatkowy ONT..a więc ukłon do tych, którzy chcą używać swój sprzęt...

Czyli już się mijamy z prawdą..

Co zaś tyczy wyższych prędkości, no cóż...powiem tak: decyzja biznesowa i tyle.

Ja to akurat rozumiem, Ty nie musisz...

Wolna wola i rynek..szukaj innego operatora, który da Ci wszystkio o czym zamarzysz....

• 29
  • 72
  • 0

@Rbejnapisał(-a)

„Dostawcy usług dostępu do internetu nie powinni nakładać ograniczeń w zakresie korzystania z urządzeń końcowych służących do łączenia się z siecią, oprócz wymogów nałożonych przez producentów lub dystrybutorów urządzeń końcowych zgodnie z prawem Unii.”

Znasz różnicę pomiędzy „nie powinni” a „nie mogą” ?.

Nie i nie wiem co to ma do tematu

Nie powinni zmuszać abonentów do używania routera który dostarczają, a jednak to robią, a ci co się upomną o swoje dostają osobny ONT